Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Népművészeti hagyományőrzés 2022-23-ban

A Csoóri Sándor Alap 2022-ben is támogatta népművészeti programjaink megvalósítását. Elsődleges célunk, hogy minél több martfűinek megmutathassuk a népi kismesterségek, díszítőmotívumok gazdag világát, ennek érdekében a pályázati támogatás nagy részét játszóházak megrendezésére fordítottuk. Ide martfűi, szolnoki és mezőtúri népművészeket hívtunk, akik tudásukkal, tapasztalataikkal, hagyománytiszteletükkel hiteles átadói a magyar népművészeti értékeknek.

Három alkalommal hirdettük meg kézműves foglalkozásainkat. Május 1-jén, A Város Napján kínáltunk hagyományőrző programot három népművésszel, kézműves vásárral és népi játékainkkal. Minden érdeklődő kipróbálhatta a bútorfestő technikákat, mézeskalácsot díszíthetett és fából készíthetett játékot Bárdi Lászlóval.

Június 4-én gyereknap alkalmából vártuk a családokat. Vajda Éva szövő, takács irányításával karkötő készült, Kerékgyártó Emese bútorfestővel kisállatokat lehetett festeni, és nem maradhatott el a mézeskalács díszítés és kóstolás sem.

Június 24-én az országos Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz csatlakoztunk a Martfűi Kézművesházzal. Kézműves vásár, zsíroskenyér, bográcsos vacsora és kézműves játszóház gazdagította a programot. Hornyákné Sila Katalin mezőtúri fazekas iparművésszel lehetett agyagozni, Antal Borbálával, aki Szolnokról érkezett, szalmadíszeket készíthettünk, díszítettünk fa könyvjelzőket és szaggathattuk a mézeskalács tésztát Juhászné Hidvégi Edittel.

Június 27-én rövid játszóházra hívtuk Kerékgyártó Emesét, textilt festettek az intézményben táborozó gyerekekkel.

Másodlagos célunk évek óta a martfűi szakmai bázis bővítése. A pályázati támogatásból két fő végezte el a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által meghirdetett tűzzománc alapképzést. Ők Vincze Zita ötvös-tűzzománckészítő iparművész irányítása alatt tanulhatták meg a festő-, sodrony-, rekesz- és azsúrzománc technikákat. Terveink szerint a jövő évtől új típusú foglalkozásokkal gyarapodhat intézményünk, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár kínálata. Eszerint bővítjük anyagkészletünket is, most a pályázati támogatásból a bőrözéshez.

Köszönet a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő és a Csoóri Sándor Alap támogatásáért.

Reméljük, a 2023-24-es évben még színesebb programokkal hirdethetjük a magyar hagyományos népművészeti értékeink fontosságát, szerepét mai világunkban.

Eiler Zita

muzeológusMinden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város