Férfi kézilabda – Martfűi Kézilabda Kiemelkedően Közhasznú Egyesület

Vetető: Kovács József
Cím: 5435 Martfű, Tóth Á. u. 11.

Adószám: 18835010-1-16

Martfű nevét a hazai sportéletben a legtöbben a kézilabdának köszönhetően ismerhették meg. A férfi és női csapat is 1943-ban alakult meg. A férfiak 1948-ban megnyerték a nagypályás kézilabda NB II-es bajnokságát, ám a legnagyobb sikert a Ruják Endre által felkészített csapat aratta az 1954-ben elhódított „Vidék Legjobbja” címmel. A martfűi együttesben játszó Kesjár András a magyar válogatottnak is meghatározó alakja volt. A ’60-as évektől már csak kispályás bajnokságot rendeztek a sportágban. 1961-ben csak gólarány miatt nem jutottunk fel az NB I-be, de egy évvel később már a Nemzeti Bajnokság első osztályában indulhatott a csapat. Az ezt követő négy és fél év a martfűi sporttörténet legfényesebb lapjaira kívánkozik.

Parádés teljesítményt nyújtva a 4. helyen zárták az idényt, és a Magyar Népköztársasági Kupában a 3. helyen végeztek. Ez idő tájt nem csak Martfű, de a környező települések is kézilabdalázban égtek. 1963-ban érkezett el a legnagyobb siker (többek szerint ez Martfű városának egyik legjelentősebb sporteredménye), amikor is az együttes bromzérmes lett a kézilabda első osztályban. 1967-ben elhunyt a csapat egyik meghatározó alakja, a 39-szeres válogatott Rácz Béla. Ennek hatására kiestek a NB I-ből, a következő szezonban pedig az NB I/B-ből is. 1968-tól, az elhunyt sportoló iránti tiszteletből indították el a Rácz Béla Kupát, amely sokáig az ország egyik legrangosabb kézilabdatornájának számított.

Több évnyi sikertelen próbálkozás után, 1992-ben sikerült a zömében öregfiúkból álló csapatnak visszajuttatnia a csapatot az NB II-be, amiért Martfű Városért kitüntetéssel díjazták őket. A csapat azóta is működik, az ezredfordulón az NB I/B-ben is játszhattak.

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város