Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Szelektíven szép a szemét! – Ökonapok a Játékvárban

Földünk, környezetünk és az egészségünk védelme fontos mindannyiunk számára, így a legkisebbeknek is példát kell mutatnunk erről. Ennek jegyében a Játékvár Óvoda és Bölcsőde háromnapos Ökoprogramot szervezett 2023. szeptember 20-a és 22-e között. Az eseményen részt vettek a Munkácsy úti és Kossuth úti óvodák, illetve településünk Május 1 úti tagintézményének bölcsődései is.

Szerdán az óvónők különböző izgalmas ügyességi játékokkal készültek a gyerekeknek, ahol minden elem újrahasznosított hulladékokból készült. A gyermekek megismerkedhettek a szelektív hulladékgyűjtéssel és hogy miképp lehet újból felhasználni a „szemetet”.

– Pedagógiai Programunk a környezeti nevelés köré épül, kiemelt helyen szerepel benne a természet megismerése, megszerettetése, mely magában foglalja a környezetvédelemre nevelést is. Fontosnak érezzük, hogy felhívjuk a gyermekek figyelmét a Földet veszélyeztető problémákra, a felelősségteljes gondolkodásmódra, a tudatos magatartás szokásainak kialakítására – fogalmazta meg a programról Antal Zsuzsanna, a Munkácsy úti óvoda pedagógusa.

Csütörtök délelőtt a bölcsődés gyermekek ismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtéssel és annak pozitív hatásaival.

– A „szemetet” kiskocsiba, vödörbe és talicskába gyűjthették össze a gyerekek, melyet a kisgyermeknevelők segítségével válogattak szét. Nagyon élvezték a gyűjtögetést, aktívan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ezen vidám napon a témával kapcsolatos zenéket is hallgathattak az udvaron. Olykor táncra is perdültek. Izgalmas, szórakoztató napot tölthettünk együtt, ahol új ismeretekkel gazdagodtak a gyerekek – nyilatkozta Kovács Szandra, kisgyermeknevelő.

Este a pedagógusok óvodásaikkal együtt indultak útra intézményeiktől a városházáig, ahol mindenféle csillogó-villogó, világító, színes tárgyakkal táncoltak majd tettek egy nagy sétát a városháza mellett található tó körül.

– Szeptember 21-én, napnyugtakor közös sétára hívtuk az óvodás gyermekeinket szüleikkel együtt. Nagyon sokan elfogadták a meghívást és csatlakoztak a programhoz. Fényvisszaverő mellényben, mindenféle ötletes világítóeszközzel érkeztek a családok – fogalmazott Olaszné Kiss Ágnes, a Kossuth úti intézmény óvodapedagógusa.

– A Munkácsy úti Óvodától kezdtük a sétát a városházáig, ahol a Kossuth úti Óvodások vártak minket, hiszen a tagintézményünk is csatlakozott a programunkhoz, a saját óvodájuktól indulva. Egy közös tánccal és egy tó körüli sétával zártuk a rendezvényt – írta a későbbi eseményekről Sólyom Kitti, óvodapedagógus.

A zárónapnak a „Közlekedj Öko-san!” mottót adták, mely az autómentes közlekedésre utalt. E napon minden kisgyermek biciklivel, rollerrel, gördeszkával érkezett az intézményekbe, ezzel védve a környezetet. A délelőtt folyamán akadálypályán vettek részt saját járműveikkel, így játékosan megismerkedhettek a közlekedési táblákkal is.

–  A rendezvénnyel fel kívántuk hívni a szülők – és segítségükkel a legkisebbek – figyelmét a megnövekedett autós forgalom okozta környezeti, baleseti problémákra. A program jó lehetőséget biztosított arra, hogy a gyermekek ismerkedhessenek a közlekedés szabályaival, annak érdekében, hogy biztonságosan közlekedhessenek kerékpárral és gyalogosan – foglalta össze Hervay Lászlóné, kisgyermeknevelő.

