Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Ezüstleletes kiállítás Martfűn, martfűi kincsekkel

Ugyan fiatal város Martfű, mégis lakott volt már az ókorban. Ez is azt bizonyítja, már a bronzkori őseink is felismerték, milyen jó hely ez : ). A város határain belül talált régészeti leleteket a szolnoki Damjanich János Múzeum őrzi.

2020-ban a martfűi bronzkardot mutattuk be Kelet-Magyarország bronzkincseivel együtt nagy sikerrel. Büszkén hallgattuk a szakemberektől, milyen különleges darab. Akkor beszélgettünk sokat Frecska-Nagy Zsolttal, épp készülőben volt az ezüstleletes kiállítás, melybe martfűi kincseket is beválogattak:

– A kiállítás ötlete Polgár Zoltán kollégám történetéből alakult ki, aki 2018 végén mondta először, hogy csináljunk ebből egy tárlatot. Az volt a célunk, hogy egy olyan válogatást nyújtsunk belőle, amely még kezelhető, körbejárható és lehetőség szerint a legtöbb információt tartalmazza – emlékezett vissza a szakember.

A Martfű Városi Művelődési Központ kiállításmegnyitóján, 2024. május 23-án dr. Papp Antal polgármester köszöntője után Tárnoki Judit régész mesélt arról, hogyan kerültek ezek a leletek a múzeumba. Például amikor a becsületes megtaláló betelefonált, hogy a markoló kanalából mint a vízesés hullanak az ezüst pénzérmék.

A tárlatot Frecska-Nagy Zsolt Dezső régészeti osztályvezető, a kiállítás kurátora mutatta be.

– A martfűi lelet elrejtése feltehetően az 1552-es szolnoki várostromhoz köthető, illetve a felvonuló török sereg elől kellett ezeket elrejteni. (...) Valószínűleg a nagyon bizonytalan időszakokban a már korábban bejáratott helyeket a tulajdonosa valamiért már nem tudta használni, és így elásta a vagyonát. (...) A leletek a mohácsi csata és 1552. közötti időből származnak. (...) Pont a martfűi kapcsán lehet megfigyelni azt, hogy I. Ferdinándnak mekkora hatalma volt a Magyar Királyság pénzverése felett, ugyanis a nehezebb, zűrösebb időszakokból szinte semmilyen érme nem maradt fent. (...) Ötszáz évvel ezelőtti dolgokat meg lehet figyelni és mondani ezekből az éremkincsekből – elemezte a tárlatot az osztályvezető.

Számunkra a legizgalmasabbak a településünkön fellelt ezüstpénzek voltak, melyeket egy martfűi fémkeresős, Hankó Tamás talált. Frecska-Nagy Zsolt „aranykezűnek” nevezte Tamást, hiszen ahol fémkeresőzni kezd, ott talál is valamit. Számtalan lelet kötődik a nevéhez a megye több településén és már határainkon túl is. Érik az önálló kiállítás!

Köszönet a Damjanich János Múzeum munkatársainak és a régészeti osztálynak, hogy elhozzák hozzánk időszaki kiállítások keretében őseink hagyatékát.

A pénz beszél című időszaki tárlat kurátorai: Frecska-Nagy Zsolt Dezső és Polgár Zoltán. Közreműködtek: Császár Péter, Molnár Péter, Posta Márta, Szabó Melinda, Széplaki Szilárd, Tellér András.

Július 1-ig várjuk Önöket városunk kulturális intézményében, nézzék meg a kiállítást és lehet kicsit fantáziálni, milyen élet is lehetett akkor, 4-500 évvel ezelőtt itt, Martfűn.

Eiler Zita
muzeológus


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város