Szent Márton zarándokút Tiszaföldváron is

2016. május 7-én nyitották meg az alföldi Szent Márton Zarándokutat Kunszentmártonban. Az ünnepség fővédnöke dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős államtitkár, egyház részről fővédnöke: Kovács Péter gyulai plébános, a Szeged-Csanádi Egyházmegye helynöke volt. Az ünnepség szentmisével kezdődött a Szent Márton-templomban, majd a templom előtti téren a zarándokút ünnepélyes megnyitásával folytatódott. Jelen voltak az érintett települések polgármesterei; katolikus és református lelkipásztorai; Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Út Magyarországi Tanácsa elnöke; dr. Barna Gábor professzor, néprajzkutató egyetemi tanár; Hegedűsné Herman Klára, a Természetbarát Szövetség Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke, aki egyúttal a zarándokút ötletgazdája és megálmodója.

A megnyitó beszédek után az érintett települések vezetői, lelkipásztorai ünnepélyesen átvették a megáldott és megszentelt zarándokigazolványokat, bélyegzőket. (Köztük mi is, Tiszaföldvár és Martfű részére.) Majd ebéd következett a gazdakörben. Ebéd után dr. Barna Gábor előadása következett „Modern kulturális utak, vallási turistautak” címmel. Az előadás és megbeszélés végén már el is indult egy zarándokcsoport Csépa és Szelevény felé Herman Klára vezetésével.

Néhány gondolat a zarándokútról, amely Tiszaföldvárt és Martfűt is érinti: 2016-ban emlékezik a világ Szent Márton születésének 1700. évfordulójára. Márton a Római Birodalom Pannónia tartományában, Savariában (Szombathely elődje) született. Szent István királyunk Magyarország társvédőszentjének választotta. A most megnyitott Szent Mártonról elnevezett zarándokút a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmártont és Tiszapüspökit köti össze. Mindkét település katolikus templomát Szent Márton tiszteletére építették és szentelték fel. Az út jele a fehér alapon piros színnel felfestett „St M”, vagyis Szent Márton. Az út felfűzi a tiszazugi és a Tisza-menti településeket Kunszentmártontól Tiszapüspökiig. A zarándokút Kengyel-Bagimajor felől ér be Martfű városközpontjába, végighalad a Gesztenyesoron, majd a termálfürdő előtt elhaladva kimegy a kerékpárútra, onnan pedig a Kérész úton (volt Münich Ferenc u.) halad tovább. Kiérve a mezőgazdasági területre földúton halad tovább a halastavak irányába, keresztülmegy a tavak melletti kiserdőn és a szigeti legelőkön, majd beérve Tiszaföldvárra, a református templom melletti Iskola úton folytatódik a Tisza folyó felé. A sík vidéki, kb. 100 km hosszú útvonal részletekben és kerékpárral is könnyen bejárható, bárhol elkezdhető. Zarándokigazolvány igényelhető a kunszentmártoni Szent Márton Plébánia látogatóközpontjában. Ezt az igazolványt az érintett települések polgármesteri hivatalainál, valamint a templomoknál lehet lebélyegeztetni. Biztatok mindenkit, hogy aki teheti, járja végig ezt az utat.

Részletek a zarándokigazolványból: A zarándokutat „a lélek megnyugvását kereső, a mindennapi élet rohanásától pár napra visszavonulni kívánó, a folyó menti táj szépségében gyönyörködni tudó, elődeink alkotását tisztelő és megismerni akaró emberek, családok, kisebb-nagyobb csoportok figyelmébe ajánljuk.”

„Legyen áldás az úton, amit ma kezdesz el,

Legyen erőd és türelmed, ha szenvedni kell.

Legyen erőd szeretni, utolsó lenni, ha kell,

Szívesen szolgálni, hálával áldozni,

Jézusra mutatni fel.

Legyen áldás az úton, amit ma kezdesz el,

Öröm kísérjen végig, amíg úton leszel.

Legyen boldog életed, és mindig az övé.

Szívünkből szeretünk, imában kísérünk,

Életed célja felé.”

Kovácsik Antal plébániavezető

2016-09-13 12:24