Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

2011.12.15 - Méltó emléket állít Martfű önkormányzata a gyár- és városalapító Jan Antonín Batának

Az új köztéri szobor felállítására már ebben az évben sor kerülhet. A képviselő-testület erről a 2011. december 15-i ülésén döntött, vállalva, hogy a 2012. évi költségvetésben elkülöníti az ehhez szükséges tízmillió forintos nettó keretösszeget.

A szoborállítás költségeinek jelentős részét azonban nem önkormányzati forrásból, hanem pályázat útján, a gyár- és városalapító leszármazottainak segítségével, valamint az itt élők összefogásával szeretné biztosítani a képviselő-testület.

Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész, dr. Kiss Edit felkérésére, elkészítette a leendő szobor tervét, ezzel együtt a megvalósításához szükséges költségszámítást is a képviselő-testület rendelkezésére bocsátotta. – Arra törekszem, hogy művészi értékű, egyben korszerű köztéri szobor készüljön – hangsúlyozta a szobrászművész. Az elkészült szoborterv egészalakos, rajta Jan Antonin Bata a leendő cipőgyár terveit bemutató makettel jelenik meg. A szobor alapzata kőből, az épületterv vörös gránitból készül, a gyáralapító öltönyös, 2,2 méteres alakját pedig bronzból álmodta meg a tervező.

- Felelősek vagyunk a múltért, kötelességünk emléket állítani a város alapítójának – hallhattuk Rágyanszky István támogató szavait. – Martfűhöz méltó, méreteiben is megfelelő szobortervként értékelte a bemutatott látványtervet Gonda Istvánné.

- Biztos lesznek olyanok, akik nem támogatják majd a Bata-szobor felállítását, de a városvezetés nem hallgathat a visszahúzó erőre: nagyon is helyénvaló, hogy ez a szobor elkészüljön – hangsúlyozta dr. Kiss Edit polgármester a képviselő-testület ülésén.

A széles összefogással megvalósuló új köztéri szobor, a Bata-téren, a volt kresz-park területén kap helyet, városunk új büszkeségeként.

Herbály Jánosné

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város