Megszűnik a sörgyártás Martfűn – Aláírásgyűjtés a város gazdasági stabilitásának fenntartásáért

Az idei évben kifuttatják, a jövő év januárjától pedig terveik szerint teljesen megszüntetik a sörgyártást a Heineken Hungária Zrt. Martfűi Sörgyárában. A kialakult helyzet kezelésére, a város gazdasági stabilitásának fenntartása érdekében lakossági aláírásgyűjtés szervezését kezdeményezi Martfű Város Önkormányzata, városi civil
szervezetek és önkéntesek közreműködésével.

Az aláírásgyűjtésről a 2017. augusztus 10-i ülésén egyhangúlag döntött a képviselő-testület.

Az önkormányzatot másfél-két évvel ezelőtt még azzal kereste meg a cég, hogy fejleszteni kívánja a martfűi gyár kapacitását, új gyártósor beállításával megkezdik a cider gyártást az üzemben. Ez irányú elképzeléseik megvalósításának támogatásáról az elmúlt évben kormányhatározat is született.

Az almabor alapú cider gyártás jövedéki adója azonban rendkívül magas, közel 100%-os, ezért a gyárvezetés azt kérte, hogy az önkormányzat is járjon közben a kormánynál a jövedéki adó csökkentése érdekében.

A július 1-től hatályba lépett jogszabályváltozás továbbra sem biztosít ilyen kedvezményeket, így a magas jövedéki adószint vezethette a céget arra, hogy – ugyan éves szinten tízezer tonna almakoncentrátumot vásárolnak fel továbbra is a magyar termelőktől – mégis Magyarországon kívül, a régió más országaiban tervezik a jövőben a termék gyártását. A gyártókapacitásukat a soproni egységükbe helyezik át, Martfűn pedig disztribúciós logisztikai központot alakítanak ki, és a sörgyártást végleg megszüntetik.

– A Heineken Hungária Zrt. eddig évi 87 millió forint iparűzési adót fizetett a városnak, mely ezek után, ha a jelenlegi terveiket megvalósítják, közel negyedére csökken – emlékeztetett előterjesztésében dr. Papp Antal, hozzátéve, hogy ha ez az összeg a jövőben nem folyik be az önkormányzat számlájára, a település működőképessége is veszélybe kerülhet.

Mindezek alapján – a képviselő-testület egyhangú támogatásával – Martfű város polgármestere segítséget, összefogást és együttműködést kért a helyzet megoldására térségünk országgyűlési képviselőjétől, a JNSZ Megyei Önkormányzattól, a szakminisztériumtól és a kormánytól is. Boldog István országgyűlési képviselő is támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Dr. Papp Antal bízik abban, hogy ez az együttműködés a Heineken tervei megváltoztatásának elősegítését vagy a település gazdasági helyzetének más módon történő erősítését eredményezi, ami mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az önkormányzat a város jövőjét biztonságban tudhassa.

A városvezető a képviselő-testületi ülésen három lehetséges megoldást vázolt fel: a cég folytatja tovább itt a termelést, az állam átveszi a martfűi sörgyárat vagy, ami a legvalószínűbb lehet, támogatást kap az önkormányzat ipari park létrehozására irányuló pályázata. A déli iparterület kialakítására irányuló pályázat megvalósulása új befektetőket, jelentős iparűzési adó bevételt és számos új munkahely létrehozását jelentené, és a város korábbi gazdasági helyzetének megőrzésével járna.

A kialakult helyzet kezeléséhez maguk mögött kell, hogy érezzék a város lakosságát, a település közösségét is, hiszen a cég döntésével, a minden martfűit érzékenyen érintő jelentős önkormányzati bevételkiesésen kívül, közvetlenül 40 család megélhetése és számos vállalkozás tevékenysége is veszélybe kerülhet.

A képviselő-testület lakossági aláírásgyűjtés szervezésére irányuló kezdeményezése és a kormányfőnek írt, segítséget kérő levél továbbítása is a cég terveinek megváltoztatását és a város gazdasági stabilitásának fenntartását célozzák.

Herbály Jánosné

Aláírásgyűjtő ív letöltése>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város