Kiskerti vetőmagprogram a Váci Egyházmegye támogatásával Martfűn

A program kiemelt célja, hogy elősegítse a háztáji gazdálkodás újra indítását a vidéki településeken, újra előtérbe helyezze az öngondoskodást, a családok önellátó képességét, amely az utóbbi két évtizedben szinte eltűnt. Segíteni kívánják a vidéki társadalom önszerveződésén túl, a gazdatudat erősödését, a gazda ismeretek bővítését. Ezért és hasonló célok megvalósítása érdekében hozta létre dr. Beer Miklós váci megyés püspök 2013-ban a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodáját.A program keretén belül vetőmagcsomagok kerülnek kiosztásra, melyhez az idei évben országosan már 18 település csatlakozott, köztük városunk is.

Az önkormányzat feladata lesz, hogy a helyi koordinátor segítségével a növények fejlődését végig kísérje, képekkel dokumentálja a magok felhasználását, valamint szakmai segítséget nyújtson a növények ápolásában. A program helyi koordinátora Szekeres Mónika Gizella.

A Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Iroda megbízásából Somorjai Gergely 2015. február 10-én, az önkormányzat képviselőjével együtt osztotta ki a csomagokat. A vetőmagcsomagok több fajta, alapvető élelmiszernek tekinthető konyhakerti növény szaporítóanyagát tartalmazták, mint például: dughagyma, paprika, paradicsom, borsó, bab, zöldség, répa, karalábé, saláta, retek, uborka. A vetőburgonyát később juttatják el ahhoz a 14 martfűi családhoz, akik idén részt vesznek ebben a programban.

A képviselőtestület célja, hogy a következő években még több családot vonhasson be ebbe a programba, amely 2015-ben kísérleti jelleggel valósul meg.

Szekeres Mónika Gizella

önkormányzati képviselő

programkoordinátor

Tovább a képekhez>>>

2015-03-16 13:38