Betekintés a művészi megismerés titkaiba

Hatvankét alkotó több mint százötven műve látható azon a különleges tárlaton, amely 2018. március 23-án nyílt meg a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban.  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlata április 12-ig tekinthető meg a közművelődési intézményben.A tárlatot Atlasz Gábor festőművész, Bráda Judit Ferenczy Noémi-díjas iparművész és Verebes György Munkácsy Mihály-díjas festőművész zsűrizte. Nekik és Révi Norbert martfűi szobrászművésznek, a kiállítás rendezőjének munkájáért is köszönetet mondott Asztalos Árpádné Enikő. – Verebes György festőművész előadása nagy hatással volt mindnyájunkra, és maga a nyilvános zsűrizés is sok értékes gondolattal adott távlatot a további munkához az alkotóknak – hangsúlyozta a kiállítást szervező Művelődési Központ vezetője.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap és Martfű Város Önkormányzata támogatásával jött létre.

Dr. Papp Antalszerint a megyei képző- és iparművészeti tárlat minden résztvevő számára sikerrel zárul, mindenkinek tetszeni fognak a kiállított művek. – Örülünk, hogy mi rendezhetjük közel negyven éve már ezt a kiállítást, ez alkalommal tavasszal – hangsúlyozta Martfű polgármestere, tisztelettel köszöntve a kiállítás megnyitó résztvevőit.

A kiállítást az Ádám Jenő Művészeti Iskola zenei tagozatának fiatal tehetséges növendékei,Balogh Imre, Gáspár Barnabásés Bozorádi Miaklarinétjátéka színesítette. Zongorán kísért Molnár Edinaés Bozorádi János

Verebes György festőművész szinte kurátorként az intézmény mellett áll, neki is köszönhető, hogy ez a tárlat ilyen színvonalon jelenik meg. Ezúttal a kiállítás megnyitására is őt kérték fel a szervezők.

– A világ elemző, mérlegelő és hitbéli megismerésének módja mellett létezik egy harmadik megismerés is, ami az előző kettő szintézise, ez pedig a művészi megismerés.

Az összes tapasztalati kincsemet, amiből táplálkozom, annak a cikázó tudatmozdulatnak köszönhetem, ami folyamatosan változik e között a két megismerés között, és maga ez a cikázás a művészi megismerés. Ez az egyszerre vagyok kint és egyszerre vagyok bent csak úgy kivitelezhető, ha egyszer a külvilágra figyelek, egyszer magamra, és amikor elég nagy sűrűségben változik ez a belső tudati mozdulat, ebből kialakul egy figyelemoszlop, amelynek az egyik szélén áll a kifelé figyelés oszlopa, a másikon pedig a befelé vagy az önfigyelés oszlopa.

Amikor műalkotást hozunk létre, teremtünk egy önmagában létező világot, amely akkor is érvényes, akkor is búvóhely saját magunk és a közönségünk számára is, ha az nem ábrázol semmi konkrétat.

Az a leggyönyörűbb, amikor többfajta megközelítés is megjelenik, amelyek szépen egybesimulnak, a szakmai tudás kiegészül egy érdekes gondolattal, egy érdekes, szokatlan kompozícióban, és emellett még esetleg megjelenik egy nagyon erőteljes érzelmi töltet, az elmélyült gondolatiság. Mint ahogyan a kifelé és a befelé figyelés sem, ezek a megközelítések sem mondanak ellent egymásnak.

A képző- és iparművészeti tárlat 2018. évi emléklapjait és okleveleit Verebes Györgytől, a zsűri elnökétől és dr. Papp Antal polgármestertől vehették át az alkotók, egy szép katalógussal együtt, amit a médiacsoport és a közművelődési kollégák készítettek. A Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával ebben az évben ismét lehetőség nyílt arra, hogy katalógus is megörökítse a tárlatot.

A zsűri különdíjait Balasi IstvánnéBarabás-Farkas KatalinBusi Hunor, Böszörményi Anna, Böszörményi Györgyné, Csomor Erzsébet, Felber Irén, Györgyey Jánosné, Kovács Gy. István, Kovács Sándorné, Kurencs Julianna, Melis Eszter, Stonawski Józsefné Klárika, Szamecz Bélaés Szamecz Lászlóvehették át.

A 2018 évi nívódíjak sorában a fődíjakat Tóth Jánosnak(I. hely), Kaposváriné Mihályi Máriának(II. hely) és Stonawski Józsefnek(III. hely) ítélte a szakavatott zsűri.

– Legyünk bátrak, szabaduljunk meg a görcsöktől, kényszerektől, ne az legyen az elsődleges szempont, hogy ki mit fog szólni, kinek hogyan fog tetszeni. Ha vegytisztán magamnak készítem az alkotásomat, akkor vegytiszta lesz maga az üzenet is – hangsúlyozta a kiállítás megnyitón Verebes György. A megyei képző- és iparművészeti tárlat díjazott alkotásai is ezt a szemléletet tükrözik, betekintést nyújtva a művészi megismerés különleges világába.

Herbályné Kalmár Irén

Tovább a képekhez ›››

2018-04-05 16:04