Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Tájékoztató – Földi szúnyoggyérítés 2024. május 15-én

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy Martfű területén földi úton történő szúnyoggyérítés végzése várható, ULV technológia alkalmazásával, amellyel a munkálatokat nem kíséri zaj és füst. A kezelés pontos időpontja: 2024. május 15. napján (szerdán), napnyugta utáni órákban. Pótnapok: 2024. május 16-17. napjai (csütörtök, péntek), ugyanebben az időben.

Alkalmazott készítmény:

Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Az alkalmazott módszerről:

A földi kémiai szúnyoggyérítés során alkalmazott korábbi technológia látványos, „füstöléssel”, tehát hő hozzáadásával, ún. meleg köddel valósította meg a szúnyoggyérítést.

A szakemberek az eddigitől eltérően, most már az új ULV technológia alkalmazásával végzik a szúnyoggyérítési munkálatokat, mely a korábbihoz képest kevésbé látványos, vagyis a munkálatokat nem kíséri zaj és füst, így kevésbé zavaró a lakosság és közlekedésbiztonság számára.

A gyérítés során a szokásos készítmény kerül alkalmazásra, a megszokott dózisban (Deltasect Plus, 0,6 liter/hektár), azonban hő hozzáadása nélkül. Hatékonyságbeli különbség a két módszer között nincs, így az ország legtöbb térségében már a modernebb ULV technológia kerül alkalmazásra.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város