Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Ünnepélyes keretek között adták át a Temető út – Zsófia-halom kerékpárutat – „Elemi érdekünk, hogy a régió fejlődjön, ehhez pedig az kell, hogy minden települése fejlődjön.”

A Zsófia-halmi településrész és Martfű város biztonságos kerékpáros útvonallal történő összekötése a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-JN1-2022-00026 azonosítószámú, „Martfű Város komplex élhető városfejlesztés” megnevezésű projekt keretében valósult meg.

A beruházás ünnepélyes átadására 2023. október 13-án pénteken várta Martfű Város Önkormányzata az érdeklődőket a Temető út – Zsófia-halom kerékpárút a 442-es számú út melletti szakaszán.

Az ünnepséget dr. Papp Antal, Martfű polgármestere nyitotta meg, beszédet mondott Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő. A rendezvényen a Szolnok Vármegyei Önkormányzat képviseletében Győri-Papp Juditot is köszönthettük.

– Amikor életekről van szó, ez még inkább fontossá teszi ezt a beruházást, hisz látjuk, hogy hányan közlekednek itt, mennyi baleset, köztük halálos baleset is volt itt annakidején a kerékpárút hiányában. Most talán ezt el tudjuk kerülni. Lehetőség van, hogy megálljanak ott az emberek, legyen idő széttekinteni, és át tudjanak menni biztonságosan az úton – mondta el dr. Papp Antal.

– A pályázat két fő részből tevődik össze, az egyik ennek a kerékpárútnak a megvalósítása, ami bruttó 63 millió forintba került. A beruházás másik eleme a csapadékvíz-elvezetés az óvárosi részen. A kivitelezés ott is folyik, valószínűleg tavasszal lesz kész – tájékoztatott a városvezető, elismeréssel szólva a kerékpárutat megépítő Farkas Aszfalt Multitrade Kft. tevékenységéről.

További két út- kerékpárútszakasz befejezéséről is hallhattunk az átadó ünnepségen: az új boltoknál (KIK, dm, Pepco) önkormányzati beruházásként megépült útról, amelynek a műszaki átadása is folyamatban van, valamint a másik, korábban elkészült kerékpárútszakaszról, ami a vasúttól a körforgalomig tart.

– Egy kilométer távolságon belül most három komoly átadás történik – hangsúlyozta dr. Papp Antal. – Az új üzleteknél az útépítés közel 130 millió forint, míg a korábban megépült kerékpárút-szakasz beruházás 30 millió forint értékben valósult meg. Összességében ezekre a beruházásokra közel 200 millió forintot költött az önkormányzat, nagyrészt saját forrásból.

Kell, hogy legyen folytatás is, ezt az utat továbbra is biztonságosabbá kell tenni – utalt 442-es úton a kerékpárút-átadó rendezvény alatt is a megengedett 60-as sebességnél jóval gyorsabban közlekedőkre. A további forgalmi átalakításra a 442-es út várható felújításakor illetve a déli ipari parkhoz vezető, új út hamarosan kezdődő építésekor kerülhet sor.


Dr. Papp Antal köszönetét fejezte ki Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő támogatásáért, az önkormányzat pályázati és saját forrásból megvalósuló beruházásainak segítéséért, utalva a további, épülő üzletekre, amelyekhez a jogszabályi méretkorlátozás miatt nehézkes volt az építési engedély megszerzése.

– Öröm számomra, hogy Martfű város tovább fejlődik, öröm látni ezt a szép kerékpárutat! – mondta el Herczeg Zsolt. – A közlekedés biztonsága, az alacsonyabb rendű közutak fejlesztése fontos feladat, de ennek a csomópontnak a biztonságát megteremteni majd csak egy körforgalom tudja, reményeink szerint minél hamarabb – hangsúlyozta.

– Köszönet illeti Magyarország kormányát is, hiszen Brüsszelből még uniós fejlesztési forrás ebben a fejlesztési ciklusban nem érkezett hazánkba, de a kormány azt gondolta, hogy az önkormányzati szférának mindenképpen fejlődnie kell, ezt a forrást az önkormányzatok részére megelőlegezi. Így kerültek kiírásra ezek a pályázatok.

Nagyon fontosnak tartom a településeink fejlődését. Martfű városban az önkormányzat jó gazdaként gazdálkodik, a saját bevételeit nem csak a működési kiadásai kiegészítésére költi, hanem fejlesztésre is tud ezekből fordítani, ami mindenképpen pozitív a jövőre nézve – fogalmazott Herczeg Zsolt.

– A választókerület települései kapcsán, azon túl, hogy egy önkormányzat sikeres és fejlesztéseket valósít meg, fontos, hogy a versenyszféra szereplői is sikeresek legyenek – utalt az országgyűlési képviselő a közeljövőben várható újabb pályázati lehetőségekre.

– Egy település akkor lehet sikeres, ha vannak munkahelyek, vannak jól adózó cégek, amiből aztán az önkormányzat visszaforgatja az adóbevételeit és fejleszti a települését – emlékeztetett Herczeg Zsolt, megköszönve mindenkinek, aki a munkájával hozzájárult, hogy ez a beruházás megvalósuljon. – Elemi érdekünk, hogy a régió fejlődjön, ehhez pedig azt kell, hogy minden települése fejlődjön!

Az átadást, a nemzetiszín szalag átvágását követően a programot a Martfűi József Attila Általános Iskola versmondóinak előadása zárta, majd a Martfűi Úszó- és Triatlon Klub kerékpárosai vették birtokba az új Temető út – Zsófia-halom kerékpárutat.

Herbályné Kalmár Irén


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város