A hét eredményességéről Fehér Ágnes, a Kossuth úti tagintézmény munkatársának gondolataiban olvashatunk.

– Ökonapunk nagyon sikeres volt és jó hangulatban telt, ahol a gyermekek játékos formában tanulhattak a környezetvédelemről, természetünk megóvásáról, a fenntarthatóságról, a hulladékok újrahasznosításáról – összegezte az óvodapedagógus.

Polák Boglárka


Szelektíven szép a szemét! – Ökohét a Játékvárban

Pedagógiai Programunk a környezeti nevelés köré épül, kiemelt helyen szerepel benne a környezet megismerése, megszerettetése, mely magában foglalja a környezetvédelemre nevelést is. Fontosnak érezzük, hogy felhívjuk a gyermekek figyelmét a környezetünket veszélyeztető problémákra, a felelősségteljes gondolkodásmódra, a környezettudatos magatartás szokásainak kialakítására.

Szeptember 18-22-ig Szelektíven szép a szemét címmel, ökohetet tartottunk a Játékvárban, szelektív hulladékgyűjtés és hulladékhasznosítás témában.

A célunk az volt ezzel a programmal, hogy a különböző hulladékok válogatása során a gyermekek szerezzenek ismereteket, tapasztalatokat a hulladékok anyagával, tulajdonságaival kapcsolatban. Ismerkedjenek meg a „hulladék”, „hulladékkezelés” „újrahasznosítás” fogalmakkal. A tapasztalatszerző séták és játékok során ismerjék meg a lakóhelyünkön található környezettudatos szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, azok funkcióját.

Szeptember 20-án délelőtt az óvoda udvarán olyan játékok várták a gyerekeket, melyek a hulladékok felhasználásával készültek: akadálypálya szelektív gyűjtőkkel, hulladékhalászó, halásztó, lengő teke műanyag flakonokból, célbadobó konzervdobozokból, táncverseny újságpapíron, zenés műanyagflakon taposó.

A gyerekek és a felnőttek egyaránt nagyon jól érezték magukat ezen a héten, sok új közös élménnyel gazdagodtunk.   

Antal Zsuzsanna

óvodapedagógus


Öko nap a Kossuth úti Tagóvodában

„Szelektíven szép a szemét”

 2023. szeptember 20-án Öko napot rendeztünk az óvodában.

Fontosak számunkra az egész óvodát megmozgató programok, az összes csoport együttlétét, közösségérzését erősíti. Különösen örültünk annak, hogy a szülőket is be tudtuk vonni, hiszen a gyermekek otthonról is hoztak különböző hulladékokat, amit a szülővel közösen gyűjtöttek. Így lehetőségünk volt az egész család szemléletét, környezethez való pozitív viszonyát formálni, a környezettudatos magatartásra ily módon is felhívni a figyelmet.

Ezen a napon olyan programokat szerveztünk, amivel felhívhattuk a gyermekek figyelmét a Föld természeti környezetének megóvására. 

Összegereblyéztük a lehullott faleveleket, és zöldhulladék zsákokba helyeztük el.

A fenntarthatóság jegyében hulladékokból különböző játékeszközöket készítettünk. Pet-palackokból teke játék készült, papírdobozokból vár, babaház, üdítős és tejes dobozokból pedig labirintus épült, ami szintén egy óriási játékélmény volt a gyermekeknek.

A maradék pet-palackokat versenyjátékoknál is felhasználtuk. A közös versengések tovább mélyítették a társas kapcsolatokat és közösségünk építésében is sok pozitívumot hozott.

Zenés-táncos tevékenységet is szerveztünk, a gyermekek újságpapírtáncban mérhették össze ügyességüket, melyben nagy örömmel vettek részt a gyermekek.

A fel nem használt hulladékokat tömörítettük, hiszen környezettudatosság szempontjából fel szerettük volna hívni a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy minél kisebb helyet foglaljon a szemét, és könnyen kezelhető legyen.

