Országos Könyvtári Napok 2019

Október van, és ez számunkra azt jelenti: Országos Könyvtári Napok. A martfűi városi könyvtár dolgozói és hiszem, olvasói számára is az év legkiemelkedőbb, igen várt eseménysorozata.Könyvtárak az emberért, felelősség a Földért ez az idei könyvtári napok jelmondata. Ebben az évben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül. A cél az volt, hogy könyvtári környezetben, sajátos eszközeinkkel körbejárjunk néhány fontos témát, és így, az információ átadásával, cseréjével, mi is tegyünk egy apró lépést egy tökéletesebb, élhetőbb, fenntartható világ megteremtéséért.

Programsorozatunkat ezúttal is minden korosztályra gondolva terveztük. Olyan témákat választottunk, amelyek aktuálisak, sokunkat érintenek.

Az első esemény a NÉPMESE NAPJA volt. 2005. óta ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a magyar népmeséket. Ezen a napon különös tisztelettel tekintünk népmeséinkre, más népek meséire. Gondoskodnunk kell arról, hogy a népmesék fennmaradjanak, a bennük rejlő bölcsességek tovább adódjanak. Ezért a Népmese Napján feladatunk minden felnőtt figyelmét felhívni a mesék, a mesehallgatás varázslatos erejére, rendkívüli fontosságára. A mese, a mesélés semmivel nem pótolható. A mesékben sok-sok generáció mély bölcsessége fogalmazódik meg. A jelképekkel teleszőtt, mély értelmű történetek egész életünk során segítenek, eligazítást nyújtanak, megoldásokat mutatnak, tanítanak. A mesékből megtanulhatunk saját lelkünkben olvasni.

A Martfű Városi Könyvtárban Soós Emőke bábszínész, énekes, mesemondóval ünnepeltük a Népmese Napját. Emőke csodálatos tájszólással előadott népmesékkel varázsolt el közel 80 gyermeket. Együtt velük megfogalmazta, mennyire fontos a mese az életünkben, hogy lelkünket kell táplálni vele. Bíztatta őket, kérjék szüleiktől, nagyszüleiktől minden nap a mesét.  Emőke énekszóval, közös énekléssel búcsúztatta kis közönségét, akik mesekekszet majszolva, mesével telve, mosolyogva indultak vissza az óvodába, iskolába.

Második programunk még mindig a mesékről szólt. Szeptember 30-án MESÉLDÉT, családi mesedélutánt tartottunk a gyermekkönyvtárban.

GONDOLKODJUK ÖKOSAN! címmel kisiskolások és felső tagozatos diákok számára tartottunk játékos környezetvédelmi foglalkozásokat október 2-án. Örömmel tapasztaltuk, hogy ebben a témában is jártasak már a gyerekek, lelkesen beszélnek arról, hogyan tudnak ők maguk is hozzájárulni környezetünk védelméhez. Bízhatunk benne, hogy nekik köszönhetően szebb lesz a jövő J.

Az Országos Könyvtári Napok egy hete alatt a programok sorába minden évben igyekszünk belefűzni egy irodalmilag, kulturálisan különösen értékes eseményt, egy ÍRÓ-OLVASÓ találkozót, ahol lehetőségünk adódik testközelbe kerülni a kortárs magyar irodalommal. Ajándéknak szánjuk, és mi magunk is úgy éljük meg ezeket a találkozókat, találkozásokat. Egy kisváros életében különösen jelentős, nem magától értetődő pillanatok ezek.

A könyvtárban fent ülnek a polcokon a kedvenc könyvek, az aktuális olvasói közösség kedvenc könyvei. Időről időre kiválasztódnak a kedvenc szerzők. Több éve már, hogy kedvenc lett idei vendégünk is. Tudjuk ezt a kölcsönzési statisztikákon túl abból is, hogy felolvasó est nem múlik el úgy, hogy el ne hangozna tőle egy novella.

Régi vágyunk volt, hogy személyesen találkozzunk vele. Az Országos Könyvtári Napok martfűi eseménysorozatában kiemelt programunk vendége TÓTH KRISZTINA költő, író, műfordító volt. Kengyel Éva beszélgetett vele lelkes közönség előtt.

