Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Testvérvárosi találkozó magyar nemzeti ünnepünk alkalmával

A Bethlen Gábor Alap 2023. évi pályázati támogatásával gazdag programsorozat valósulhatott meg az idei testvérvárosi találkozón Martfűn.

Célunk az volt, hogy a meglévő kapcsolatokat kölcsönösen fejlesszük, és hogy közösen ünnepeljük legnagyobb magyar nemzeti ünnepünket.

Augusztus 18-21. között háromnapos találkozóra vártuk testvértelepüléseink delegációt. A lengyelországi Tuchów, az erdélyi Misztótfalu, a vajdasági Martonos, az ukrajnai Perecsény mellett újra köszönthettük Partizanske képviselőit, akikkel közös történelmi gyökereink kapcsán formálódik testvértelepülési együttműködés.

Találkozónkkal egy időben zajlott 35 kárpátaljai gyerek és kísérőik táboroztatása, önkormányzatunk már második éve látja vendégül egy hétre a perecsényi gyerekeket. Idén sportoló fiatalok érkeztek 8-18 éves kor között. Sporttal kapcsolatos programjaik mellett kipróbálták a hagyományos magyar mézeskalács-díszítést és megismerkedtek városunk történelmével, barátságos perecsényi - martfűi focimeccset játszottak, kirándultak, táncoltak.

A delegációknak és a martfűi vezetőségnek, képviselőknek augusztus 19-én közös kirándulást szerveztünk Mezőtúrra, a Fazekasmúzeumba, hogy megismerjék a hungarikummá nyilvánított mezőtúri fazekasságot és Badár Balázs szecessziós munkáit. Pusztai Zsolt igazgató tárlatvezetésében megismerkedtünk a hagyományos alföldi fazekassággal és azokkal a jellegzetes népi kerámia használati eszközökkel, melyek 100 éve még minden háztartásban helyet kaptak. Három mezőtúri, hagyományos technikával dolgozó fazekas tartott bemutatót a múzeum udvarán.

Kis pihenő után baráti estre vártuk a testvérvárosok delegációi mellett a város vezetését, képviselőket és az önkormányzati intézmények vezetőit. Dr. Papp Antal, Martfű Város polgármestere örömét fejezte ki, hogy testvérvárosaink képviselői újból ellátogattak városunkba és közösen ünnepelhetik Szent István király ünnepét. A kölcsönös köszöntések, beszédek után Palatin Zsombor és Muhari Vivien, a Szilver Táncsport Egyesület versenyzői mutattak be standard és latin táncokat.  A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes tagjai kalotaszegi és mezőségi táncokat adtak elő gyönyörű népviseletben. Az este vacsorával és közös beszélgetéssel folytatódott.

A vendégeink részt vettek az augusztus 20-i egyházi és állami rendezvényeinken (istentisztelet, mise, ökumenikus kenyérszentelés). Városi megemlékezésünkön az ünnepi beszéd után a delegációk vezetői köszöntötték a martfűi lakosságot és megosztották gondolataikat nemzeti ünnepünk kapcsán. Az ünnepség díjátadóval, majd a Martfű Néptáncegyüttes műsorával folytatódott. Végül menetben vonultak a Szent István szoborhoz, Martfű főterére, ahol minden delegáció elhelyezte koszorúját. A rendezvény állófogadással zárult, ahol a testvértelepülések delegációi, a város vezetése, képviselők, díszvendégek közösen vettek részt.

Martfű Város augusztus 18-20. között rendezte meg az ÖrökZöld Tisza Fesztivált, ennek programjaiba is bekapcsolódtak a delegációk, minden este részt vettek a koncerteken, együtt szórakoztak a martfűi és térségi lakosokkal.

Hétfőn a közös fotó elkészítése után búcsúztattuk el őket.

Eiler Zita

muzeológus

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával.


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város