A tömörítés után a hulladékok szétválogatása következett, melyeket a megfelelő szelektív szemetesben helyeztük el.

Öko napunk nagyon sikeres volt és jó hangulatban telt, ahol a gyermekek játékos formában tanulhattak a környezetvédelemről, környezetünk megóvásáról, fenntarthatóságról, újrahasznosításról.

 

Martfű, 2023. szeptember 20.

Fehér Ágnes

óvodapedagógus


Sétáló esti fények és Autómentes nap a Kossuth úti Tagóvodában

2023. szeptember 21-én este, az autómentes napunk előtt, napnyugtakor közös sétára hívtuk az óvodás gyermekeinket szüleikkel együtt.

Nagyon sokan elfogadták a meghívást és csatlakoztak a programhoz. Fényvisszaverő mellényben, mindenféle ötletes világítóeszközzel érkeztek a családok, még a háromévesek is negyedóra alatt teljesítették a távot az óvodától a Városházáig. Találkoztunk a Munkácsy úti ovisokkal és egy közös tánc után körbe sétáltuk a tavat. Nagyon jól érezte magát mindenki, hiszen jókat beszélgettek egymással, ismerkedhettek a szülők is.

Csapatépítő programnak beillő együttes kimozdulás után, másnap az óvodába kismotorokkal, rollerekkel, kerékpárokkal érkeztek az Autómentes napra az ovisok. A kicsiknek az udvaron szerveztünk közlekedési játékokat, ahol ismerkedhettek a közlekedési lámpával, a gyalogos közlekedés szabályaival. A középsősök és a nagyok kimozdultak az óvodából, és a Bartók Béla úton teljesítették az életkori sajátosságaiknak megfelelően kiépített akadálypályán való távot.

Mindenki megtapasztalhatta, hogy milyen jó bicajjal haladni a szabad levegőn, jól esett mindenkinek a mozgásos délelőtt kihívásait véghezvinni, hiszen ma is tettünk azért, hogy óvjuk levegőnk tisztaságát.

Olaszné Kiss Ágnes

óvodapedagógus


Öko nap – „Szelektíven szép a szemét”

Földünk, környezetünk és az egészségünk védelme fontos mindannyiunk számára, így a legkisebbek számára is, az ezzel kapcsolatos példamutatás. A Játékvár Óvoda és Bölcsőde bölcsődései is csatlakoztak az ÖKO programhoz, amit 2023.09.21-én délelőtt tartottunk.

Már az előző napokban ráhangolódtunk erre a napra, a témával kapcsolatosan beszélgettünk, mesekönyvet nézegettünk a kukásautókról, szemétgyűjtésről, közösen játszottunk. Ezen a napon a bölcsőde udvarán számos programmal, játékkal tudtunk kedveskedni a gyerekeknek. Lehetőséget biztosítottunk, hogy megismerjék a szelektív hulladékgyűjtést játékosan. A szülői gyűjtőmunkának köszönhetően műanyag flakonokat, újságpapírt, tobozokat hoztak stb.

A „Szelektíven szép a szemét” felhívásra három szemetes kukát ismerhettek meg a gyermekek, melyben papírt, műanyagot és zöldhulladékot gyűjtöttünk. A „szemetet” kiskocsiba, vödörbe és talicskába gyűjthették össze, amit a kisgyermeknevelők segítségével válogattak szét. Nagyon élvezték a gyűjtögetést, aktívan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Újrahasznosított játékokkal is készültünk számukra pl. műanyag kupakból csörgőt készítettünk, a tojástartót kifestettük, színes pomponokat helyezhettek bele stb.

Ezen a vidám napon zenét is hallgathattak a gyermekek az udvaron, a témával kapcsolatban. Olykor táncra is perdültek. Izgalmas, szórakoztató napot tölthettünk együtt, új ismeretekkel gazdagodtak a gyerekek.

