Önkormányzati választás – Augusztus 24-től gyűjthetik az ajánlásokat

Október 13-ra írta ki az őszi önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök. Az önkormányzati választáson polgármesterjelöltekre, települési önkormányzati képviselőkre és a megyei közgyűlés tagjaira adhatjuk le a voksunkat.A választási irodák legkorábban augusztus 24-én adhatják át az igénylőknek az ajánlások gyűjtésére szolgáló ajánlóíveket.

A választópolgároknak augusztus 23-ig kell megkapniuk a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítést.

Az október 13-i önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek) állíthatnak, illetve a választáson, a listás választások kivételével, független jelöltek vehetnek részt.

A választáson a képviselőjelöltek és a polgármesterjelöltek szeptember 9-én 16 óráig adhatják le az ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat.

Jelöltet (a független jelölt kivételével) csak nyilvántartásba vett jelölőszervezet állíthat, a választáson induló jelölőszervezeteknek a választás kitűzését követően nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A listákat szeptember 10-éig lehet bejelenteni. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

A választási kampány augusztus 24-től október 13-án 19 óráig tart.

A www.valasztas.hu oldalon elérhetőek a választás lebonyolítását meghatározó jogszabályok, így többek között az alaptörvény, a választási eljárásról szóló törvény, a nemzetiségek jogairól szóló törvény, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló jogszabály.

A Nemzeti Választási Iroda az önkormányzati és nemzetiségi választásra készült oldalán nyomon lehet követni a nyilvántartásba vett jelölőszervezeteket, a jelölteket, és online lehet intézni a névjegyzékkel kapcsolatos ügyeket, mint például az átjelentkezés, a mozgóurna-igénylés, vagy a nemzetiségi névjegyzékbe vétellel kapcsolatos ügyeket.

A 10 ezernél nagyobb lakónépességű településeken a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - jutnak mandátumhoz.

Azokon a településeken – köztük Martfűn, ahol 10 ezer vagy annál kevesebb lakos él, a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, a település egy választókerületet alkot.

Herbály Jánosné

2019-08-13 13:55