Tóth Krisztina, a magyar kortársirodalom egyik meghatározó egyénisége, gyermekeknek és felnőtteknek szánt műveit sok martfűi olvasó kedveli. Az író-olvasó találkozóra is szép számmal érkeztek érdeklődők, nagy meglepetésünkre és örömünkre gyermekek is. Megismerhették vendégünk életútját, köteteit és különleges személyiségét, mely egyszerre érzékeny és nyitott. Gyermekirodalmában könnyedén feldolgozza az olyan tabutémákat, mint a daganatos betegség, az orrfolyás…

Megtudhattuk, egy fotós szemével jár-kel a világban, érzékelve és tovább gondolva a látott mikrotörténetet, ugyanakkor sok kutatást is igényel a munkája. Szívesen mesélt arról is, mit csinál, amikor nem ír. Anyaként a gyermekével játszva, a háztartást vezetve éppúgy használja fantáziáját, mint írói és fordítói munkájában. Érdeklődve hallgattuk, amint irodalmának sajátos jegyeiről mesélt, és örömmel fogadtuk felolvasásait is. A 2019-ben megjelent Fehér farkas című novelláskötetével ismerkedve elmélyültünk komoly filozófiájában.

Megtudtuk azt is, sok nyelvre fordítják le műveit, és több film is készült az írásai nyomán. Szívesen dedikálta köteteit és beszélgetett a találkozó látogatóival.   Mire ez a cikk megjelenik, fizikailag ugyan már nincs itt közöttünk, de emlékbe itt hagyta aláírásait, gondolatait, személyes varázsát. Bízunk benne, hogy új érdeklődők is felfedezik köteteit, és írásait sokáig hallhatjuk még felolvasóesteken. Alkotásait a helyi középiskola is nagyra tartja, hiszen Tóth Krisztina munkássága évek óta érettségi tétel az intézményben.

ÜLTESS FÁT, OLVASS ALATTA KÖNYVET! – Ez volt a mottója annak az országos kezdeményezésnek, amelynek kitalálója a mezőkovácsházi Városi Könyvtár. Közel 200 könyvtár, köztük mi is, csatlakoztunk a programhoz.

A cél kettős volt: felhívni a figyelmet a környezettudatosságra, a környezetvédelemre, és népszerűsíteni az olvasást.

A faültetés életadás. Akár meghatónak is érezhetjük, hogy október 4-én délután új élet született a Művelődési Központ parkjában, éppen a könyvtár ablakai alatt. Hiszünk benne, hogy a Könyvtár Fája hosszú életű lesz - ha nem is örök, mint a könyvek - és még mi is megérhetjük, hogy nagyra nő, árnyat ad, és olvashatunk is alatta. Boldogság volt tapasztalni, hogy sokan érezték szívügyüknek a kezdeményezést. A könyvtár minden kiscsoportja képviseltette magát, jöttek kisgyermekes családok is, így együtt kötözhettük fel a könyvtárunkra utaló feliratos szalagokat a platánfánkra.

Irodalmi program volt a folytatás, péntek este tartottuk a már hagyományosnak mondható FELOLVASÓ ESTet. Az idén is hallgattuk egymást szeretettel, kóstolgattunk finom irodalmi falatokat, és nem maradt el a jól megszokott „öszöm-iszom” sem.

A KÖNYVES VASÁRNAPon a könyvtár, a Martfűi Hely- és Ipartörténeti gyűjtemény és a Pécskői Gyűjtemény rendkívüli nyitvatartásával, ingyenes beiratkozási lehetőséggel vártuk az olvasókat. Kínáltuk szeretettel a helytörténeti gyűjteményhez készült A cipőkirály birodalma című mesét és a Pécskői család néprajzi gyűjteményéhez íródott  Házi áldás avagy derűs mese Miki bácsi gyűjtéséből című történetet nem csak gyerekeknek.

Minden évben lelkesen készülünk erre az ünnepi hétre. Elégedetten zártuk az eseménysorozatot, reméljük így éreztek látogatóink is.

Kengyel Éva, Székácsné Tálas Gabriella

Tovább a képekhez>>>

2019-10-15 12:43