Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Ingyenes födémszigetelés a megtakarított energiáért, pályázati és önkormányzati támogatási lehetőségek az energetikai beruházásokhoz

A hitelesített energiamegtakarítások adásvételében és hosszú távon további, energiamegtakarítást eredményező önkormányzati beruházásokban való közreműködés lehetőségével kereste meg Martfű Város Önkormányzatát a VFE Kft. A virtuális fosszilis energiára utaló nevű, térségünk hat megyéjében, köztük Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében működő cég egy támogatott energiahatékonysági projekt, az ingyenes padlásfödém szigetelés, 0% önerővel elérhető pályázati lehetőségének a lakosság felé való közvetítését is kezdeményezte az önkormányzatnál.

A szigeteléssel a tulajdonos által megtakarított energiát vásárolják meg, ez a karbonkredit.

A 25 cm-es üveggyapot padlásfödém hőszigetelés során előzetesen kalkulált megtakarítás fedezi a beruházási költségeket, a megrendelőnek anyag- és munkadíjat sem kell fizetnie, a szolgáltató térítésmentesen végzi el a födém hőszigetelését az energiamegtakarítás átruházásának fejében. Feltétel, hogy a padlásfödém még ne legyen hőszigetelve és járható legyen.

A karbonkreditek és a felhasználásukkal támogatott projektek az elmúlt évek egyik legnagyobb és legjobban támogatott klímavédelmi eszközei a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

Ezekkel a karbonkredit vásárlásokkal tudják a vállalkozások üvegházhatású gázkibocsátásukkal és a klímaváltozással kapcsolatos kötelezettségeiket teljesíteni, amellyel támogatásokban, adókedvezményekben és különböző ösztönzőkben részesülhetnek.

A hitelesített energiamegtakarítás korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jogként értékesíthető a másodlagos piacon.

Másik lehetőségként 2024 júniusában indul és előreláthatólag 2025 év végéig lesz elérhető az az új pályázat, amely az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére, hőszigetelésre, nyílászárócserére és sok más egyébre vonatkozik. Ebben is közreműködést vállal ez a cég, az EKR-ben általa eladott összegből biztosítva a tulajdonosok által fizetendő önrészt. A mostani információk szerint a pályázat három részből tevődik össze: 1 millió forint önrészből, 3 millió forint nagyságrendű vissza nem térítendő állami támogatásból és 3 millió forint kamatmentes hitelből.

Az érintetteknek érdemes időben tájékozódni az erre a célra létrejött cégeknél, és minél hamarabb beadni a pályázatot.

Az önkormányzat a lakásfelújítási - energetikai beruházásokhoz további 1 millió forint kamatmentes hitelt biztosít – emlékeztetett dr. Papp Antal, az itt élők figyelmébe ajánlva az aktuális födémszigetelési, pályázati és önkormányzati támogatási lehetőségeket.

Herbályné Kalmár Irén


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város