Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Perecsényi gyermekek békés, gondoskodó és odafigyelő közegben Martfűn

"Nem attól lesz valaki hálás, hogy sok van neki, hanem attól, hogy képes értékelni. A hála nem a körülményeink eredménye, hanem annak, hogy észrevesszük és értékeljük, amink van."

Az idézet is mutatja, hogy mennyire fontos megélnünk a körülöttünk lévő eseményeket, a velünk együtt dolgozó, munkálkodó emberek tetteit és észrevenni mindazt, amink van.

Ha ebből a "van-ból" tovább adunk, nekünk nem lesz kevesebb. Sőt! Biztos vagyok benne, hogy gazdagszunk és erősödünk általa. Azt is ki merem jelenteni, hogy azok az emberek, akik 2023 augusztusában a perecsényi testvérváros gyermekeivel töltötték az idejüket, szerveztek nekik programokat, igyekeztek tartalommal megtölteni azt az egy hetet, melyet polgármester úr meghívására Martfűn töltöttek, szintén így éreznek. Immár második éve érkeznek az augusztusi ünnepi napokra az ukrán testvérváros, Perecsény diákjai. Kurilics Judit kísérő tolmácsuk segítségével sikerült a nyelvi akadályokat leküzdeni, illetve a martfűi gyerekek a Google fordítót használva oldották meg a kommunikációt.

A hét programját igyekeztünk a sporttábor elvárásaihoz igazítani, hiszen idén röplabdázó és teniszező gyermekek érkeztek, akiknek az edzők az egy hetes itt tartózkodás során szerettek volna erőnléti foglalkozásokat is tartani.

Ennek ellenére sikerült közös bográcsozást, táncházat, strandolást, kézműves foglalkozást, ismerkedési délutánt, szabadidős játékos estét, egésznapos kirándulást a Tisza tóhoz, tollasbajnokságot, öko szemléletű forgószínpad szerű megmérettetést, várostörténeti kulturális játszóházat, mézeskalácsozást, testvérvárosi foci rangadót, élményalapú sportversenyt szervezni a számukra. Emellett alkalmuk nyílt az Ünnepi Napokba, az Örökzöld Tisza Fesztiválba is betekinteniük.

A gazdag és tartalmas programok mellé a városi konyha dolgozói Bali Gábor vezetésével ízletes, gyermek- és sportoló barát menüvel tették emlékezetessé a tábort. Köszönet illeti őket azért is, hogy maximális rugalmassággal kezelték az étkezések időpontját, az esetleges csúszásokat, változásokat. Hasonló elismerés illeti a helyi középiskola valamennyi dolgozóját, akik a szállást és a sportolási, játszási feltételeket oldották meg. A tisztaság, az otthonos környezet, az állandó készenlét tekintetében köszönetünket fejezzük ki a következő dolgozóknak: Bácsmeginé László Ildikó, Balla Jánosné Erika, Csősz Istvánné Márti, Földi Lajos, Juhász Zsuzsanna, Kovács Ildikó, Kupeczki Ádám, Major Jánosné és Tasi Zoltán.

Mester István fakanalának és gasztronómiai tudásának köszönhetően a Busi Ildikó vezette jó hangulatú táncházból hazatérő gyerekeket igazi magyaros pincepörkölt várta. Pisti a kollégium kertjében bográcsos, magyaros, igazán kitűnő pincepörköltet készített. Megnyaltuk a tíz ujjunkat, most pedig szívből köszönjük.

Egyetlen kérésre azonnal reagált Sági István, a Martfűi Sport Egyesület vezetője, hiszen nem csak a pályát biztosították korlátlanul a gyerekeknek, hanem az eszközöket, a játékokat is a rendelkezésükre bocsájtották, amit mind az edzők, mind a gyerekek hálával fogadtak.

