Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Önkormányzati segítség a leginkább veszélyeztetetteknek - Gyógyszerkiváltás, bevásárlás, szolgáltatási díjak befizetése, szociális étkeztetés, ingyenes arcmaszkok

Martfű Város Önkormányzata rendkívül fontos feladatának tartja, hogy segítséget nyújtson valamennyi rászorult polgára számára, kiemelten a jelen helyzetben leginkább veszélyeztetett csoportba tartozókat, a 65 év felettieket, krónikus betegeket, fogyatékkal élőket.

 Az elmúlt hetekben az önkormányzat, erőforrásait átcsoportosítva, megkezdte a koronavírus terjedésének csökkentése érdekében intézkedéseit, többek között a különféle védőeszközök és a fertőtlenítővegyszerek beszerzését. A védőeszközök megrendelése nehéz feladat, sok helyen tömegesen felvásárolták a maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőszereket, de sikerült azokat a beszerzési helyeket, cégeket megtalálni, ahonnan ténylegesen meg is érkezik a termék. Igyekeztünk elsősorban a magyar gyártókat megkeresni, ahol 1-2 hetes beszállítási idővel vállalták a termékek eljuttatását az önkormányzat felé.

Több területen is készülünk a fertőtlenítésre, illetve jelenleg is végezzük közintézményeink fokozott fertőtlenítését. Beszereztük a közterület fertőtlenítésére alkalmas, virucid (vírusölő) vegyszereket, melyek kijuttatását a nagyobb forgalmú helyeken, a közeljövőben megkezdjük.

Jelenleg kiemelt feladatunk az arcmaszkok eljuttatása a veszélyeztetett csoportba tartozók számára. Az elmúlt hetekben felmértük az igényeket, és 2020. április 3.-tól megkezdtük azok átadását. Az arcmaszkot eddig közel 200 fő 65 év feletti idős igényelte, de a kérések folyamatosan érkeznek az önkormányzat felé. Igyekszünk mindenkihez a lehető legrövidebb időn belül eljutni, de itt is kérem azokat, akik igényelték a védőeszközt, hogy hozzátartozóik bevonásával keressék meg a Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ munkatársait a mielőbbi átadás érdekében. Az idősellátást biztosító kistérségi intézmény közreműködik az ellátottakhoz való kijuttatásban.

A későbbiek folyamán, ha szükséges lesz, és elégséges védőeszközzel fogunk rendelkezni, akkor elkezdjük szélesebb körben, a lakosság felé is a védőeszközök osztását, kérve akkor már az arcmaszkok használatát is.

Az időskorúak támogatása érdekében folyamatosan fogadjuk a segítséget kérő telefonhívásokat. Közreműködünk a gyógyszer kiváltásában, bevásárlásban és a szolgáltatási díjak befizetésében is. Több esetben igényelték a szociális étkeztetést, melyet valamennyi igénylőnek kiszállítunk ételtároló dobozban a konyhai gépjármű és a konyhai dolgozók közreműködésével. Jelenleg 80 fő számára állítjuk elő és juttatjuk el háztartásába az ételt.

A gyermekes családok támogatásában is igyekszünk szerepet vállalni. Biztosítjuk, a szülői igényeket felmérve, a gyermekétkeztetést elvitellel. Az ételt ételdobozokban adjuk ki, ezáltal is megteremtve a szükséges higiéniai feltételeket. A gyermekintézmények közreműködnek az igények felmérésében. Célunk, hogy minden gyermek, ahol nehézséget jelent a szülő számára az étkezés biztosítása, továbbra is hozzájusson ehhez a szolgáltatáshoz.

Jelenleg 46 iskolás és 23 bölcsődés, illetve óvodás gyermek számára biztosítjuk a gyermekétkeztetést.

A munka folyamatos, törekszünk további védőeszközök beszerzésére, hogy ez ne legyen gátja a megfelelő védekezésnek. Az arcmaszkot igénylőket ellátjuk a helyes használatát segítő tájékoztatóval, útmutatással. Az önkormányzat törekszik a körültekintő, jelen helyzetben elvárt magatartásra, például szolgálva valamennyi itt élő számára. Kérjük tegyenek így Önök is!

Gonda Lajosné

intézményvezető
Martfű Város Önkormányzata Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ

Fotók: A mosható, vasalható, többször használatos arcmaszkokat személyesen adják át az azt igénylő, veszélyeztetett csoportba tartozóknak a martfűi Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ munkatársai

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Martfű Város