Kultúra

Minden időben… Martfű!

Újra sokszínű programokkal várta látogatóit a X. Múzeumok Éjszakája és VIII. Veteránjármű Találkozó Martfűn, a Művelődési Központban 2024. június 15-én. Reggel 8-tól folyamatosan érkeztek a gyönyörű régi autók, motorok. A legelső találkozón tizenkét család vett részt, ők a mai napig kitartanak mellettünk, és ötleteikkel is segítenek, de hozzájuk azóta sokan csatlakoztak. Idén kb. 80 járművet csodálhattunk meg.

2024. június 21.

Ismét vármegyei képző- és iparművészeti tárlat Martfűn

Kedves Alkotók! Kedves Érdeklődők!

Örömmel értesítünk Mindenkit, hogy 2024-ben újra megrendezzük a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Képző- és Iparművészeti Tárlatot a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával.

2024. június 19.

Színek és Érzések – Mile Renáta kiállítása

Martfű idén 35 éve város. A jubileumi rendezvénysorozat keretében egész évben törekszik Művelődési Központunk a városunkkal kapcsolatos programoknak helyet adni. Így nagy örömmel nyitottuk meg Mile Renáta martfűi alkotó első önálló kiállítását 2024. június 7-én.

2024. június 19.

Ezüstleletes kiállítás Martfűn, martfűi kincsekkel

Ugyan fiatal város Martfű, mégis lakott volt már az ókorban. Ez is azt bizonyítja, már a bronzkori őseink is felismerték, milyen jó hely ez : ). A város határain belül talált régészeti leleteket a szolnoki Damjanich János Múzeum őrzi.

2024. június 05.

Látóút – Több mint kincsvadászat, jó gyakorlat

Egy látóút keretein belül 2024. május 16-án a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár vendége volt tizenegy közösségszervező mesterszakos hallgató a Debreceni Egyetemről, közművelődési szakemberek, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatóság munkatársai Angyal László megyei igazgató vezetésével, valamint Fróna Katalin, a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület Látópontok munkacsoport vezetője.

2024. május 29.

„Egy-két dolgot kell tudni, de azt nagyon jól és szépen”

Ismét különleges alkotásokban gyönyörködhettek a Martfűi Napraforgók Foltvarró Szakkör 2024. április 27-én, az „A tű bűvöletében” címmel a Művelődési Központban megnyílt kiállításának látogatói. A munkáikkal városunkat szerte az országban sikerrel képviselő közösség tárlata Martfű várossá avatásának 35. évfordulója jubileumi rendezvénysorozatát színesítette.

2024. május 21.

Martfű az Utazás 2024 kiállításon, Szolnokon

Martfű idén is bemutatkozott a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon és helyi értékek napján 2024. április 19-20-án, a Hild téren. Büszkén mutattuk be városunk értékeit.

2024. május 21.

Versek (D)és dalok

– Az idei Költészet Napja különleges alkalom volt. Többek között azért, mert a helyi közösségek együtt készültek az előadásra: a Református Egyházközség, a Modern Táncműhely és a Művelődési Központ dolgozói is részt vettek a Kengyel Éva által szerkesztett ünnepi műsorban. Köszönjük neki ezt a különlegesen megkomponált előadást, melynek minden részlete szépen illeszkedett a műsorba.

2024. május 07.

„A vers a mi szívmelengető olvasmányunk” – Városi szavalóversenyek Martfűn

Április 11-én ünnepeljük a versszeretők egyik legkedveltebb ünnepét, a Költészet Napját. Ennek alkalmából minden évben versmondó versenyt hirdet a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár a martfűi diákok számára. Ezúttal ismét két napon volt a verseké a főszerep.

2024. április 23.

„Minden fényképbe zárt pillanat maga a történet”

Ezzel a címmel nyitottuk meg Lendvai Tivadar fotókiállítását 2024. március 21-én a Művelődési Központ galériáján.

2024. március 27.

„Amikor azt mondják, 1848. március 15-e, akkor azt feleljük rá: szabadságharc”

2024. március 14-én csütörtökön, az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen idéztük fel hőseinket a Szent István tér lovas emlékszobránál és a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

2024. március 20.

Múltidéző esküvők

A Házasság Hete és Martfű várossá nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából nosztalgiázásra hívtuk a martfűieket és mindazokat, akik valamilyen családi szállal kötődnek városunkhoz. Esküvői fotókiállítást hirdettünk, ahova 1990 előtti fényképeket vártunk a párok nagy napjáról. 

2024. március 14.

Viseljünk együtt kokárdát a „Bátrak Ünnepén”

Martfű Város Önkormányzata szeretettel várja Önt és családját 2024. március 14-én, csütörtökön az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésre.

2024. március 04.

