Kirándultak az idős ellátottak

Hosszas szervezés eredményeként sikerült megvalósítani a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ martfűi telephelyén működő idősek klubja tagjaink nagy álmát, egy egész napos kirándulás keretében ellátogattunk a Bükk hegységbe.Különösen fontosnak tartjuk, hogy a nagyobb rendezvényeinkre, az idősek klubja tagjain kívül, a házi segítségnyújtásban részesülő azon ellátottak is meghívást kapjanak, akiknek egészségi állapota lehetővé teszi, hogy részt vegyenek azokon, hiszen a közösségi programok hozzájárulnak az időskori elszigeteltség, az izoláció rossz érzésének megelőzéséhez.

Amikor még csak tervben volt a kirándulás, ellátottjaink külön kérésként fogalmazták meg, hogy amennyiben lehetőség lenne rá, hegyvidéki tájat szeretnének látni, hiszen koruk és egészségi állapotuk miatt egyedül már nem tudnak eljutni erre a tájegységre.

Bélapátfalva a „Bükk kapuja”. Egertől 25 km-re fekszik. A város felé haladva a 786 méter magas Bélkő mészkőormának látványa fogad. A Bélkő lábánál fekszik a város, amelytől nem messzire a múlt emlékei várják a turistákat, amire érdemes időt szánni.

A délelőtt folyamán megtekintettük az apátságról, a szerzetesrendről szóló kisfilmet, valamint élő szavas idegenvezetéssel Magyarország egyetlen épen megmaradt román stílusú ciszterci apátsági templomát, amely a Bükk legjellegzetesebb hegycsúcsa, a Bélkő sziklái alatt áll. A templom nemzetközi szinten is elismert kultúrtörténeti műemlék.

Az ebédet a KulTurDia Kft. szolgáltatta, Bükkszéki bográcsgulyással és kemencében sült kakaós darázsfészekkel vendégeltek meg bennünket.

Az ebéd elfogyasztása után a Gesztenyés kiállítóház tárgyi emlékeit tekinthettük meg tárlatvezetéssel (helytörténeti kiállítás, akvarellfestmények, tűzzománc képek, ékszerek, régi használati tárgyak, viseletek).

A nap zárásaként nem hagyhattuk ki a Bükk alighanem legromantikusabb tavát, az erdőkkel körülvett Lak-völgyi tavat, melyet a nyugalom és a békesség leng körül. A tó partjától néhány percnyi séta után már kortyolhattunk is a Lóczi-forrás kristálytiszta vizéből.

Leírhatatlan élmény volt látni az idősek önfeledt mosolyát, elfeledtetni velük egy napra a hétköznapok problémáit, fájdalmaikat. Azt hiszem, a csodálatos nap emléke mind a gondozottak mind a dolgozók szívét még hosszú ideig melegséggel tölti el.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a program megvalósulásáért Martfű Város Önkormányzatának, dr. Papp Antal polgármester úrnak, valamint az SZKTT Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ vezetőjének: Holoveczné Sípos Erikának.

Komáromi Kitti

telephelyvezető

Tovább a képekhez>>>

2019-05-28 14:50