Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény

E-mail: martfugyujtemeny@gmail.com
Muzeológus: Eiler Zita
Közművelődési munkatárs és kapcsolattartó: Darida Andrea
A Művelődési Központ nyitvatartása szerint.
Csoportoknak, osztályoknak helytörténeti foglalkozás
illetve tárlatvezetés előzetes bejelentkezéssel: 0656/450-146

 

A Gyűjtemény története

A kulturális hagyományok és tárgyi emlékek megőrzése fontos a martfűi emberek számára, annál inkább, mert a fiatal település életében oly rövid idő alatt és intenzíven jöttek létre.

1974 óta többször is alakítottak ki időszaki helytörténeti gyűjteményt a Tisza Cipőgyár és ezen keresztül Martfű történetének bemutatására. 2000-ben újabb irányból közelítve az életmód került előtérbe, ahol a martfűi tanyákról származó anyag mellé felsorakoztak a környező településekről betelepülő munkások tárgyi emlékei. 2010-ben a Martfű történetét ismertető reprezentatív könyv összeállításakor újból fellángolt a lokálpatrióta szemlélet, ennek eredménye „Város születik” című kiállításunk, mely Jan Antonin Bata munkásságának és Martfű várossá fejlődésének állít emléket.

Városunk története s vele a mi történelmünk is egyedülálló: miközben világszerte folyt a rombolás, dúlt a második világháború, itt, a Martfű-pusztán valami új kezdődött el. Bata nagyszabású elképzelésének megfelelően elődeink több mint 70 évvel ezelőtt a Martfű-pusztán valódi zöldmezős vállalkozásba kezdtek: gyárat, várost építettek.

Martfű és a Bata-konszern alapítási terveiről, a megvalósult célokról, városunk és a cipőgyár közös múltjáról Város születik című megújított állandó kiállításunk mesél. Tárlatunkon 1938-tól a rendszerváltásig követhetjük nyomon a Tisza Cipőgyár történetén keresztül Martfű önálló településsé, majd várossá fejlődését.

2014 szeptemberében fontos célunk valósult meg, működési engedélyt kapott a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény. Koncepciója szerint feladata: Martfű város helytörténeti, és a közigazgatási határain belül működő ipari létesítmények, iparágak történeti, illetve azon belül, a gyártási folyamatokhoz kapcsolódó technikatörténeti tárgyak, visszaemlékezések, tudományos forrásértékkel bíró dokumentumok, fényképek gyűjtése, feldolgozása, rendszerezése, archiválása, és kiállítások, pedagógiai programok, rendezvények formájában mindenki számára elérhetővé tétele.

Az intézmény mögött láthatók az 1940-es évek elején épült Bata-házak, igényes zöld övezetben. A Cikta Rt. alapítója, Jan Antonin Bata terveztette egyemeletes, a kor legmodernebb háromszobás, fürdőszobás típusházai, történelmi értékként az Európai Örökség részét képezik. A Bata-lakótelep nem skanzen, ma is lakják, megőrizve a lakótelep eredeti hangulatát, a ligetes, kertes házak között kialakított parkban méltó emléket is állítottak az alapítónak.

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város