Képzőművészet és önismeret a Femin’Art martfűi találkozóján

Ismét martfűi helyszínen folytatódott a 2014-ben megkezdett francia - litván - magyar alkotói munka, mely Femin’Art (Női művészet) címmel, Európai Uniós támogatással az Erasmus Plusz pályázat keretein belül valósul meg. A nemzetközi felnőttképzési program fókuszában pedagógiai eszközként, kifejezésmódként a képzőművészet áll, 2016. februári, martfűi programján a női önismeret témakörével is bővülve.

A munka helyszínéül szolgáló művelődési intézmény igazgatónője szerint nagyon hasznos volt a francia vendégekkel együtt töltött pár nap, amit folytatni szeretnének a jövőben. Asztalos Árpádné hangsúlyozta, a pályázatnak nem csak a képzőművészeti alkotások a fontos részei, hanem az önvallomások is, és a nők világról alkotott képének megfogalmazása, megjelenítése is.

– 2014 szeptemberétől ez év augusztus végéig zajlik ez a pályázat. Február 18-tól közel egy héten át francia partnereink koordinátor csapatának vezetője  Chantal Tramoy, kollégája Jean-Marie Sanchez és egy fotóművészük volt itt, Bertrand Lauprète – emelte ki az igazgatónő. –  Fontos pár napot töltöttünk együtt, hiszen az elmúlt hónapokban a martfűi hölgyekkel egy tizenhat fős csoporttal alkottunk. Eddig a női lélek kifejezésének eszköze a képzőművészet volt, majd ezeket a munkákat – melyek közel másfél év alatt készültek – azzal a céllal fotózta most le a francia fotóművész, hogy a mindhárom országban, Litvániában, Magyarországon és Franciaországban készült alkotások fotóiból egy kiállítást hozzanak  létre, ami úgy gondolom ez év őszén Martfűn is látható lesz. Ez egy nagyon izgalmas munka volt, mindenki segített benne, aki a csapatban van. A fotózások Peres Kinga vezetésével folytak. Az alkotásaink fő eleme egy közösen készített kemence, ami bemutatásra került, és bízom benne, hogy a többi alkotás is hozzájárul a kiállításhoz.

Ezt követően a három nap során közel 30 órás képzésben volt része a magyar hölgyeknek, mely a francia fél vezetésével, egy francia szociológus adaptációja alapján, önismereti tréningnek is nevezhető. Egy hajónapló készítés volt a szakmai neve, mely abból állt, hogyan tudja a nő kifejezni önmagát és a világról alkotott gondolatait. Ezen dolgoztak 2-3 fős csoportokban, önéletrajzszerűen számba vették az eddigi életútjukat, komoly fordulópontokra is kitérve.

A pályázat hátralévő szakaszában még számos mobilitás utazás vár a csoportra Burgundiába, Franciaországba, Litvániába – emelte ki az igazgatónő, hangsúlyozva a program jelentőségét az itt élő hölgyek számára is. – Most 16 ember vesz részt a programban, de később más hölgyeket is szeretnénk majd bevonni a munkába. Azon túl, hogy a városunkat is megismertethetjük Litvániában, Franciaországban, bízom benne, hogy az itt elsajátított gondolkodási mód, a világra való kitekintés, a szakmai tapasztalatok sok hozadékkal bírnak a jövőben Martfű városában is.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város