Kultúra

Gondolatokká rendezett élet

Mácsai Pál Örkény István életéről szóló önálló estjét láthattuk 2022. november 18-án a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. Az Örkény színház “Azt meséld el, Pista!” című darabja a m-ART-fűi Pódium Színház sorozat harmadik előadásaként érkezett városunkba, Mácsai Pál és Bereményi Géza színpadra állítása nyomán.

2022. november 23.

Zene, amely a természetfölötti világba kalauzol

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Martfű Városi Nőikar közös előadására várták a kórusmuzsika kedvelőit a Szent Tamás-templomba a Tér Zene Koncertsorozat keretében 2022. október 27-én este.

2022. november 07.

Amiben élünk, az mind inspiráció – Sopsits Árpád Saját kéz című könyvének bemutatója Martfűn

Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas színház- és filmrendező, forgatókönyvíró, a Céllövölde és A martfűi rém filmek rendezője újonnan megjelent, első verseskötetének bemutatóján vehettek részt az érdeklődők a Martfű Városi Könyvtárban.

2022. november 03.

Mai világunkban is fontos az értékteremtés, a kreativitás, az önkifejezés, a valóság belső megszűrése

2022. október 21-én nyílt meg a martfűi művelődési központban a XXXIII. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlata. A hosszú múltra visszatekintő pályázati felhívás megmérettetés és bemutatkozási lehetőség is egyben.  Népszerűsége kezdetek óta töretlen.

2022. október 26.

Ne feledjük őket, emlékezzünk rájuk, vegyünk példát róluk!

A nemzet szíve ott és akkor egyként dobbant, s ez a dobbanás megrázta a világot. Emberfeletti erővel győzte le a poklot – hangzott el Martfű Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett városi ünnepi megemlékezésén 2022. október 23-án.

2022. október 24.

Rendkívüli élmények, melyekből töltődhetünk – Az idén még két jelentős darabbal jelentkezik a M-ART-fűi Pódium Színház

2022 szeptemberében startolt a M-ART-fűi pódiumszínházi sorozat, melyet a szervező Kabai Sándor Zsolt és Alkotói Közössége városunk kulturális intézményével összefogva indított útjára, fantasztikus előadásokat elhozva a martfűi és a térségből érkező közönségnek.

2022. október 20.

Igazat játszottak – Ünnepi megemlékezés és fáklyás felvonulás október 23-án

Martfű Város Önkormányzata szeretettel várja az itt élőket az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett városi ünnepi megemlékezésre 2022. október 23-án, vasárnap 17 órára, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermébe.

2022. október 19.

Az írás és olvasás lélekre ható felszabadító ereje – Országos Könyvtári Napok Martfűn

A Martfű Városi Könyvtár idén is csatlakozott a hazai könyvtárak legjelentősebb programsorozatához, az Országos Könyvtári Napokhoz. Könyvtárosaink ilyenkor az október eleji napokban különleges, rendhagyó tartalommal várnak minden korosztályt.

2022. október 17.

Hangok és gondolatok, amelyekből újabb „szőnyegeket tudnak szőni”

Koncertet adott a Rongyszőnyeg Zenekar a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban. Saját szerzeményeik mellett újragondolt, megzenésített versekkel, népdalokkal és francia dalokkal várták a zenekedvelő közönséget 2022. szeptember 17-én.

2022. szeptember 28.

A tánc szeretete összeköt - 3. Martfűi Táncmulatság

Ha valaki megszereti ezt a műfajt, onnantól kezdve csak táncban és zenében látja a világot – mondta Molnár Antal, aki már harmadik alkalommal szervezett városunkban kalotaszegi tánctanulást. A 2022. szeptember 24-én és 25-én megrendezett Martfűi Táncmulatságon kiváló táncpedagógusok és népzenészek közreműködésével zajlott.

2022. szeptember 27.

Légópince és polgári védelmi parancsnoki központ

Borzongató programon vehettek részt, akik 2022. szeptember 17-én délelőtt ellátogattak a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény eseményére. Minden évben szeptember közepére hirdetik meg a Kulturális Örökség Napjait, amikor közönség elől elzárt épületek, épületrészek kapuit nyitják meg.

2022. szeptember 23.

Kiváló előadással startolt a m-ART-fűi Pódium Színházi sorozat

A Kulturális Örökség Napjait ünnepeltük a szeptember 17-i hétvégén, amelynek tiszteletére minden színházszerető vendéget szeretettel várt a m-ART-fűi Pódium Színház évadnyitó színdarabján, AZ ÓCEÁNJÁRÓN a Martfű Városi Művelődési Központ és KönyvtárFolytatás október 14-én ugyanitt, a STÍLGYAK című előadással.

2022. szeptember 20.

Látogatás Szlovákiában

Bozsik József polgármester úr meghívására négytagú küldöttség utazott városunkból Szlovákiába, Partizanske-be. Városunk polgármestere, dr. Papp Antal, elfoglaltsága miatt a delegáció vezetésével Rágyanszky István alpolgármestert bízta meg.

