Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Megnyílt a Bata-emlékkiállítás - „A múlt feltárása közös feladatunk”

Martfű város alapítója, Jan Antonin Bata emléke előtt tisztelegve kiállítás nyílt a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban. Martfű és a Bata-konszern alapítási terveiről, a megvalósult célokról, városunk és a cipőgyár közös múltjáról tárgyi emlékek gazdag tárlata és fotókiállítás eleveníti fel településünk életének első évtizedeit. Az emlékkiállítás fontos állomása annak a törekvésnek, mellyel a városvezetés méltó emlékhely létrehozásáról döntött Jan Antonin Bata tiszteletére.

Martfű rohamos fejlődése a Tisza Cipőgyár elődjének számító Cikta Rt. alapításával vette kezdetét az 1940-es évek elején. A gyár alapítója J. A. Bata, a generációk óta cipőkészítéssel foglalkozó csehországi Bata család leszármazottja, településünk létrehozója, egyben Magyarország legnagyobb cipőgyárának alapítója 1898-ban született és haláláig, 1965-ig, családja munkásságát folytatva világméretűvé növelte az örökségül kapott „cipőbirodalmat”. Martfű születése, jelene és jövője az ő személyének köszönhetően formálta és formálja fiatal, gyorsan fejlődő kisvárosunk történelmét.

A város létrejöttét bemutató dokumentumok, tervek és korabeli fényképek nagyszabású tárlata fogadja az intézmény látogatóit az aulában, az emeleti galérián pedig a kiállítás részeként, „Város születik” címmel fotógyűjtemény látható.

- Kötelességünk az elődök emlékét megőrizni és a város elé tárni - e gondolattal ajánlotta Asztalos Árpádné igazgatónő a megnyitó vendégei és városunk valamennyi lakója figyelmébe a nagy gonddal és gyűjtőmunkával összeállított kiállítás látnivalóit.

A múltunk feltárására, megismerésére irányuló kezdeményezés, melyet a Bata-emlékbizottság indított útjára, Rágyanszky István, a bizottság vezetője szerint jelentős érdeklődésre tart számot a városlakók körében. Figyelemfelhívásukra, melyben e kiállításra közös gyűjtésre kérték az itt élőket, sokan megmozdultak.

A képviselőtestület, múltunk emlékét a jövő számára is megőrizve, városalapítónk tiszteletére szoborállításról hozott döntést még tavaly év végén. Az emlékbizottság az emlékmű létrehozásához közadakozásra kérte fel azon martfűi lakosokat, akik büszkék a múltjukra, és fontos számukra, hogy városunk gyökereit, eredetét megismerve, értékeit megőrizve hozzájáruljanak a műalkotás elkészítéséhez.

Ahogyan a kiállítás, úgy a Gyurcsek Ferenc által készülő szobor is pozitív visszhangot keltett városunkon túl, bel- és külföldön is.

- A város vezetése elérkezettnek látta az időt, hogy megtaláljuk fiatal kisvárosunk gyökereit, és ezzel a lakosság elé tárjuk honnan származunk, merrefelé tartunk - hangsúlyozta a kiállítás megnyitón dr. Kiss Edit polgármester. - Nagyon fontos állomása ez a gyűjteményes kiállítás annak a rendezvénysorozatnak, mely 2013. május 1-jén, a város napján, a szobor átadásával fejeződik be. A megemlékezések sora októberben jótékonysági gálaesettel, majd februárban jótékonysági bállal folytatódik, mellyel igyekszünk méltó módot és lehetőséget teremteni a szoborállításhoz.

A Bata cipőüzemek, a Cikta cipőgyár életképei óriás méretű képeken idézik vissza a cipőgyártás 60-70 évvel ezelőtti pillanatait. Martfűről készített régi fotók mesélnek a város első évtizedeiről, a város- és gyáralapító Jan Antonin Batáról. Az ünnepélyes megnyitó vendégei rövid filmvetítésen Jan Antonin Bata életébe, a nevéhez fűződő, világhírű cipőgyártás korabeli felvételeibe is bepillanthattak.

- Keressük a múltunkat mindannyian, hiszen ez hozzátartozik életünkhöz. Meg kell ismerni múltunkat és emléket állítani a jövőnek! - hangzott el Rágyanszky István kiállítást megnyitó beszédében. - Martfű megalakulására emlékszünk e napon, de úgy érzem, szinte már utolsó pillanatban vagyunk, hiszen a gyárba elsőként ideérkező dolgozók még néhányan köztünk vannak, és még tudnak mesélni, emlékeiket megosztani velünk.

Kisvárosunk Martfű újkori megalapításának története hazánkban egyedülálló, hiszen megalapításának helye, ideje egyetlen személy nevéhez fűződik. A pusztán felépülő település, Martfű tervei Jan Antonin Bata, a nagyszabású Bata-konszern akkori tulajdonosa ötlete alapján készültek. A helyszín addig az Alföld egyik szegény és csekély népességű területe volt. Meghatározó mezőgazdasága mellett jelentős volt a múltszázad elején működő téglagyár, melynek sok híres termékét exportálták innen. Lassan kiépültek vízi, közúti és vasúti csomópontok, így amikor az 1930-as évek elején a Bata család valahol Magyarországon tervezett cipőgyárat létesíteni, minden adott volt, hogy választása e településre essen. A terület további előnyének számított, hogy korlátlan mennyiségben állt rendelkezésre olcsó munkaerő - ismertette településünk kialakulásának jelentős állomásait az emlékbizottság vezetője.

Szükségszerű az emlékezésünk valamilyen módon városalapítónkra, akinek a szobra jövő tavasszal a Martfűiek napján kerül felavatásra méltó helyén, a Bata téren. A kiállítás létrehozóinak köszönöm a munkáját, fontosnak tartom, hogy tovább bővítsük, amit elkezdtünk. Ehhez várunk további tárgyi emlékeket, fotókat.

- Azt tapasztaljuk, hogy nagy a nosztalgiázás a város azon időszaka iránt, amelyben úgymond jól ment a városnak. Ennek okát, és azt, hogy most miért van máshogy, tudnunk kell. Természetesen ennek a kiállításnak és az előttünk álló gálaestnek nem csak az a célja, hogy létrejöjjön egy szobor, hanem az, hogy feltárjuk és méltó módon tiszteljük múltunkat, gyökereinket, mert abból következik a jelen és a jövő. Kívánom, hogy e programokban leljék örömüket, és ha tehetik, kérem, járuljanak hozzá, hogy mindez sikeres legyen! - emelte ki a polgármester.

Magyar Mária

Tovább a videóhoz >>>

Tovább a képekhez >>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város