Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Változott megyénkben az ügyeleti rendszer – Az alapellátási ügyelet központi telefonszáma 1830, de marad a 112 is

Szeptember 1-jétől Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is működésbe lépett az új, egységes rendszerben biztosított ügyeleti alapellátási rendszer – tájékoztatott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ).

Az új háziorvosi, alapellátási ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap délután 16 és reggel 8 óra között, szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapon is egész nap hívható – közölte az OMSZ.

Az új ügyeleti rendszerben hétköznap délután 16 és 22 óra között, valamint szombaton, vasárnap és ünnepnapon 8 és 14 óra között háziorvosok ügyelnek, 22 óra után és hétvégén sürgősségi ellátás áll rendelkezésre.

Szeptember 1-jétől vármegyénk területén kilenc településen működik háziorvosi ügyelet: Szolnokon, Jászberényben, Mezőtúron és Karcagon (kórházban), Törökszentmiklóson (rendelőintézetben), Kunszentmártonban (Egészségügyi Központban), Tiszafüreden, Kunhegyesen és Jászapátiban. Éjszakai ügyelet négy helyszínen, Szolnokon, Jászberényben, Karcagon és Tiszafüreden érhető el. (Tiszaföldváron is megszűnt a központi orvosi ügyelet.)

Marad a 112 is

A mentőszolgálat közleménye alapján a mentők vészhelyzeti telefonszáma nem változott, baleset vagy más közvetlen életveszély esetén továbbra is a 112 hívásával kell segítséget kérni. Az ügyeleti telephelyek listája, az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének a csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet címen elérhetőek.

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott, az egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Szeptember 1-jétől Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegye csatlakozott az egységes ügyeleti alapellátási rendszerhez, amelynek a működését Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében öt új gépjármű is szolgálja – tudtuk meg az OMSZ tájékoztatójából.

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város