A kórusmuzsika az együtténeklés csodája

A zenei világnap tiszteletére 2019. október 5-én rendezték meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Felnőttkórusok XXIX. Találkozóját, melynek a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár adott otthont. Az ünnepi hangversenyen tizennégy kórus zenei repertoárját hallhatta a közönség, felsorakoztatva e nagy hagyományokkal rendelkező művészeti ág gazdag kifejezőeszközeit.A kórusmuzsika az együtténeklés csodája. Aki egy kórus tagja, az komoly többletet kap. Nemcsak a zenei minőség, az igényesség, de amiatt is, hogy megtapasztalja, milyen egy közösség tagjának lenni.

A találkozóra Jászkisérről, Szolnokról, Jászszentandrásról, Törökszentmiklósról, Kisujjszállásról, Jászberényből, Fegyvernekről, Tiszaföldvárról és Martfűről is érkeztek kiváló közösségek, kórusok, kamarakórusok női-, férfi és vegyes karok.

– Nagy öröm számunka, hogy itt tarthatjuk meg ezt a rendezvényt. 1975-től az UNESCO október 1-ét nevezte ki zenei világnappá. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Felnőttkórusok Találkozóját először 1990-ben, 29 éve rendezték meg városunkban – emlékeztetett köszöntőjében dr. Papp Antal. A Martfű Városi Nőikar idén 40 éves, 35 évig Bozorádi János alapító karnagy, 5 éve pedig Szabó Zsolt karnagy vezeti a kórust. Idén nagyon sok évforduló egybecseng. Hogyan tudnánk ezt leginkább megünnepelni, ha nem kórustalálkozóval – tette hozzá a polgármester.

Ebben az évben több jubiláló kórust is köszönthettünk. Emlékezetes hangversennyel ünnepelte meg fennállásának 95. évét a Tiszaföldvári Férfi Kórus Egyesület, 50. évét a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és 40 éves működését a Martfű Városi Nőikar.

Asztalosné Kocsis Enikő, a Művelődési Központ igazgatója is üdvözölte a vendégeket. Külön köszöntötte Vajna Katalin Csokonai alkotó-díjas karnagyot, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei KÓTA Felnőtt Énekkari Tagozat elnökét, aki egész évben az amatőr kórusokért, énekkarokért és karnagyokért munkálkodik.

A kórusok színvonalas zenei repertoárja a közönségnek is szórakoztató és felemelő érzést nyújtott a zenei világnap alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen, Kodály Zoltán megfogalmazásában ismét bizonyítva, hogy ”a legtisztább hangszer az emberi hang”. 

Székács Szidónia

Tovább a képekhez>>>

2019-10-09 10:18