Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

„Helyi, sajátos kultúránk alakítása az itt élők feladata” – A Magyar Kultúra Napja Martfűi Ünnepén

A magyar kultúra napja alkalmából 2017. január 20-án Martfű Város Kulturális és Művészeti Díjat vehetett át dr. Papp Antal polgármestertől a Rongyszőnyeg zenekar, városunk tíz éve működő, öttagú sikeres zenei formációja. Kultúra napi városi ünnepünk résztvevői, nemzeti kulturális értékeink mellett, Martfű kulturális hagyományairól, átörökítésük jelentőségéről is megemlékeztek. A kultúra ünnepét Ilyés Szabó Anna mesemondó műsora színesítette, székely nyelvével feltámadásunk üzeneteit hordozva.

Az ünnepi rendezvényen megjelenteket köszöntve Asztalos Árpádné a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója kiemelte: - E jeles napon ezer éves európai kultúránkat ünnepeljük, és jogos büszkeséggel gondolunk az elődeink által létrehozott kulturális - szellemi értékekre. Fontos, hogy továbbadjuk hagyományainkat, kulturális értékeinket, hogy tovább erősítse generációkon át gyökereinket, nemzettudatunkat.

Ünnepi gondolatai között Gonda Istvánné arra is választ keresett, „mit jelent nekünk, martfűieknek a magyar kultúra?” – A kicsik első ölbeli játékát, a könyvtári Danoldát, Meséldét, az óvodások versmondását, az általános iskolások karácsonyi mesejátékát, a középiskolások ünnepi műsorait, a magyar boresteket, gasztronómiai sikereinket, a nyári koncerteket, az ÖrökZöld Tisza Fesztivált, de jelenti a könyvtári olvasóköröket, író-olvasó találkozókat, amatőr képzőművészeinket, foltvarróinkat, az énekkart, a néptáncosokat, a hímző néniket, az egymást segítő civil közösségeket, de jelenti az itt élő családok otthonait, a bölcsődét, az óvodát, az iskolákat, a művelődési házat, a könyvtárt, helytörténeti gyűjteményünket, a MÁS újságot, a városi tv-t , köztéri alkotásainkat, a mézeskalácsházat, s sorolhatnám még.

– Martfű fiatal település.  Mégis komoly hagyományai vannak városunkban a kultúrának, a kulturális életnek. Nagy szerepet játszott és játszik abban, hogy élhetővé tegyük magunk körül a környezetünket, magyar embernek és martfűinek érezhessük magunkat a közösségben. Magyar kultúránk mellett helyi, sajátos kultúránk megőrzése, alakítása az itt élők feladata. Leegyszerűsítve: az önkormányzatnak működtetnie kell a könyvtárat, a művelődési házat, és a városvezetésnek, a vállalkozóknak, mint mecénásoknak támogatni kell a művészeti és közművelődési kezdeményezéseket, közösségeket, programokat, fiatal tehetségeinket. A népművelőinknek, pedagógusainknak hivatása tanítani, átadni kulturális értékeinket, a tehetségeket gondozni, hogy magyar és helyi kultúránk tovább éljen, gazdagodjon, fejlődjön. Ezért köszönet illeti ezen a napon azokat, akik ezért tevékenykednek és mindazokat, akik támogatóként nagy lelkesedéssel segítik a helyi kulturális hagyományok ápolását, gazdagítását, átörökítését, megőrzését – hangzott el Martfű alpolgármestere ünnepi beszédében.

Évek óta hagyomány, hogy a Magyar kultúra napján Martfű Város Önkormányzata ”Martfű Város Kulturális és Művészeti Díja” néven adományoz elismerést a kultúrában magas színvonalon alkotóknak. Az idei ünnepen a Gyurcsek Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész által készített plakettet és a vele járó elismerést dr. Papp Antal polgármester, a kultúraközvetítés területén végzett színvonalas értékteremtő munkájáért a Rongyszőnyeg Zenekarnak nyújtotta át.

A zenekar tagjai: Székácsné Tálas Gabriella - ének, Balázs Árpád - gitár, ének; Czene Dávid - ütős hangszerek; Nagy Fanni - basszusgitár; Papp Gergő - gitár, ének.

A zenekar nevét Weöres Sándor Rongyszőnyeg című versfüzére ihlette. Ennek a költeménynek egy megzenésített részlete is szerepel a zenekar műsorán. Ahogyan egy rongyszőnyeg születik, úgy születik a zenekar repertoárja is, régiből szőnek újat, gondolnak újra mások által megzenésített verseket, népdalokat, zenésítenek meg saját verseket.

A zenekar a martfűi középiskolában alakult, akkor még Sick Soul  néven. Egy költészetnapi program alkalmából állt össze zenélni az iskola akkori könyvtáros tanára, Székácsné Tálas Gabriella és zenész diákjai. Ennek lassan 10 esztendeje, azóta változik, bővül repertoárjuk. Egy francia kapcsolatnak köszönhetően ismert és kevésbé ismert francia dalok is bekerültek a programba.

A zenekar fellépett már Martfű város több rendezvényén, a Művelődési Központ programjain, kiállítás megnyitókon, önálló koncerteken nagy sikert aratva közönségük körében. Hívják őket környező településekre, mint például (Szolnok: Frankofón Ünnep, Vakok és Gyengénlátók Megyei Egyesületének karácsonyi programja, Európa Nap, Séfrandevú, Nagykörű, Tiszakécske rendezvényeire) különböző alkalmakra, könnyűzenei koncertekre, megmutatták már zenéjüket Franciaországban, több településen is, ahova elvitték első frissen készült nagylemezüket is.

Igényes zenéjüket sokan szeretik, tagjai aktívan részt vesznek a város ifjúsági zenei és közösségi rendezvényeinek szervezésében, lebonyolításában, a Könyvtári „Danoldától” a Rock koncertekig.

A zenekar színvonalas szakmai és közösségi munkájával is példa a felnövekvő fiatalok előtt – hangzott el a díjátadás pillanataiban.

A magyar kultúra hagyományai előtt tisztelegve a pódiumterem színpadán mesemondó előadással folytatódott a rendezvény. „Füleitekkel lássatok mesebeszédet” címmel Ilyés Szabó Anna hivatásos mesemondót, ízes tájszólással előadott történeteit hallgathatta a közönség.

A kultúráért városunkban tevékenykedők és a kultúra iránt elhivatott martfűiek megemlékezését pohárköszöntő és gratulációk sora zárta, elismerve az önkormányzati díjban részesült zenekar Martfű kulturális értékeit gazdagító, alkotói munkáját.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város