Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Így zajlottak az európai parlamenti és az önkormányzati választások

Június 9-én az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásban lebonyolított 2024. évi általános választásán a helyi választási iroda munkatársainak és a szavazatszámláló bizottságok tagjainak is nehéz és összetett feladatokkal kellett számolniuk.

Azzal, hogy idén együtt tartották az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat, Martfűn négy szavazólapot kaptak a szavazók: - Európai Parlament, - Megyei Közgyűlés, - Polgármester, - Egyéni listás képviselő.

A martfűi szavazópolgárok 6 szavazókörben adhatták le voksaikat. A szavazóhelyiségekben tevékenykedő szavazatszámláló bizottságok tagjai közül 3 főt a képviselő-testület választott és a pártok is delegálhattak a szavazatszámláló bizottságokba.

A szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságok először összecsomagolták az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítették a szavazáson megjelentek számát (külön a nemzetiségenként megjelentek számát is), csak ezek után bonthatták fel az urnákat.

Elsőként a polgármester-választás szavazólapjait számolták meg a szavazatszámláló bizottságok, amit a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok összegzése követett. Ezután számlálták össze a vármegyei közgyűlésre leadott szavazatokat, végül az európai parlamenti választás szavazólapjai következtek.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok összeszámlálásának eredményét továbbította a helyi választási irodához, amely rögzítette azokat az informatikai rendszerben. Így tehát először a polgármester-választások eredményei kerültek fel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztató oldalára.

Az NVI kétóránként közölt összesítést a részvételi arányokról. Az EP-választás eredményeinek közlésével az NVI-nek azonban meg kellett várnia, hogy Olaszországban este 11 órakor befejeződjön a szavazás.

Reggel 6 órától 19 óráig szavazott az ország az első összevont, önkormányzati és európai parlamenti választáson. Az önkormányzati választásokon az országos részvételi arány, a szavazatok 99,98%-os feldolgozottsága mellett, 58,09%, ami új rekordot jelent (2019-ben 48,58%, 2014-ben 44,30%).

A HVB a határozatait a www.martfu.hu Választási információk/Választási szervek almenüpontban tette közzé.

– Martfű városban zavartalanul folyik a szavazás, rendkívüli esemény eddig nem történt. A 11.00 órási részvételi arány 28.07%-os – válaszolta kérdésünkre Szász Éva jegyző, a helyi választási iroda vezetője a nap folyamán, ami már magas választási részvételi adatokra utalt.

– Szerencsére nem történt semmilyen rendkívüli esemény a választás ideje alatt, így a választási bizottságnak tennivalója nem volt – mondta el dr. Varga József, a helyi választási bizottság vezetője a választások befejezéséhez közeledve. – Reméljük, hogy ez így marad az elkövetkező időben is, és már csak annyi tennivalónk lesz 19 órát követően, miután a szavazókörökben a szavazatokat összeszámlálják, hogy az eredményt a választási bizottság megállapítsa és kihirdesse a lakosság részére.

Az összevont, önkormányzati és európai parlamenti választás végül zavartalanul is zárult városunkban. Hajnaltól hajnalig tartó, pontos és áldozatos munkájukért a helyi választási szervek és a szavazatszámláló bizottságok tagjait is köszönet illeti ezért.

Herbályné Kalmár Irén

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város