„A gyárépítő” – Dokumentumfilm készült dr. Pálffy Dezsőről

Pálffy Dezső aranydiplomás agrármérnök  életét, munkáját, küzdelmeit és terveit  mutatja be  „A gyárépítő” című dokumentumfilm, melynek díszbemutatója  a szombathelyi Agora – Savaria Filmszínházban 2015. január 21-én zajlott. A pecöli születésű, 85 esztendős dr. Pálffy Dezső hosszú pályafutása során forradalmasította a libatenyésztést, elévülhetetlen érdemeket szerzett a sárvári baromfi-feldolgozóüzem kiépítésében, létrehozta az első szövetkezeti sörgyárat, és túl a nyolcvanon is tele van tervekkel: cukorgyárat emelne Martfűn.A premier előtt V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkára mondott ünnepi köszöntőt, a díszbemutató után pedig a közönség találkozhatott a film főszereplőjével és az alkotókkal. Az 50 perces dokumentumfilmet Boros Ferenc, Horváth Zoltán, és Kozma Gábor készítette. A film az MNVH Elnökségének értékelése alapján a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága jóváhagyásával valósult meg.

A film sajtóanyaga szerint különös, 20. századi magyar sors dr. Pálffy Dezsőé. Benne a tanulás, a kiemelkedés, a küzdelem, a szakmai siker és megannyi kompromisszum, túlélés, becsapás, mit több: üldöztetés, majd rehabilitálás. Egy ember, aki a pecöli nagycsalád iskolás gyerekeként, még látva az ikervári, ma már pusztuló Batthyány kastélyban az első magyar miniszterelnök eredeti pipáját, sokra viszi. Lépésről lépésre halad előre a kádári korban, ahol a konszolidáció során nagy szükség támadt kiművelt szakemberekre.

Pálffy dvd borító

 

Ez a hullám emeli magasba hősünket, aki agrármérnöki diplomával elébb ifjú nejével, Magdikával megmenti a vépi kastély ősparkját a forradalmi fejszéktől, majd megalapítja és országos rangra emeli a baromfi-feldolgozást Sárváron, ezreknek adva biztos munkát. Aztán kiemelik: több helyen is szakemberként szolgált, mígnem Mezőhéken, téeszelnökként egy sor újítást vezet be. Ezzel nemzetközi figyelmet is kelt: évi 1 milliós libatenyésztésével világhírre tesz szert, öntözéssel szelídíti az alföldi talajt, nagyüzemi módon termel zöldséget, paprikát... Méghozzá a merev tervgazdasági keretek között. Engedték? Lehet. De ő mindvégig bizonyítani akart és megtehette.

És ezt teszi most is, immáron a kilencedik X felé közeledve. Mezőhékről megalapítja a martfűi szövetkezeti sörgyárat, amely első ilyen az országban (ma a Heineken uralja). Nagy dobás és nagy esés a vége: ellenfelei kikezdik, egy főelvtárs, Kádár János bizalmasa bemószerolja, sajtótámadás indul ellene. Tönkre teszik, kórházba kerül, perbe fogják. Börtönre ítélik koholt vádak alapján, de jön a rendszerváltás és rehabilitálják. Mindez nem veszi el lendületét, legyűrve a halálos kórt, tovább épít.

Zászlajára tűzi az ikervári kastély megmentését. Könyvek születnek róla, egyre többen látják benne a követendő példát: hazámért, rendületlenül – ez a hitvallása 84 évesen is. Lendülete töretlen, most éppen Martfűn, a tulajdonában lévő területen cukorgyárat építene. A tervek már készülnek...E küzdő emberről szól A gyárépítő című, 50 perces, új magyar dokumentumfilm – olvasható a sajtóanyagban.

A film a nagyközönség számára ma még nem érhető el. Amint lehetőség lesz rá, a városi honlapon közzétesszük.

Magyar Mária

2015-02-06 10:02