Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

A Bat’a szobor hírére a cseh konzul Martfűre látogatott

A város- és gyáralapító Jan Antonín Bat’a emlékére készülő szobor keltette érdeklődéssel, levelezéssel kezdődött, majd személyes találkozással folytatódott dr. Kiss Edit és a cseh konzul együttműködése. Milan Peprnik Martfűn tett látogatása alkalmával nagyra értékelte a cseh cipőgyárosról készült szobortervet, és felállításának megvalósulásához támogatásáról biztosította a martfűi önkormányzatot.

Április 25-én érkezett városunkba polgármesterünk meghívására Milan Peprnik, a Cseh Köztársaság budapesti képviselője, aki szívesen ismerkedett meg városunkkal, különösen a múltunkat meghatározó cipőgyár és alapítója történetével.

-      Örömmel fogadtam el a polgármesteri meghívást, annál is inkább, mert közös történelmünk tekintetében megtisztelőnek érzem a cseh származású Jan Antonín Bat’a emlékét őrző szobor felállítását - hangsúlyozta a cseh konzul.

Pár órás látogatása alatt Milan Peprnik a polgármesteri hivatalban ismerkedett Martfű történetével, majd a házigazdák kíséretében megtekintette a Kézművesházban készülő szobor terveit, a Tisza Ipartelepet és a helytörténeti gyűjteményt. A sajtónak szívélyesen nyilatkozott, a települést és annak rendezettségét, tisztaságát hangsúlyozva elismerésének adott hangot.

Érdeklődése, mellyel most városunk felé fordul, nem csak a Bat’a emlékek megvalósításának szól, hanem megismerve településünk tartalmas életét, baráti, kulturális kapcsolat kialakítását is szívesen kezdeményezi Zlin vagy más cseh város és Martfű között.

- Konzul úr levélben történő érdeklődésére készséggel adtunk tájékoztatást a készülő szobor terveiről, majd meg is hívtuk városunkba. Szívesen ismertettük meg Martfűvel és a Bata történettel. Felajánlott segítségét, valamint a két település közötti kapcsolat elmélyítését örömmel vesszük, hiszen Zlin-nel valóban összeköt a közös Bat’a múlt - emelte ki dr. Kiss Edit polgármester.

A Bat’a-emlékbizottság elnöke, Rágyanszky István véleménye szerint már sokkal korábban is szükség lett volna arra, hogy városi szinten kifejezzük gyáralapítónk előtti tiszteletünket. A Bat’a szobor jövő májusra tervezett felállítása a róla elnevezett téren, a volt KRESZ-park helyén méltó emléket állít a cseh cipőgyárosnak. - Örülök, hogy részt vehetek a bizottság munkájában, nagy és méltó feladat a tér és aGyurcsek Ferenckeze nyomán készülő szobor megvalósításáért tenni. Különleges dolog, hogy Martfű olyan település, melynek megalapítása egyetlen személyhez köthető, és erről mindenképp meg kell emlékeznünk. Ugyancsak nagy öröm ehhez kapcsolódóan a konzul úr látogatása során tett ígérete, miszerint terveink megvalósításához igyekszik támogatást nyújtani.

A jelentős anyagi ráfordítást igénylő alkotás költségeit részben gyűjtés, adományozás útján igyekszik előteremteni az önkormányzat, amelyben számítanak az itt élők közreműködésére is.

Magyar Mária

 


 


Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város