Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Új italcsomagolás-visszaváltási rendszer indult Magyarországon

Hazánkban is elkezdődött – egyelőre átmeneti időszakkal – az új italcsomagolás-visszaváltási rendszer 2024. január elsején. A martfűi boltok polcain is fokozatosan kezdenek megjelenni azok az üveg, fém és műanyag palackok, melyeken visszaváltási jelöléseket fedezhetünk fel, emellett a nagyobb üzletekben visszaváltó automatákkal is találkozhatunk már.

Az új rendszer európai uniós előírások alapján jött létre, az egyszer használatos műanyag (PET), fém és üvegpalackok visszaváltásával a környezetvédelem és újrahasznosítás az elsődleges cél. Itthon – a tejesdobozok és a rostos üdítők dobozai, illetve a befőttesüvegek kivételével – a legtöbb 0,1–3 literes űrtartalmú üveg, fém és műanyag italos palack visszaváltható lesz. Az új címkékkel ellátott termékek – amelyek csomagolása már tartalmazza az 50 forintos visszaváltási díjat, illetve az erre utaló jelölést – folyamatosan, 2024. június 30-áig kerülnek a polcokra. Az átmeneti időszak alatt előfordulhat, hogy ugyanazon termék mindkét formában – visszaváltható és nem visszaváltható – is megjelenik egy áruházon belül.

Amennyiben új, visszaváltható címkével van ellátva a termék, a vásárláskor kifizetett 50 forintot az üveg visszaváltásakor kaphatjuk meg. Az összeget az adott üzletben levásárolható vagy készpénzre váltható utalvány formájában kapjuk vissza, de tavasztól bankszámlára is utaltathatjuk, illetve arra is lesz lehetőség, hogy jótékonysági szervezet számára ajánljuk fel azt.

A megjelölt italos csomagolásokat fontos, hogy kizárólag épségben és tisztán válthatjuk vissza, a 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű élelmiszerboltok automatáinál, a kisebb boltok, illetve az italforgalmazók pedig dönthetnek, hogy önként, kézi vagy gépi visszaváltási pontként (azaz REpontként) csatlakoznak-e a rendszerhez.

Az új címke nélküli, jelöletlen csomagolóanyagokat továbbra is a már megszokott szelektív hulladékgyűjtési módszerekkel, „laposra taposva” célszerű gyűjteni, például az otthoni szelektív gyűjtőben.

Polák Boglárka

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város