Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Csontvázat ástak ki a földből Martfűn

Martfű városában nem mindennapi felfedezés történt, amikor építési munkálatok közben egy csontvázra bukkantak június 27-én a Kérész utca végén található Kövérmajornál. A csontokat a helyszínre érkező régészek azonnal megvizsgálták, majd megállapították, hogy a régészeti lelet őskori, és egy általuk is nyilvántartott lelőhely közelében fekszik.

Optikai kábelek fektetése során a munkások meglepődve álltak meg, mikor az ásó egy furcsa, kemény tárgyba ütközött, amelyről kiderült, hogy egy emberi koponya. A kivitelező azonnal leállította a munkafolyamatokat, és értesítette a hatóságokat, akik a szolnoki Damjanich János Múzeum régészeit hívták a helyszínre a lelet további vizsgálatához. A szakemberek alapos feltárást végeztek a területen, úgy sejtik, hogy a talált csontváz őskori eredetű. Az előzetes vizsgálatok alapján a lelet több ezer éves lehet. A csontok környezetében kerámia töredékeket is találtak, melyek talán majd többet mesélnek arról, milyen élet lehetett itt egykor. Bár az ilyen leletek nem annyira ritkák, Martfűn korábban nem találtak hasonlót, rengeteg információval szolgálhatnak Martfű korai történetéről.

– Az biztos, hogy rendes temetkezés által lett idetemetve, ez a csontváz pozíciójából látszik, mindez az őskorra utal. Hogy azon belül mikori, az még ennyiből nem állapítható meg, talán bronzkori, de a másik gyanúm a neolitikum, azaz újkőkor. Ebben az esteben nem temető van itt, hanem település, mert ebben a korban a faluban temették el a ház mellett a holtakat – mesélte Mali Péter régész, miközben a gerincoszlop megmaradt részeit próbálták kiszabadítani a földből. – Körülbelül 170 centiméter lehetett, gyenge izomrostokkal, ha tippelnem kellene, azt mondanám, férfi volt. A koponya további vizsgálatával biztosra mondhatjuk a nemét – tette hozzá a szakember.

A leletet elszállították a szolnoki múzeumba, ahol megtisztítják, de további vizsgálatoknak egyelőre nem vetik alá. A csontváz mellett egy állati fogból faragott mintával díszített hosszúkás gyöngyöt is találtak, mely feltételezhetően a halott nyakláncán függött. Ezt a régészek jobban megvizsgálják majd, és remélik, hogy még több értékes információhoz juthatnak a csontváz korát illetően. Ez a felfedezés ráirányítja a figyelmet a Kövérmajor területére, ahol az útépítés közben talán újabb leletek kerülnek elő gazdagítva Martfű korai történetét. Kíváncsian várjuk!

Polák Boglárka

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város