Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

2011.09.06 - Befejeződött a 200 millió forintos, a 442. számú főút nyomvonalát követő kerékpárút - fejlesztés Martfű térségében

Szeptember 6-án, az új kerékpárút mellett megtartott sajtótájékoztatón számolt be a beruházás befejezéséről a projekt konzorcium-
vezetője, dr. Kiss Edit és a kivitelező cég képviseletében Karakas József.

A kivitelezési munkák utolsó fázisaként aszfaltot kapott az új kerékpárút, ezzel hivatalosan is befejezettnek tekinthető a kerékpárút újonnan elkészült szakasza. A kivitelező cég augusztus 31-én jelentette a munkák befejezését, melyet a napokban műszaki átadás-átvétel, majd szeptember 12-én a projekt hivatalos záró rendezvénye követ.

A „Szolnok - Martfű kerékpárút Rákóczifalva - Rákócziújfalu - Martfű közötti szakaszainak megvalósítása ”KÖZOP-3.2.0/b-08-2008-0004 számú projekt konzorciumi együttműködésben valósult meg, melynek vezetője Martfű Város Önkormányzata. Partnerként vesz részt továbbá Rákóczifalva és Rákócziújfalu önkormányzata.

– Elkészült az út, nagy örömünkre – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Martfű polgármestere. – Hosszú ideje készültünk rá. Ez az út hatalmas hiányt pótol a környezetünkben, mert nem csak turisztikai szempontból fontos számunkra, hanem azért is, mert nagy gyárak vannak a környéken, ahova Martfűről és az érintett településekről is sokan járnak dolgozni kerékpárral.

Sági István országgyűlési képviselő is megtisztelte jelenlétével a sajtótájékoztatót, melyen elismeréssel szólt a kerékpárút megépüléséről. – Rendkívül gyors ütemben és jó minőségben készült el az út, amelyhez gratulálok a kivitelező cég munkatársainak. Bízom benne, hogy a település pályázatai a következőkben a kerékpárút vonatkozásában is bővülni fognak, mint ahogyan a tervek már a Törökszentmiklós felé vezető kerékpárút fejlesztésére is készülnek.

A kivitelezési munkákról, az út készítésének technológiájáról Karakas József, a Swietelsky Magyarország Kft. vezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit. – Örömünkre szolgál, hogy, teljesítve a projekt feltételeit, igazán kiváló minőségű kerékpárutat bocsájthatunk a kerékpározók rendelkezésére. A pályázat sikeres megvalósulásához valamennyi velünk együttműködő szerv közreműködése is hozzájárult, amit ezúton is köszönünk.

A kivitelezés során 7.691 folyóméter hosszú, két méter széles kerékpárút épült, amelynek hosszán 491 fát ültettek el. A burkolat teljes felülete 15.382 négyzetméter. Az alépítmény 15 cm zúzottkő alapból és 15 cm homokos kavics fagyvédő rétegből készült. A kerékpárút mindkét oldalán fél méter szélességben, zúzott kőből, útpadkát alakítottak ki. Az út felületét AC 8 kopórétegű aszfalttal burkolták.

A Szolnok - Martfű kerékpárút-fejlesztés Rákóczifalva - Martfű közötti szakasza az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projekt teljes költsége 206.366.779 Ft, melynek 85%-a, 175.386.261 Ft európai uniós támogatás. A 15%-os önerő a településekre eső távolság arányában oszlik meg. Martfű hozzájárulása 15.775.662 Ft, Rákóczifalva és Rákócziújfalu együttes hozzájárulása pedig 15.204.856 Ft.

Magyar Mária

Televíziós összefoglaló >>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város