Nemzetközi Ifjúsági Találkozó Martfűn

Testvérvárosaink delegációi vettek részt Martfűn a 2015. augusztus 18-23. között megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Találkozón, melyre a martfűi delegáció mellett Romániából (Misztótfalu, Petrilla), Szerbiából (Martonos) és Lengyelországból (Tuchów) érkeztek fiatalok. A „Földünk ÖKO rendszere és jövője” téma jegyében megrendezett, uniós pályázatból megvalósult találkozón többek között egy izgalmas konferencián, kézműves foglalkozásokon, kiránduláson és egyéb színes, pályázati elemekkel gazdagított programon várták a szervezők a fiatalokat.

Izgalommal készültek a csapatok a konferenciára, melynek címe ”Európa jövője, utak, lehetőségek a fenntartható fejlődés jegyében” volt. A delegációk előadták saját véleményüket, meghallgatták, mások hogyan vélekednek e témáról.  A közös álláspont szerint igen fontos a hagyományok megőrzése a jövő generációk számára, derült ki a konferencián, hangsúlyt helyezve a környezet megóvására, a természetvédelemre, az újrahasznosításra, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

A pályázat sikereses megvalósulásáról, a találkozó tartalmas hetéről Asztalos Árpádné, a Martfű Városi Művelődési Központ igazgatója számol be:

– Júniusban nyertünk egy európai uniós nemzetközi pályázaton, amely a testvérvárosok kapcsolatára íródott. Nagyon örültünk neki, hiszen ebben az esztendőben, két év után újra megrendezhettük a Meet You In Martfű Nemzetközi Ifjúsági Találkozót, melyre meghívhattuk testvérvárosainkat és baráti városainkat.

Az érkezéskor a Polgármesteri Hivatalban Martfű polgármestere fogadta és köszöntötte vendégeinket, majd baráti esttel, ismerkedéssel telt a táborozók első napja. A következő nap már a várossal való ismeretekről szólt, és bekapcsolódtak az ÖrökZöld Tisza Fesztivál szórakoztató programjaiba is. Nagyon tetszett nekik a bátorságpróba, az ÖKO program haltelepítéssel, továbbá íjászkodtak, kézművesedtek, és jó hangulatú akadályverseny keretében ismerkedtek Martfűvel.

Augusztus 20-án részt vettek a város ünnepi programján, a nemzeti ünnep tiszteletére rendezett délelőtti ünnepségen, ahol nagyon örültünk, hogy Martonos város delegációjának fiataljai vajdasági népdalokat énekeltek nekünk.

A pályázat egyik fontos eleme, a konferencia is ezen a napon zajlott. A diákok prezentációkkal, előadásokkal készültek arról, hogyan képzelik el a föld jövőjét és milyen összefogással lehet a fiataloknak tenni azért, hogy élhető és szép legyen a környezetünk és az életünk. Erről nagyon ötletes, szép prezentációkat láthattunk. A magyar csoport még külön gasztronómiával is készült, megismertetve sok gyógyteát, természetes alapú étket vendégeinkkel.

 A negyedik napon kirándulásra vittük Poroszlóra a nemzetközi ifjúsági kis közösségünket, ahol az ÖKO Centrum várta őket, édesvízi akváriummal. A Tisza-tavon hajókázással majd filmvetítéssel és sok sétával ismerkedtek a térség környezetével, élővilágával, a természetvédelemmel.  

A tábor során a találkozó tagjai kézműveskedéssel is kifejezték gondolataikat, amelyeket különféle technika alkalmazásával, különböző alapanyagokból, más-más eszközökkel megjelenítve fogalmaztak meg (pl. természetes anyagokból, kartonokból, kupakokból, papírgurigákból készítettek különböző képeket, installációkat, kollázsokat). Az alkotások, melyek a fiatalok jelenről és jövőről alkotott szemléletéről szól, a város kulturális intézményében kiállítás keretében megtekinthetők.

A martfűi fesztivál koncertjeire is ellátogattak, megtekintették a fogathajtó versenyt, a kézműves házból pedig saját kézzel díszített mézeskalácsokkal térhettek haza a fiatalok. Az utolsó nap programjait zárva a búcsúesten játékos vetélkedők, feladatok szórakoztatták a baráti csapatokat.

Azt gondolom, nagyon tartalmas program volt, a pályázatban leírtakat sikerült maradéktalanul teljesítenünk, és szeretném ezúton megköszönni a martfűi középiskola tanárainak, martfűi diákoknak ezt a nagyon szép programot, és külön köszönet Molnár Aranka igazgatónak, aki végig segítette a tábor létrejöttét, valamint a programok tartalmi megvalósítását – zárta a találkozó eseményeinek összefoglalóját Asztalos Árpádné.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

"Európa a polgárokért" testvérváros program>>>

"Európa a polgárokért" testvérváros program angol verzió>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város