Negyedik Autómentes Nap Martfűn

Településünkön negyedik alkalommal rendezzük meg a Mobilitási Hét keretein belül az Autómentes Napot 2018. szeptember 21-én, pénteken. A fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos éves kampányt, a Mobilitási Hetet az Európai Bizottság Mobilitás és Közlekedési Főigazgatóságának támogatásával szervezik meg Európában, minden év szeptember 16. és 22. között. A kampány célja, hogy arra ösztönözze az európai helyi hatóságokat, hogy vezessék be és támogassák a fenntartható közlekedési intézkedéseket, középpontba helyezve a környezetünk védelmét és a fenntartható városi közlekedést.A hét csúcspontja az “Autómentes nap” rendezvény, ahol a résztvevő települések lefoglalnak bizonyos területeket kizárólag a gyalogosok, kerékpárosok és a tömegközlekedés számára egy teljes napra, vagy egy napszakra.

A 2002-ben történt bevezetése óta az Európai Mobilitási Hét hatása egyre növekszik, mind Európában, mind világszerte. Az idei évben a kezdeményezéshez közel 260 magyar település is csatlakozott. Ezen a héten a hibrid illetve elektromos autókkal kapcsolatban külön konferenciát is tartanak Budapesten.

Martfűn az elmúlt években több olyan pályázat valósult meg, amely a biztonságosabb kerékpáros és gyalogos közlekedés elősegítését jelenti a városlakók számára. Megújultak a városon belüli kerékpárutak, járdák egy része, valamint fedett kerékpár tárolókat helyeztek el a város több pontján, amelyeket az itt lakók örömmel vettek használatba.

Az idei Európai Mobilitási Hét témája az utazási módok keverése és a nagyközönség aktív életmód folytatására történő ösztönzése. Az 2018 év mottója: „Mix and move”. Nagy hangsúlyt helyez a szokásaink megváltoztatására annak érdekében, hogy fenntarthatóbb közlekedési módokat keressünk, például kerékpározzunk, gyalogoljunk és használjuk a kollektív vagy tömegközlekedést, valamint kombináljuk a különböző utazási módokat egyetlen utazásban. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a városaink tisztábbak, csendesebbek, biztonságosabbak, kevésbé zsúfoltak és élhetőbbek legyenek.

Minden utazás más, de hajlamosak vagyunk arra, hogy mindig ugyanazt a közlekedési módot válasszuk, függetlenül attól, hogy mi lenne a legjobb az adott cél eléréséhez. Ösztönösen beugrunk az autónkba, még akkor is, ha a kerékpár vagy a tömegközlekedés hatékonyabb megoldás lenne, amely kevesebb károsanyag kibocsájtással járhatna. Ha okosan választjuk meg a közlekedési eszközöket, módokat azzal pénzt takaríthatunk meg, javíthatjuk az egészségi állapotunkat és védhetjük a környezetünket is, kisebb lehet az ökológia lábnyomunk.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen, hogy autóba üljünk, de már hazánkban is egyre több elektromos, illetve hybrid autó fut az utakon, ezek infrastrukturális kiépítése is egyre bővül, azonban ezek a járművek még sok ember számára elérhetetlenek.  

Martfű szerencsés helyzetben van, hiszen nagyon sokan közlekednek kerékpárral a városon belül és kívül is, azonban van még mit tenni, hová fejlődni ebben a tekintetben is. Kerékpárútjaink, amelyek a városon keresztül húzódnak megújultak. Biztonságban eljuthatunk kerékpárral Szolnokra is, azonban Tiszaföldvár, illetve Kengyel irányába még mindig váratnak magukra a kerékpárutak, habár a város már pályázott ilyen jellegű beruházásokra, de sajnos sikertelenül. A Zsófia zárkertbe való biztonságos közlekedés is napirenden van a képviselő-testület ülésein. Városunkon belül nincsenek nagy távolságok, akár gyalogosan is elérhetünk oda, ahová szeretnénk.

Nagyon sokan kerékpárral közlekednek, azonban sokszor hiányos felszereltséggel, mely veszélyes közlekedésbiztonsági szempontból. A helyi Rendőrőrs munkatársai erre igyekeznek felhívni a figyelmet, illetve van lehetőség a kerékpárok regisztrálására is, melynek azok eltulajdonításakor van igen fontos jelentősége az eredményesebb megtalálás érdekében.

Az Autómentes Nap alkalmából a Martos Flóra úton, valamint a Munkácsy úton az óvoda környékén részleges forgalomkorlátozás lesz 9-12 óráig, kérjük a lakosság szíves türelmét, megértését. A programsorozat keretében az oktatási intézményekben különböző programokat: kerékpár átvizsgálás, előadás a hibrid és elektromos autókról, valamint azok kármentesítéséről, a helyes közlekedésről, 13+1 totó kitöltési lehetőségét, különböző versenyeket, 16 órától közös bringázást szervezünk a gyerekeknek és a csatlakozni vágyóknak.

A részletes programot a város intézményeiben kihelyezett szóróanyagok tartalmazzák, illetve a mellékletben szereplő plakát.

Köszönjük támogatóinak, hogy a program megvalósítását elősegítették:

Martfű Város Önkormányzata

Deszán Kft.

Bácsvíz Zrt.

Legero Hungaria Kft.

Bunge Zrt.

RIGO Kft.

Penta Print Kft.

Termal-Medical Zrt., Martfű Termál SPA

KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.

Martfűi Rendőrőrs

Martfűi Polgárőr Egyesület

Tiszaföldvári Önkéntes Tűzoltóság

Országos Mentőszolgálat

Szolnoki Index Autóiskola 

Toyota Hering Szolnok

OTP Bank Zrt.

Magyar Posta Zrt.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

 

Részletes program>>>

 

Szekeres Mónika Gizella

önkormányzati képviselő

programsorozat szervezője


2018-09-17 16:39