Kovács Szandra

kisgyermeknevelő


Sétáló esti fények és Autómentes nap a Munkácsy úti Óvodában

Az Autómentes nap jegyében 2023. 09. 21-én, esti fény sétát szerveztünk, amelyre nagyon sok gyermek csatlakozott a szüleivel. A Munkácsy úti Óvodától kezdtük a sétát a városházáig, ahol a Kossuth úti Óvodások vártak minket, hiszen a tagintézményünk is csatlakozott a programunkhoz, a saját óvodájuktól indulva. Egy közös tánccal és egy tó körüli sétával zártuk a programot.

2023. 09. 22-én tartottuk intézményünkben az Autómentes napot. Ennek keretén belül a gyermekek saját közlekedési eszközeikkel vehettek részt akadálypályán, közlekedési táblákkal ismerkedhettek meg zenés-táncos tevékenységen, közlekedési szabályokat eleveníthettek fel kisfilmek által és megismerkedhettek Bicikli Gizi kerékpárjával és annak részeivel.

E két nap sikere és hangulata a gyermekek mosolyából látható volt.

Sólyom Kitti

óvodapedagógus


Közlekedj „Öko-san, Autómentes Nap a bölcsődében

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódva, az ÖKO hét keretein belül rendeztük meg szeptember 22-én délelőtt, a bölcsődében az Autómentes Napot, Közlekedj Öko-san címmel.

A rendezvénnyel fel kívántuk hívni a szülők és segítségükkel a legkisebbek figyelmét a megnövekedett autós forgalom okozta környezeti, baleseti problémákra, a fenntartható környezet és az emberbarát közlekedés előnyeire.

A program jó lehetőséget biztosított arra, hogy a gyermekek ismerkedhessenek a közlekedés szabályaival, annak érdekében, hogy biztonságosan közlekedhessenek kerékpárral és gyalogosan. Zeneszó várta a lelkes, érdeklődő gyermekeket a figyelemfelkeltő plakátokkal díszített udvaron. Színes kockákból közlekedési lámpa és táblák segítségével útvonalat építettünk számukra. Láthatósági mellényt és kerékpáros sisakot öltve közlekedhettek motorral, rollerrel. Az elfáradt közlekedők a kihelyezett asztaloknál a kapcsolódó témájú kirakókkal ismerkedhettek pihenésképpen. A hangulatos zenére többen is táncra perdültek a délelőtt zárása képen.

A nap délután a szülők részvételével folytatódott 16 órától. Együtt tettük meg a kijelölt távot, motorral, rollerrel, kerékpárral, sétálva. A rendezvény zárásaként a részvevők ajándékot kaptak.

Örömünkre jó hangulatú napot zártunk, minden gyermek élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodott, a szülők példát mutattak a rendezvényen való részvétellel.

Hervay Lászlóné

kisgyermeknevelő


>>>Tovább a 2023.09.20 - Öko-programok, autómentes nap a Játékvár Óvoda és Bölcsődében I - Munkácsy úti Óvoda Képgalériához

>>>Tovább a 2023.09.21 - Öko-programok, autómentes nap a Játékvár Óvoda és Bölcsődében II - Bölcsőde Képgalériához

>>>Tovább a 2023.09.21 - Autómentes nap, közös séta és fénytánc a Szent István téren - Játékvár Óvoda és Bölcsőde II Képgalériához

>>>Tovább a 2023.09.22 - Öko-programok, autómentes nap a Játékvár Óvoda és Bölcsődében III - Bölcsőde Képgalériához

>>>Tovább a 2023.09.22 - Öko-programok, autómentes nap a Játékvár Óvoda és Bölcsődében III - Munkácsy úti Óvoda Képgalériához

>>>Tovább a 2023.09.22 - Öko-programok, autómentes nap a Játékvár Óvoda és Bölcsődében III - Kossuth úti Óvoda Képgalériához

>>>Tovább a 2023.09.22 - Öko-programok, autómentes nap a Játékvár Óvoda és Bölcsődében III - Kacaj-bicaj a bölcsődében Képgalériához


 

 

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város