Önkormányzati választás 2019 – Nyolc önkormányzati képviselő-jelöltet már nyilvántartásba vett a Helyi Választási Bizottság

Az október 13-i önkormányzati választáson polgármesterjelöltekre, települési önkormányzati képviselőkre és a megyei közgyűlés tagjaira adhatjuk le a voksunkat.A hivatalos választási kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 24-én kezdődött és a szavazás napján, október 13-án 19 óráig tart.

A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 9-én 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. Eddig kell bejelenteni az egyéni listás jelölteket, az egyéni választókerületi jelölteket, a polgármester- és főpolgármester-jelölteket. A listákat szeptember 10-én 16 óráig lehet bejelenteni.

A jelöltek és a jelölőszervezetek listáinak nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek négy napon belül.

Az önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek) állíthatnak, illetve a választáson független jelöltek vehetnek részt. Jelöltet (a független jelölt kivételével) csak nyilvántartásba vett jelölőszervezet állíthat, a választáson induló jelölőszervezeteknek a választás kitűzését követően nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

www.valasztas.hu oldalon elérhetőek a választás lebonyolítását meghatározó jogszabályok, így többek között az alaptörvény, a választási eljárásról szóló törvény, a nemzetiségek jogairól szóló törvény, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló jogszabály.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az önkormányzati és nemzetiségi választásra készült oldalán nyomon lehet követni a nyilvántartásba vett jelölőszervezeteket, a jelölteket, és online lehet intézni a névjegyzékkel kapcsolatos ügyeket, mint például az átjelentkezés, a mozgóurna-igénylés, vagy a nemzetiségi névjegyzékbe vétellel kapcsolatos ügyeket.

A 10 ezernél nagyobb lakónépességű településeken a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - jutnak mandátumhoz.

  Azokon a településeken – köztük Martfűn, ahol 10 ezer vagy annál kevesebb lakos él, a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, a település egy választókerületet alkot.

A Helyi Választási Iroda (HVI) a 2019. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására vonatkozóan az önkormányzati képviselő-testület megválasztandó tagjainak számát 8 főben határozta meg.

A HVI az egyéni listás valamint a polgármesterjelölt állításhoz szükséges ajánlások számát az egyéni listás képviselő-jelöltállítás esetében 55 ajánlásban határozta meg (névjegyzékben szereplő választópolgárok számának 1%-a), a polgármesterjelölt-állításhoz pedig 165 ajánlás szükséges (névjegyzékben szereplő választópolgárok számának 3%-a).

2019. augusztus 7. napján a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma: 5471 fő

A Helyi Választási Iroda elérhetőségei:

Cím: 5435 Martfű, Szent István tér 1. Telefon: 56/450-222 102 mellék. Fax: 56/450-853, e-mail: titkarsag@ph.martfu.hu

Vezetője: Szász Éva jegyző

A Helyi Választási Bizottság határozatai a www.martfu.hu internetes oldalon, a Helyi önkormányzati választások 2019 linken érhetőek el.

Herbály Jánosné

2019-09-03 15:12