Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Kiállítás – Kultúrkincset őriznek Martfű hímző asszonyai

Május 9-én nyílt legújabb kiállításukkal gyönyörű munkáik  gyűjteményébe  engednek betekintést ismét a kézimunkázás martfűi mesterei, a Díszítőművészeti Kör  hímző asszonyai. Városunk egyik legrégebbi alkotó közössége kézimunkáikkal a tájegységünkre jellemző díszítési stílusok mellett Jászsági, Dél-Dunántúli, Balaton-felvidéki motívumokat, valamint Matyó, Sárközi és Gömöri hímzéssel készült terítőket is bemutatnak az érdeklődőknek. A horgolt munkáik között díszek, ékszerek és használati tárgyak is színesítik a tárlatot.

– „A néprajz tárgyalkotó munkái között a hímzés egy jeles ága a díszítőművészetnek, melyet örökségként kötelességünk megőrizni” – mondta a megnyitón a kulturális intézmény igazgatója, azt is hozzátéve, ez az alkotóközösség ebben is élenjár, hiszen örömmel adják tovább tudásukat a helyi fiatalabb generációnak.

– „Sok-sok évvel ezelőtt már ifjú népművelőként is rácsodálkoztam, hogy Martfűn, az ipari településen ilyen nagyszerű hímző asszonyok alkottak, akik akkor még kismamák voltak a kismama klubból. Gyönyörű munkáikat és közösségüket azóta is féltve őriztük kollégáimmal, hogy legyen utánpótlás, legyenek, akik ezt tovább viszik. Nagy öröm, hogy már 2018-at írva is sokan művelik, és megmutatják az utókornak, a gyerekeknek, hogy micsoda örökségünk van nekünk, amit bizony kincsként őrzünk” – emelte ki Asztalos Árpádné.

Gyermekdalok, néptáncok és népdalok is színesítették a megnyitót, melyen Kodály Zoltán kórusműveiből válogatva mutattak be egy csokorral a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. A Kis-Szakajtó Énekegyüttes felkészítő pedagógusa Juhászné Antal Gabriella.

– „A Martfűi Díszítőművészeti Kör tagjai az elmúlt negyven évben számtalan helyi, megyei, országos kiállításon és szakmai találkozók résztvevőjeként hirdették a kézimunkázás népi művészetét. Évtizedeken keresztül Révész Benjáminné, majd 12 esztendeje Mucsi Jánosné vezetésével értek el kimagasló sikereket.” – idézte fel a régmúltat megnyitó gondolatai között Tarjányiné Tasnádi Edit önkormányzati képviselő, aki e hagyományőrző kézi mesterséget méltatva mutatta be a martfűi csoport érdemeit.

Évről évre kiállított alkotásaik elismeréseként a díszítőművészeti kör tagjai emléklapot is átvehettek. A több mint tíz évig tartó vezetői megbízásától elköszönő Mucsi Jánosnét is köszöntötte a Művelődési Központ igazgatója, a szakkörben végzett magas színvonalú szakmai és művészeti munkájáért.

A Martfűi Díszítőművészeti Kör kézimunka kiállítása több mint három héten keresztül, június 1-ig várja az érdeklődőket a kulturális intézmény kiállítótermében.

Magyar Mária

Tovább a képekhez>>>

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város