Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Színek és Érzések – Mile Renáta kiállítása

Martfű idén 35 éve város. A jubileumi rendezvénysorozat keretében egész évben törekszik Művelődési Központunk a városunkkal kapcsolatos programoknak helyet adni. Így nagy örömmel nyitottuk meg Mile Renáta martfűi alkotó első önálló kiállítását 2024. június 7-én.

Elsőként dr. Papp Antal, Martfű város polgármestere köszöntötte a közönséget és az alkotót, kiemelve, hogy milyen öröm Martfűnek, hogy ennyi tehetséges fiatal él városunkban, akiknek szívesen adunk bemutatkozási lehetőséget, ezzel is segítve alkotói pályájukat.

Mile Renáta hat éve szerezte meg dekoratőri végzettségét a szolnoki Magiszter Művészeti Szakképző Iskolában, ahol Révi Norbert szobrászművész volt az egyik tanára. A művészet iránti érdeklődése már hamarabb, általános iskolában megmutatkozott. 2. osztálytól négy éven át Antal László festőszakkörébe járt nagy lelkesedéssel.

Munkái során a művészet sok-sok ágával kapcsolatba került, és most, egy hatéves terv, álom vált valóra az első önálló kiállításának megrendezésével.

Rövid bemutatkozásában – melyet a kiállításon olvashatnak – egyfajta alkotói hitvallást is ad: Az alkotás olykor gyógyulás, olykor önkifejezés, az energiám, az érzéseim lenyomata a képen. Benne van minden diadalom és bukásom. Ecsetért nyúlok a legmélyebb ponton, és amikor a teljesség megélésének mámorában úszom.

Szakmailag Révi Norbert mutatta be az alkotásokat, beszélt a díszítés történetéről és mélyebb jelentéséről, elemezte a művek motívumvilágát:

– A művészetben önmagamat keresem és végső soron önmagamat találom meg. Ez minden művészetre igaz. Az, amit Renáta csinál, az egy nagyon érdekes és kedves világ, fura ötvözete két fontos művészeti ágnak: a falképnek, a muráliának és annak az indíttatásnak, ami a díszítésről szól, hiszen a dekorativitás az valójában ezt jelenti.

(A murális művészet a képzőművészetnek az az ága, mely közvetlenül fal, mennyezet, vagy más állandó építészeti felület díszítését szolgálja – szerk.)

Majd ismertette, hogy Renáta munkáiban a geometrikus és virágmotívumok jelennek meg, utalva ezek keleti ábrázolásban jelenlevő párhuzamaira, a minták ritmusát búvó patakhoz hasonlítva, mely hol elmerül, hol a felszínre bukkanva megmutatja magát.

–  A rend vagy rendezettség szoros összefüggésben áll az előbb említett fogalmakkal: a díszítéssel, az ékesítéssel – tette hozzá Révi Norbert.

A kiállítás hangulati aláfestéséhez Milosits Anna és Nagy Zoltán Vilmos műsora járult hozzá. Velük több kiállításmegnyitónkon is találkozhattak, sokat zenélnek ebben a formációban, emellett Annának van egy zenekara is.

Mile Renáta Színek és Érzések kiállítására július 1-ig várjuk Önöket a Művelődési Központ galériáján.

Eiler Zita
muzeológus


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város