Ha már sport, itt szeretném kiemelni a Mester István, Kürti Mihály és Trencsényi Tamás által szervezett és lebonyolított tollasbajnokságot, akik hihetetlen profizmussal és energiával „végig pörgették” az estét, remek hangulatot varázsolva a tornaterem falai közé.

Természetesen a köszönet megilleti azokat is, akik a játékos, élményalapú sportdélutánt és focibajnokságot szervezték. Mindenki nyertes volt itt is, hiszen a hét valamennyi programjához a képviselő-testület jutalmakat, elismeréseket biztosított anyagi formában.

A jutalmak elnyeréséért persze küzdeni kellett. A próbákat, feladatokat Csatóné Döbrei Katalin és Kiss Rita állította össze és Czető Klaudia pontozott.

A focimérkőzésen ugyan Perecsény nyert 3:2-re, de ez is baráti és remek hangulatú program volt. A szervezést, lelkesítést az alábbi kedves sportbarátoknak köszönhetjük: Trencsényi Tamás, Farkas Roland, Planicska László, Berecz Tibor, Bagi Sándor, Farkas Bernadett.

A felszabadult játékot mindig örömmel fogadják a gyerekek. Így volt ez a Városi Szabadidős Kör által megszervezett játékos délutánon is. A szervezők a város ajándéka mellé saját forrásból is hoztak jutalmat a gyerekeknek, így a jó hangulat, a felszabadult játék mellett a kalóriaszint is rendben volt. A gyermekek nevében is nagyon köszönöm Szőke Ferenc, Nagy Réka, Katona Boglárka, Farkas István, Putnoki Zoltán, Putnoki Dávid, Halmai István és Hegyes Tiborné munkáját.

Kézműveskedésben sem volt hiány, köszönhetően Nagyné Tóth Tündének, Hegedűsné Kovács Zitának, Olaszné Kiss Ágnesnek, Antal Zsuzsannának, Fehérné Balogh Ágnesnek és Varczag Györgynének.

A kimozdulós napon Szántó Mária és Botka Tibor vezetésével Poroszlóra utaztak a gyerekek, ahol a Tisza Tavi Ökocentrum meglátogatása után strandolás és vizibiciklizés során lazulhattak a gyerekek.

A Művelődési Központ és Könyvtár a Városszépítő Egyesülettel karöltve izgalmas és tartalmas délelőttre várta a gyerekeket. A múzeumi foglalkozást Eiler Zita és Bihari Erzsébet vezette, az egyesület részéről pedig Vinczéné Balogh Magdolna, Pálinkás Pálné, Békésiné Ildikó és Lónyi Istvánné irányította, foglalkoztatta - tolmács nélkül! - a gyerekeket. Juhászné Hidvégi Editnél mindeközben pedig a magyar mézeskalács motívum elkészítésébe kóstolhattak bele, akár szó szerint is a gyerekek.

Az idei programterv összeállításában nem maradtam egyedül. A Civil Kerekasztal vezetője, Fróna Katalin segítségével összejöttünk a szervezetek képviselőivel, akik hasznos tanácsokkal, programjavaslatokkal tették felejthetetlenné és igényessé a tábori programokat. Hálásan köszönöm nekik is.

A városi intézmények dolgozói, a szállítástól a kíséretig, felügyeletig mindenben a gyermekek mellett álltak. Neveket itt már nem említek, de ők is egy csapatként fontosnak érezték, hogy a gyermekek békés, gondoskodó és odafigyelő közegben élvezhessék a nyarat, a kirándulást. Szükségük van rá!

"Nem attól lesz valaki hálás, hogy sok van neki, hanem attól, hogy képes értékelni. A hála nem a körülményeink eredménye, hanem annak, hogy észrevesszük és értékeljük, amink van."

Földi Edina

Tovább a "2023.08.14 - Táncház perecsényi táborozóknak" képgalériához>>>
Tovább a "2023.08.16 - Perecsényi gyermekek táboroznak Martfűn (beküldött fotók)" képgalériához>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város