Fontos beszélni a cukorbetegségről

A Jóreménység Klub Egyesület március 7-én nyílt napot tartott, hívtuk a város lakóit az általunk szervezett előadásra. A klubnapon először a nőnap alkalmából köszöntöttük klubtagjainkat, 17 órától pedig dr. Solt Magdolna városi főorvos tartott színvonalas előadást a diabéteszről, a betegség kialakulásáról, a megelőzésről, a gyógyításáról, és a szövődményekről.A főorvos asszony közérthetően beszélt a ma már népbetegségnek számító kórról, és arról is, hogy a cukorbetegség 80 százalékban gyógyítható! Tény, hogy a cukorbetegség átlagosan 10 évvel rövidíti meg az átlagos élettartamot, a 4. leggyakoribb betegség okozta halálok! A betegek fele nem is tud betegségéről. Ezért is fontos beszélni róla.

– Magyarországon a becslések szerint 600-700 ezer ember cukorbeteg, döntő többségüknek (több mint 90%) 2-es típusú felnőttkori cukorbetegsége van – hangsúlyozta dr. Solt Magdolna. – Egy-másfél millióra tehető azoknak a száma, akik a diabétesz „előszobájában” (prediabétesz) szakaszában járnak, anélkül, hogy tudnának róla! Ezért is fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel és az egészségesebb életmódra való törekvés.

A főorvos asszony a helyes táplálkozásra is felhívta a figyelmet, mert a cukorbetegségnek bizony súlyos szövődményei lehetnek.

Mivel a cukorbetegség elsősorban a hajszálereket támadja meg, ezért gyakori a cukorbetegeknél a vesekárosodás, a látásromlás, növekszik a szív és érrendszeri szövődmények kialakulásának veszélye.

A tudatos életmódváltással, rendszeres mozgással (napi 30 perc) sokat tehetünk az egészségünkért! – mondta dr. Solt Magdolna.

A főorvos asszony az előadást követően az érdeklődőknél vércukorszint mérést is végzett.

Köszönjük a tartalmas, érdekes előadást!

Máté Gizella

2019-04-02 16:53