Gálaest Jan Antonin Bata tiszteletére

„Meg kell ismernünk a múltunkat, emléket kell állítani a jövőnek!” - e gondolat és elhatározás jegyében állított méltó emléket város és- gyáralapítónknak Martfű Város Önkormányzata az október 13-án, szombaton megrendezett nagyszabású gálaműsorral. A Művelődési Központ színháztermében, a közönség soraiban több száz vendég osztozott a múltidéző, városunk és a cipőgyár születését felelevenítő filmek hangulatában, az óvodások és iskolások ünnepi műsorában.

Közel 70 év telt el azóta, hogy a valamikori füves, mocsaras pusztából, Magyarországon szinte egyedülálló módon és példátlan gyorsasággal vált településsé, majd ipari kisvárossá Martfű. Csak néhány évtized az, ami e fiatal kisváros múltjából, a kezdetektől a jelenig emlékeket halmozhatott fel a jövő generációi számára. Az évszámok, melyek az 1940-es évek elejétől mesélnek városunk születéséről, nemcsak a hozzájuk kapcsolódó eseményekkel, meghatározó személyekkel, hanem azok, a jelenkor számára is példát állító eseményeivel írják be magukat történelmünkbe.

 Jan Antonin Bata híres cseh cipőgyáros család tagja, a Bata-konszern vezetője terveinek és céljainak megvalósításával több ezer ember találta meg a megélhetést, majd a letelepedést, egyetlen személyként testesíti meg és érdemelte ki a gyár- és városalapító címet.

Gyökereinket kutatva és ezek előtt tisztelegve a városvezetés emlékhelyről és egy egész alakos szobor felállításáról döntött az elmúlt év végén.

A Bata-gálát, mely az ünnepek, emlékezések sorában a Bata-kiállítást követve a második volt a sorban, a szervezők, fellépők és műsorkészítők örömére nagy érdeklődés kísérte.

- Tudatosult bennünk, hogy a múlt ismerete, a hajdani városépítők megbecsülése, tisztelete szükséges a jövő építéséhez - hallhattuk a gála megnyitó beszédében a Bata-emlékbizottság vezetőjétől, Rágyanszky Istvántól. - A városalapító merészet, nagyszerűt gondolt, s megteremtette az óriási beruházás feltételeit. Felépült a gyár, és mellette ma is virágzik városunk. Célunk a múlt feltárása, széleskörű megismertetése és a tiszteletadás. Gálaműsorunk pedig egy különös, szívhez szóló, nekünk szóló időutazás.

A rendezvény műsorvezetője, Molnár Aranka, a Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója volt.

A gála műsorai között visszaemlékező interjúkban osztották meg a közönséggel városunk legkorábban idetelepülő lakói a cipőgyár és a köré épülő kertváros akkori életét. Az elődök emlékezéseit az utódok előadásai, az óvodások, iskolások és a város művészeti csoportjainak műsorai színesítették.

 - Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttek, és ezzel is támogatták a szoborállítást. Mindez azt jelzi, hogy szándékainkkal sokan egyetértenek. Jan Antonin Bata emléke olyan ragyogó példa, amit éppen most, ebben a nagyon nehéz világban meg kell jelenítenünk, mindenki elé példaként kell állítanunk, és ki is kell fejeznünk azt, hogy ezt az értéket megbecsüljük - emelte ki a Bata-gála végén dr. Kiss Edit polgármester.

Magyar Mária

Tovább a képekhez >>>

Tovább a képekhez (Botka Tibor képei) >>>
Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város