„Esszencia” – Kiállítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából Martfűn

Megnyílt Kerékgyártó Emese bútorfestő első önálló kiállítása – Esszencia címmel – s egyben ezzel az eseménnyel zárult a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett programsorozat 2024. január 23-án, kedden a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár galériáján és kiállítótermében.

2024. január 26.

Zongorakoncerttel ünnepeltünk a Magyar Kultúra Napján

 „Ezt, a MI magyar kultúránkat születésünktől a levegővel szívjuk magunkba. Hallgatjuk édesanyánk altatóiban, de látjuk, kóstoljuk, érezzük is minden pillanatban” – kezdte beszédét Eiler Zita a Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény szakmai vezetője, muzeológus a 2024. január 22-én rendezett Magyar Kultúra Napi városi ünnepségen.

2024. január 23.

Zongorakoncert, kiállításmegnyitó és mozivetítés a Magyar Kultúra Napja alkalmából Martfűn

Szeretettel várjuk Önt és családját a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett ünnepi programokra 2024. január 21-e és 23-a között.

2024. január 16.

Színház mindenkinek! - Nem élhetek muzsikaszó nélkül

Egy újabb zseniális előadást hozott el Martfűre a Déryné Program. Remek színészek, pazar díszlet, élőzene és ismerős dallamok segítségével ismertük meg Nyiri Balázs és Pólika történetét. A Déryné Társulat, a program saját színházi társulatának Móricz Zsigmond regénye alapján készült Nem élhetek muzsikaszó nélkül című zenés darabja nem volt híján a mulatozásnak, humornak, így hamar magával ragadta a közönséget.

2024. január 09.

Hétköznapi Hősök – A mesejáték támogatói voltak

„Az emberek azt gondolják, hogy valami vagy valaki szükséges a boldogságukhoz. Azt hiszik, a varázslat egy tárgyban vagy egy személyben rejlik. Pedig ez egyáltalán nem igaz. Mindenünk megvan hozzá, hisz a varázslat bennünk lakik.”

2024. január 04.

Hétköznapi Hősök, nem csak a színpadon

Több, mint kétszáz általános iskolás diák lépett színpadra december 15-én és 16-án a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében, hogy bemutathassák hónapok munkájának gyümölcsét, a hagyományos karácsonyi mesejátékot, melynek idén a Hétköznapi Hősök címet adták.

2023. december 19.

"Maros vize folyik csendesen"

Zsiga István Déryné-díjas prímás vezetésével, a Jászsági Cigányzenekar dallamaival kezdődött Martfűn, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében 2023.11.24-én a "Maros vize folyik csendesen" nótaműsor, a Dan-Ton Művészeti Egyesület szervezésében. Vezetőjük, Sülyi Károly előadóművész színpadra lépése után, Szilágyi Sándor Dankó Pista-díjas és Dankó Pista Életműdíjas nótaénekes következett, aki a műsorvezető is volt a program folyamán.

2023. december 12.

Ismét Martfűn a települések értékeit bemutató alkotások

Megérkezett a Ráday Mihály Város és Faluvédő Szövetség Ifjúsági pályázatának vándorkiállítása Martfűre. Már hagyomány, hogy az adott év ifjúsági pályázatának győztes alkotásai Martfűn töltik a karácsonyt.

2023. december 12.

Múzeumok Őszi Fesztiválja Martfűn – Rendhagyó múltidézés

Sokszínű programsorozatot kínált 2023. szeptember 25. és november 12. között a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény az országosan meghirdetett Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, melyhez immár 9. alkalommal csatlakozott.

2023. november 22.

Novella az irodaházról Darvasi László módra

A Múzeumok Őszi Fesztiválja helyi programsorában a szervezők ebben az évben is, mint mindig, igyekeznek a lehető legváltozatosabb módon megmutatni Martfű kor- és ipartörténeti múltját. Egyedi módját kínálta ennek a törekvésnek Darvasi László író meghívása, akinek egyik novellája a Tisza Cipőgyár irodaházáról szól.

2023. november 14.

Családi mintáink és azok hatása a párkapcsolatainkra

„Ha gödörben találod magad, akkor hagyd abba az ásást!” – idézte az ismert mondást, „Valamikor az segít, ha nem csinálod tovább azt, ami nem segít” – emlékeztetett Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző családterapeuta, család-pszichoterapeuta, párterapeuta és klinikai szakpszichológus a 2023. október 19-én Martfűn, a Művelődési Központban tartott előadásán.

2023. október 25.

Petőfi emlékei nyomán

A Kárpát-Medencei Magyarság Művelődési Kör őszi kirándulásán a Petőfi bicentenárium okán sok időt szenteltünk olyan emlékhelyek felkeresésére, ahol a nagy költőnkre emlékeztünk. Azokon a helyeken jártunk, amelyek a születéséhez, ifjú éveihez, a család lakhelyéhez kapcsolódtak.

2023. október 24.