Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Tudnivalók a júniusi választásokról

Magyarországon 2024. június 9-én tartják az Európai Parlament (EP) magyar tagjai, továbbá a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, illetve a nemzetiségi képviselők választását.

Az önkormányzati, a nemzetiségi és az EP-választáson kismértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre, csak az EP-választáson lehetséges a külképviseleti és levélben történő szavazás, és az átjelentkezés szabályai sem egyeznek a három választás esetében.

 

Európai parlamenti választások

Az EP magyar tagjainak választásán választójoga van mintegy 7,68 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárnak.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 99 ország 147 magyar külképviseletén adhatják le a voksukat a magyarországi szavazás napján.

Választójoga van az EP-választáson az EU más tagállamának magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárának, amennyiben magyar listára kíván szavazni.

A Nemzeti Választási Iroda 130 ezer európai uniós állampolgárt tájékoztatott arról, hogy választójogukat Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson.

Választási regisztrációt követően szavazhatnak az EP-választáson azok a nagykorú magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük. Akik már korábban regisztráltak, nem kell ezt megismételniük, regisztrációjuk érvényes erre a választásra is.

Azok a határon túli magyarok, akiknek uniós tagállamban van a lakhelyük, az ottani EP-listákra szavazhatnak.

Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, a választáson az ország területe egy választókerületet alkot. A választáson listákra lehet szavazni, a listaállításhoz legalább húszezer választópolgár ajánlására volt szükség.

A Nemzeti Választási Bizottság tizenegy listát vett nyilvántartásba, a szavazólapon a következő sorrendben szerepelnek a listák:

 1. Megoldás Mozgalom
 2. LMP – Magyarország Zöld Pártja
 3. Demokratikus Koalíció–Magyar Szocialista Párt–Párbeszéd – Zöldek
 4. Második Reformkor Párt
 5. Mindenki Magyarországa Néppárt
 6. Momentum Mozgalom
 7. Fidesz – Magyar Polgári Szövetség–Kereszténydemokrata Néppárt
 8. Jobbik – Konzervatívok
 9. Tisztelet és Szabadság Párt
 10. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
 11. Mi Hazánk Mozgalom

A települési választásokat Magyarország 3177 településén tartják.

 

Önkormányzati választások

A települési önkormányzati választáson a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok vehetnek részt: szavazhat 7,68 millió magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, 35 ezer menekültként elismert, illetve a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező és az Európai Unió más tagországának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgára, ők 137 ezren vannak. 

Az EP-választás névjegyzékébe kérni kell, ha a magyar listákra kívánnak szavazni, az önkormányzati választás névjegyzékére azonban az EU más tagországának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai automatikusan felkerülnek.

Aki a szavazás napján nem a lakóhelyén, hanem a tartózkodási helyén (ideiglenes lakcímén) akar élni a választójogával, május 31-én 16 óráig kérheti átjelentkezését.

Az önkormányzati és a nemzetiségi választáson csak az jelentkezhet át, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

A tízezer lakosnál kisebb településeken úgynevezett egyéni listán választják a képviselő-testület tagjait, míg a tízezer lakosnál nagyobb településeken vegyes választási rendszerben, azaz egyéni választókerületben és kompenzációs listán választják meg a képviselőket. A vármegyei közgyűlések, valamint a Fővárosi Közgyűlés tagjait listán választják.

Az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelöltek (főpolgármester, polgármester, egyéni választókerületi és egyéni listás jelölt) május 6-ig gyűjthettek ajánlásokat.

 

Nemzetiségi választások

Június 9-én lesz a nemzetiségi önkormányzati választás is, ezt a Nemzeti Választási Bizottság tűzte ki. Az NVB a 13 nemzetiségnek összesen 2722 települési és 68 területi választását tűzte ki, valamint a 13 nemzetiség mindegyike választhat országos önkormányzatot is.

A nemzetiségi választáson azok a magyarországi lakcímmel és magyar állampolgársággal rendelkező választópolgárok szavazhatnak, akik május 31-ig regisztrálják magukat.

Az EP, az önkormányzati és a nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek kampányukhoz nem kapnak állami támogatást. A kampányra fordítható összeg nincs limitálva.

Forrás: MTI

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város