2022. szeptember 15.

A valóság és a képzelet egybeforrásának megjelenítése

Örömmel osztom meg az eddigi életutamon elkészült alkotásaimat – fogalmazott a 2022. augusztus 17-én, a Művelődési Központban megnyílt, Színes érzések című kiállításáról Cseh László.

2022. augusztus 23.

Kilépve az országos szintre és a határon túlra is – Turisztikai célponttá vált a martfűi Kézműves Ház

Tízéves a martfűi Kézműves Ház - Mézeskalács Műhely. A „Népi Kézműves Örökség Helyszín” címmel rendelkező Kézműves Alkotóház célja, hogy működjön városunkban egy olyan szakmai műhely, amely a néphagyományok továbbadását segíti. Foglalkozások és népi játszóházak mellett hon- és népismereti órákra is várják a gyerekeket a Kézműves Házban berendezett, hagyományos tiszazugi „Tisztaszobában”.

2022. augusztus 18.

Augusztusban is folytatódik a TérZene koncertsorozat

Köztudott, hogy a klasszikus zene jótékony hatással van az emberre. Ennek ellenére csak egy szűk réteg jut hozzá a hangversenytermekben zajló varázslathoz. A 2019-ben indult TérZene elnevezésű komolyzenei program ezen szeretne változtatni. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott program célja, hogy minél több érdeklődőt vonjon be a klasszikus zenei kultúra vérkeringésébe aktív muzsikusként és zeneszerető közönségként egyaránt. A program megvalósítását a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. segíti, mint szakmai partner.

2022. augusztus 02.

A tánc szeretetének átadása

A Modern Táncműhely nyári táborai megteremtik azt a légkört, ahol a növendékek mélyebben belemerülhetnek a táncművészet tudományába és új mozdulatokat sajátíthatnak el. Így volt ez a július 11. és 15. között zajló tánckurzuson is, ahol a gyerekek szakmai fejlődéséről Vidinszki-Tóth Nóra táncpedagógus, a Modern Táncműhely vezetője gondoskodott.

2022. július 15.

Sikerrel zárult a 8. Városszépítő Gyermektábor

Alapadatok: Hőség, 20 diák (általános iskolások, IKSZ-es középiskolások, és már érettségizettek is) volt velünk. Többen csak a tábor kedvéért jöttek 6.-8. alkalommal. „Új” fiatal mindössze kettő volt. Tovább nem emelhettük a létszámot.

2022. július 14.

Megérkeztek a vándorkiállítás rajzai

Megnyitottuk azt a kiállítást a Martfűi Művelődési Központ emeleti galériáján, amely anyaga a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség 31. alkalommal kiírt „Fiatalok az épített és természeti örökségünk védelméért” pályázat országos győztes rajzaiból állt össze.

2022. július 14.

Időutazás legendás járműveken keresztül

Minden, ami erő és lóerő – erre a hívómondatra immár hatodik alkalommal gördültek különleges veterán autók, motorkerékpárok a martfűi Művelődési Központ előtti parkolókba, a 2022. június 25-én megtartott Veteránjármű-találkozó és Múzeumok Éjszakája egésznapos programon.

2022. július 04.

A TISZA CIPŐGYÁR ÉGISZE ALATT - Virtuális barangolás a Tisza Cipőgyár Irodaházában

Pályázati beszámoló

A pályázat segítségével létrehozott, csak virtuálisan létező kiállításunk célja kettős: egyrészt megőrizni az utókornak a Tisza Cipőgyár Irodaházának fennmaradt berendezését, másrészt ebben a rendhagyó környezetben: eredeti helyszínen, eredeti berendezési darabok között, az irodák eredeti rendeltetése szerint tematizálva ízelítőt adunk a Tisza Cipőgyár történetéből, a mindennapi életet átszövő működéséből, Martfű és az ország életében elfoglalt helyéről.

2022. június 30.

Minden, ami erő és lóerő – Veteránjármű-találkozó Martfűn és Múzeumok Éjszakája változatos programokkal

2022. június 25-én immár hatodik alkalommal gördülnek legendás veterán autók, motorkerékpárok a martfűi Művelődési Központ előtti parkolókba

2022. június 20.

Újra TérZene programsorozat Martfűn!

A hangversenytermekben felcsendülő zene varázsát most városunk parkjaiban és közterein is átélheti a martfűi közönség. Martfű Város Önkormányzata az idei évadban is sikerrel pályázott az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél a korábbi években is nagy népszerűségnek örvendő TérZene programsorozat létrehozására, melyet az érdeklődők díjtalanul látogathatnak.

2022. június 16.

Túlmutat a látványon és szórakozáson, a tánc közösséget is épít

A tánc a karok és lábak költészete, a kecses és iszonyatos anyag, maga a mozdulat lehel bele lelket – hangzott el Baudelaire gondolata a 2022. június 12-én megrendezett 27. Táncgálán, ahol Martfű tehetséges mozgásművészeti csoportjai várták közönségüket évzáró bemutatójukra.

2022. június 14.