Rácsodálkozás és üzenet – 66 alkotó 160 válogatott pályamunkája Martfűn

Talán a művészet napjaink leghitelesebb útja önmagunk feltárásához – hangzott el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlatának megnyitóján, Martfűn. A kiállítás, amelyen az idei évben is nagy számban mutatkoznak be a megye tehetséges alkotói, október 10-től látható a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtárban.A kiállítás megnyitó résztvevőit Asztalos Árpádné intézményvezető köszöntötte, kiemelten az alkotókat és családtagjaikat, valamint Verebes György Munkácsy Mihály-díjas festőművészt.

Ez a rendezvény, amely hosszú-hosszú hagyományokra tekint vissza, nem csak a környéken, hanem az egész országban olyan eseménnyé vált, ami az alkotóközösségek társadalmunk jelenlétében az egyik legfontosabb bázisát alkotja.

A megyei tárlat megnyitóján a Szolnoki Szimfonikusok vonósnégyese és Kocsis Zsolt klarinétművész előadását is örömmel hallgatta a közönség.

– 30 éve rendezik meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlatát, ami egybecseng Martfű városunk szintén 30. születésnapjával mondta Papp Antal köszöntőjében. – Egyre többen elkezdtek alkotni, ami nagy öröm, hiszen ebben a rohanó világban meg kell állni egy pillanatra, és az alkotás örömének is élni kell egy kicsit tette hozzá a polgármester.

66 alkotó 160 válogatott pályamunkája látható a kiállításon, különböző műfajokban, a szakmai zsűri értékelése alapján. Sík ábrázolásoktól az iparművészeti alkotásokig, amik tulajdonképpen használati tárgyak, de a legnemesebb művészi igénnyel készítve.

A nyilvános zsűrizés 2019. szeptember 17-én zajlott, melyen Németh Gábor iparművész, Sárközi Antal és Verebes György festőművész szempontjai alapján dőlt el, hogy mely pályamunkák kerülnek októberben kiállításra.

– Rettenetesen nehéz ezeket a műveket egymással összehasonlítani, mivel egy alkotásnak a legnagyobb ismérve, hogy önmagában való világot hoz létre, tökéletesen szuverén, egyszeri és megismételhetetlen. Mégis a zsűrinek díjakról kellett döntenie mondta Verebes György megnyitóbeszédében.

Az alkotók emléklapot, egy a tárlatot megörökítő kiadványt és a kiállított munkák fotóit tartalmazó dvd-t vehettek át dr. Papp Antal polgármestertől.

A zsűri különdíjait Andrásiné Pocsalyi Julianna, Batári István, Darmo Éva, Györgyey Jánosné, Sléder Fanni és Stonawski József (Martfű) vehette át.

2019 nívódíjait Budainé Varga Szilviának (Martfű), Berényi Gyulánénak és Liget Ervinnének ítélte a szakavatott zsűri.

– A mű tudatosan készül. Az azért olyan, mert az őt létrehozó szándék olyanná tette. Számos olyan mű található ezen a kiállításon, ami amellett, hogy egy szép jelenségre, tájra, virágra vagy csendéletre való rácsodálkozás motiválta, egészen konkrétan kitapintható üzenete is van hangsúlyozta a kiállítás megnyitón Verebes György. Minden egyes mű létrehozása egy út ahhoz, hogy egyre mélyebben felfedezzük, kik is vagyunk valójában: egyénként, családtagként, barátként és közösség tagjaként. Talán a művészet napjaink leghitelesebb útja önmagunk feltárásához.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Amatőr Alkotók Képző- és Iparművészeti Tárlatának festményei, dísztárgyai és más művészeti alkotásai november 5-ig láthatóak a Művelődési Központ emeleti galériáján és kiállítótermében.

Székács Szidónia

Tovább a képekhez>>>

2019-10-15 13:53