Tények és tévhitek a parkfelújításról

Egy aláírásgyűjtés margójára

Tény: A Martfűi Városszépítő Egyesület Alapszabályban rögzített célja Martfű város esztétikai képének fokozatos fejlesztése,…természeti környezetének megóvása, szépítése.

Tény: Az Egyesület az utóbbi 3 évben elültetett a városban 112 db fát, 507 db cserjét, és kb. 2400 évelő- és egynyári virágot - zömében saját forrásból.

Tény: A Martfűi Városszépítő Egyesület a Heineken Arany Fácán Sörfesztivál keretén belül meghirdetett közönségszavazásra – az Önkormányzat biztatására és támogatásával – benevezett a Művelődési Központ körüli parkok felújításával. A versenyt megnyerte, aminek következtében438 000 Ft támogatást fog kapni.

Tény: Egy felújítási munkát csak úgy lehet elkezdeni, ha előtte – a jelenlegi helyzetet – szakemberek felmérik. Ebben az esetben átnézik a fák, cserjék állapotát fajta- és egészségügyi szempontból. Kijelölik, amelyek kiszáradtak, betegek, ifjításra szorulnak, veszélyesek a környezetükre, a fajtájuk nem közparkba való, mert agresszív gyomfák.

Tévhit: A Városszépítő Egyesület elnöke döntötte el, hogy a fákat ki kell vágni.

Tény: Az elkészült szakértői munka 10-15 év alatt javasolja a teljes parkfelújítást elvégezni. A munkáért nem kért díjazást a szolnoki szakértő, ezzel is támogatva a nagyon nehéz, és szép munkát. Ezután majd megtörténik a park fáinak, bokrainak feltérképezése, papírra rögzítése. Ezt, szintén felajánlásként végzi el egy helybeli földmérő szakember. Majd egy kerttervező elkészíti a park terveit. Az elkészült terveket a Képviselő-testület megtárgyalja, és a jóváhagyása után kezdődik annak megvalósítása.

Tévhit: A Képviselő-testület már döntött és jóváhagyta a kijelölt fák kivágását.

Tény: A Képviselő-testület nem tárgyalta a park majdani munkáit, még a kerttervező szakember kiválasztása sem történt meg. De pl. a kiszáradt fenyőfák kivágása, majd pótlása már be volt tervezve, mindenképpen elvégezték volna. Ehhez a parkfelújításnak semmi köze! (A kiszáradt, beteg fákat – emberlakta területen - mindig kivágják!)

Tévhit: A kivágott fák helyére virág lesz ültetve.

Tény: A kerttervező majd - megrendelésre – a lakosok sokszor hangoztatott kívánságának megfelelően, a 60-as, 70-es évekről fennmaradt tervek, légi fotók segítségével az akkori állapotot igyekszik visszaidézni fákkal, bokrokkal, természetesen figyelembe véve az azóta megnőtt növények miatti fényviszonyokat. Ezért: egyrészt szakmai melléfogás lenne virág, vagy rózsa ültetése, hiszen nem kapnának elég fényt az ideális fejlődésükhöz; másrészt nem erre szól majd a felkérés.

Tény: Olyan személy keltett pánikot az aláírásgyűjtésével a parkfelújítás körül, illetve ismerőseivel zavarja a témában még semmiféle információval nem rendelkező lakosokat, aki a tényeket ISMERI! Ismeri, hiszen az általa felkeresett önkormányzati illetékesek tájékoztatták a részletekről!

Vinczéné Balogh Magdolna

elnök

Martfűi Városszépítő Egyesület

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város