Kiállítás – Szép példák megyénk településképi arculati kézikönyveiből

„TAK esszenciák” címmel a Településképi Arculati Kézikönyvek az egyes települések arculatára leginkább jellemző településképi formáiról, meghatározó középületeiről és példa értékű építészeti megoldásairól készült fotókat láthatunk a Martfű Városi Művelődési Központban, december közepéig.A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarája, a Szolnoki Építész Egylet és a művelődési intézmény szervezésében Martfűn, november 26-án nyílt vándorkiállítás megyénk településeinek szép példáit sorakoztatja fel, mintául szolgálva a települések arculatát alakítók és az építkezők számára.

A kiállítás megnyitó alkalmából Makai Istvánt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészeti Kamara elnökét, társszervezőként Lakatos Lászlót, a kiállítás kurátorát, a megyei építészeti kamara elnökségi tagját, Mészáros Jánost, Jász-Nagykun-Szolnok megyei főépítészt és a városunk arculatának alakításán nagy felelősséggel munkálkodó Honti Gyulát, Martfű város főépítészét is köszönthette Asztalosné Kocsis Enikő.

A Művelődési Központ igazgatónője örömmel számolt be arról, hogy a kiállítást megnyitó Mészáros János megyei főépítész munkáját ebben az évben három különleges szakmai díjjal is elismerték: augusztusban Kaposváron Főépítészi Életmű Díjat, szeptemberben Megyei Területi Príma Díjat, októberben pedig a megyei építészek kamarája Regio Architect Díját vehette át.

Fontos megismernünk, hogy megyénkben milyen jellegű települések vannak, hol milyen irányokat vesznek, és hogyan alakítják a település arculatát.

Ezt a célt szolgálta a kiállításnak helyet adó közművelődési intézmény ajándékműsora a szervezőknek és a gyerekeknek, Martfű-mese címmel településtörténeti utazásra hívva őket.

A gyerekek figyelmét felkeltő, identitástudatukat fejlesztő, múzeum- és könyvtárpedagógiai szempontok alapján összeállított, városunk múltjába visszavivő mesét Székácsné Tálas Gabriella előadásában hallhattuk.

Mészáros János megyei főépítész megnyitójában legrégebbi építészeti emlékeink közül a legnagyobb egyiptomi építmény, a Kheopsz-piramis méreteinek martfűi példákkal való összehasonlításával igyekezett rávilágítani annak építészeti különlegességeire. Városunk lakosai közül mindenkire annyi kő jutna a gízai nagy piramisból, amelyből tíz nagyobb családi házat építhetne, a piramis magassága pedig meghaladja a martfűi tévétorony magasságának háromszorosát.

– Azt tartjuk szépnek, amire jó ránézni, ami a szemünket gyönyörködteti, ami tetszik. Az emberi alkotások között sokféle van, de mitől függ, hogy ki mit tart szépnek? – tette fel a kérdést a megyei főépítész. – Az ókori görögök szerint csak az lehet szép, ami hasznos és jó is. Ma már az, hogy ki mit tart szépnek, nagyon különböző. Az épületek esetében is attól függ, hogy ki mit tart szépnek, hogy az eddigi életében miket látott, miket ismert meg.

Mindenki szép házat szeretne építeni magának, és mégis, nagyon sokfélék a házak, mint ahogyan az emberek is. Szép számmal akadnak olyanok, amelyek nem mondhatóak szépnek.

Ezen szeretnének változtatni az elmúlt évben az ország összes településén elkészített Településképi arculati kézikönyvek, szép példákat mutatva az építkezőknek. Az arculati kézikönyvek összeállítói arra törekszenek, hogy a bemutatott épületek odavalóak, arra a településre, arra a helyre valóak legyenek.

A megyei építész kamara ajándékaként és társszervezésében egy rajz- és makett pályázat meghirdetésére is lehetőség nyílt a kiállítás megnyitón. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészeti Kamara valamint a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár jövőbemutató pályázatára általános iskolások alkotásait várják, Martfű a XXII. században címmel.

Régi képek még őrzik a cipőkirály álmait, hajókikötőt a Tiszán, sárga kocsijú villamost Tiszaföldvárig, repülőgép leszállópályát. Tervezd most újra Martfűt! – olvasható a pályázati felhívásban. Nevezni egyéni és csoportos alkotásokkal, egészen 2019. február 4-ig lehet, a Művelődési Központban. Az eredményhirdetésre pedig február közepén kerül sor.

Kísérő programként a szervezők szakmai kerekasztal beszélgetést is szerveztek az érdeklődők számára, Makai István, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarája elnökének vezetésével. A kisebbeket pedig, Nagy Katalin Matild grafikusművész közreműködésével építészeti játszóház várta a megyei építészeti kamara, az Építész Egylet és a Művelődési Központ „TAK esszenciák” kiállításának megnyitóján, Martfűn.

 Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2018-12-11 12:57