Martfű bővelkedik számbavételre, nyilvántartásra érdemes értékekben

Települési Értéktár és az ehhez szükséges szakmai bizottság létrehozásáról döntött a képviselő-testület a december 5-i ülésén. A Települési Értéktár Bizottság (TÉB) feladata a helyi értékek körének meghatározása, védelme és megőrzési feltételeinek biztosítása, a „Települési Helyi Értékek Gyűjteményének” létrehozása.Helyi értékké a település szempontjából meghatározó jelentőségű, a városhoz való tartozást kifejező egyedi szellemi termékeket, tárgyakat, kulturális alkotásokat, hagyományokat, jelképeket, természeti értékeket stb. minősíthet a bizottság. A helyi értékek a Hungarikumok Gyűjteményébe való felvételére is az értéktár bizottságok tehetnek javaslatot.

2012 áprilisában fogadta el az Országgyűlés a Magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, célul tűzve ki az országos és helyi értékek tudatosítását, számbavételét és védelmének biztosítását. A jogszabály lehetőségként ajánlotta a helyi (települési) értéktárak létrehozását, amely a megyei, az országos és a külhoni értéktárakkal együtt képez egységes egészet.

A képviselő-testület által a települési értéktár összeállítására létrehozott szakmai bizottság vezetője Asztalos Árpádné közművelődési szakértő, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, tagjai: Gere Péter történész, Vass Béla néprajzkutató, Bakó László agrármérnök és Honti Gyula városi főépítész. A bizottság tagjai tevékenységüket társadalmi megbízatásként, díjazás nélkül látják el.

A Települési Értéktár létrehozásakor a helyi értékek körének meghatározása, védelme és megőrzése feltételeinek biztosítására vonatkozó szabályzat elfogadására is sor került.

Helyi értékké nyilvánításra, a polgármesterhez címezve, írásban bárki javaslatot tehet, megfelelően indokolva és dokumentálva azt.

A képviselő-testületi ülésen megtudtuk, hogy a BUNGE Zrt. már kezdeményezte is, agrár- és élelmiszergazdaság ágazathoz tartozó tájjellegű értékként, a Vénusz napraforgó olaj települési értéktárba történő nyilvántartásba vételét.

A munka megkezdődik. Martfű bővelkedik számbavételre, nyilvántartásra érdemes értékekben, így feladat lesz bőven. A Települési Értéktár a tervezett Városmarketing Program összeállításához is hasznos támpontot nyújt.

Az értékgyűjtemény létrehozásának koordinátora a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár. - A bizottság valamennyi tagja megtiszteltetésnek érzi vállalt feladatát - hangsúlyozta a testületi ülésen Asztalos Árpádné bizottsági elnök. A művelődési intézmény vezetője szerint is nagyon fontos a helyi értékek felmérése, amelyben számít a városlakók és a helyi közösségek segítségére.

Herbály Jánosné

2014-01-08 17:21