Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

A Szolnoki úton folytatódik a belterületi fásítás Martfűn

A Településfásítási Program keretében 30 darab gömb szivarfa elültetését kezdte meg a Szolnoki út a gyalogos járda és kerékpárút melletti területén az önkormányzat Településüzemeltetési csoportja 2023. november 15-én.

A faültetés szakmai megvalósítását Csősz József, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szakembere segíti.

Településfásítási Program 2023 évi őszi ültetési időszakában 8 ezer, belterületen elültethető sorfát igényelhettek a 10 ezer fő alatti települések.

Az Agrárminisztérium által elindított program fontos része az Országfásítási Programnak, amely lehetőséget nyújt a kistelepülések zöldítésére, népszerűsíti az erdősítési támogatásokat, mindezzel pedig hozzájárul a kormány céljához, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön Magyarország fával borított területének aránya.

A programban való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, így az idei, harmadik ütemben is csak az előre jelentkező települések igényelhettek fát.

A települések a klímaváltozást és az eltérő belterületi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból, minimum 10, maximum 30 sorfát választhattak a készlet erejéig. A fák konténeresek vagy földlabdások, 10-14 centiméter törzs körméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. A szakszerű ültetés érdekében minden fához támasztó karó, takarómulcs és védőrács is a támogatás része.

A fákat a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja. A program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület segíti, a szakszerű ültetésben a helyi állami erdőgazdaságokkal együttműködve erdész szakember is közreműködik.

A gömb szivarfa törzse oltott. Nem virágzik, így a szivarfákra jellemző hosszú termést sem hoz. Napos helyen érzi jól magát, vízigénye közepes. Az első évben bőségesen kell öntözni, a későbbiekben időjárástól függően, de a szárazságot jól tűri.

Talajban nem válogat, gyökereivel könnyen átszövi, de laza, tápdús talajban gyorsabban nő.

Kis területen, de nagyon alaposan árnyékol, alatta gond nélkül lehet közlekedni, vagy más növényt is ültetni. Légvezetékek alá is jó választás.

Minden fa fontos! Már egyetlen fa elültetésével, kisebb facsoportok létrehozásával, a belterületi fásítással hozzájárulunk közös céljaink eléréséhez: az egészségesebb környezet megteremtéséhez, az élhetőbb települések kialakításához és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez.

Herbályné Kalmár Irén


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város