Restaurálták a város eredeti tervdokumentációját

A Nemzeti Kulturális Alap 2017 tavaszán pályázatot írt ki műtárgyak, dokumentumok restaurálására. A Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény a Bata cég által készített városrendezési tervdokumentáció restaurálására kért támogatást.Ez az egyedi, cseh nyelvű dokumentum, 1941-43-as datálású térképekkel és négy képpel a tervezett város makettjáról, a mindenkori vezérigazgató irodájában kapott helyet. A Jiri Vozenilek, cseh építész által jegyzett tervdokumentáció 28 lapon részletes tervekkel szolgált városunk „felépítéséhez”. 14-16 ezer fősre tervezték Martfűt, ahol a gyárépületek és lakóházak mellett kultúrház, templom, iskolák és egészségház is épült volna. A második világháború és a cipőgyár 1944-es bombázása hátráltatta a fejlődést, de az ’50-es években újra folytatódtak az építkezések, részben a tervkönyv alapján.

A tervkönyv lapjain nyomott hagyott a több mint 70 év, lapjai ázásfoltosak, hajtásoknál szakadozott, a szakadozások ragasztószalaggal bejavítva, mappája sérült. Ebben az állapotában nem helyezhettük el megújult állandó kiállításunkban. A Nemzeti Kulturális Alap 500.000 Ft-tal támogatta a dokumentum restaurálását, mely Gyűjteményünk egyik kiemelkedő darabja, Martfű történetében betöltött szerepe miatt megőrzése fontos feladatunk.

Kovács Péter papír- és könyvrestaurátor végezte a külső borító mappa konzerválását és a térképek javítását, rekonstrukcióját. Munkája jóvoltából a tervkönyv újra megtekinthető a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény „Város születik” című állandó kiállításában.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Szakmai beszámoló letöltése>>>

Eiler Zita

muzeológus

2018-01-09 11:54