Korszerű, minden igényt kielégítő konyha a cél a gyermekétkeztetés terén

Jelentős beruházások zajlanak a Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ önkormányzati konyháján. Pályázat keretében valósul meg a konyha szellőzőrendszerének teljes felújítása, az intézményegység akadálymentesítése, a hulladéktároló felújítása, és az önkormányzat saját beruházásaként, napelemes rendszer telepítése. A hatékony és biztonságos működés és munkavégzés érdekében, ugyancsak önkormányzati beruházásként, a gázellátás és a használati melegvíz rendszer komplett felújítására is sor kerül.A közétkeztetést biztosító konyha látja el a város gyermekintézményeinek étkeztetését, kiegészítő tevékenysége a szociális étkeztetés, és külső étkezési igényeknek is eleget tesznek.

Az önkormányzat a „Martfű Közkonyha fejlesztése” címmel, a közétkeztetés fejlesztésére irányuló, a Vidékfejlesztési Program keretében 2017 májusában beadott pályázatának támogatásáról 2018 júliusában született döntés.

A pályázatban szereplő beruházások tervezett költsége bruttó 59,1 millió forint. A kivitelezés sikeres megvalósítása érdekében, az elnyert bruttó 20 millió forintos támogatáson túl, a képviselő-testület biztosította a további fedezetet. A saját erő vállalásáról ez év júniusában döntött a testület.

A korábbi gázbojler már nem tudta ellátni a főzőkonyha melegvíz igényét, a teljesítménye kicsi, a felfűtés hosszú időt vett igénybe. A belső hőcserélős, tárolós vízmelegítő helyett kondenzációs gázkazánnal fűtött, külső hőcserélős tárolós vízmelegítő beépítésére kerül sor.

Mivel a konyha légtechnikai rendszerét is felújíttatja az önkormányzat, az új használati melegvíz-rendszer a kondenzációs gázkazánnal együtt képes lesz az új légkezelő berendezés fűtési igényének jelentős részét is biztosítani. A légkezelő berendezés fűtő-hűtő VRF ipari klíma berendezéssel is kiegészül.

A gázellátás és a használati melegvíz-rendszer komplett felújításához szükséges bruttó 8,3 millió forintot szintén biztosította a képviselő-testület, az önkormányzat 2019. évi költségvetése általános tartalékkerete terhére.

– Mi változik a konyha működésében és milyen változást hozhatnak ezek a beruházások az itt dolgozók számára? – kérdeztem Gonda Lajosné Erika intézményvezetőt és Bali Gábor élelmezésvezetőt.

– Jelenleg zajlik a gázkazán és a melegvíz-tároló tartály kiépítése. Ez a mindennapi munkához elengedhetetlen, és a fűtés szempontjából sem lesz rossz, a továbbiakban a légkezelő rendszerre is rá lesz kötve. Az akadálymentesítés is megtörtént, a bejáratnál rámpát építettek ki. Új, szabályos veszélyes hulladék tároló épül, ahol az ételmaradékot, sütőzsiradékot tudjuk tárolni.

A később kiépülő légkezelő rendszer az elszívást és a friss levegő befújását fogja végezni. Ez nagy előrelépés lesz, mert a mostani nyílászárók nem teszik lehetővé a rendes szellőztetést. Az étel illata az iskolában is nagyon érződik, ami, ha minden igaz, szintén meg fog szűnni. A tervezővel történt egyeztetés alapján nyári időszakban is 24 fokot tud majd biztosítani az új rendszer, az eddig mért, akár 60 fok helyett.

Technológiai szempontból is vannak elvárások, amiket teljesítenünk kell, ezért sikerült új sütő-pároló berendezést és a hozzá tartozó eszközöket beszerezni. Így most már visszakerülhetnek az étlapra pl. a rakott ételek, amit nagyon várnak tőlünk.

A diétás étkezők száma folyamatosan emelkedik, idén ez tizenhárom főt és kilenc féle diétát jelent. A speciális étkeztetés eszközigénye is jelentős, mert időben és térben teljesen elkülönítve és csak diétás szakács készítheti ezeket az ételeket – tájékoztatott Bali Gábor.

– A sütő-pároló mellett két gázzsámoly cseréjére is lehetőséget nyújtott a pályázat, és két melegen tartó pult is beépítésre kerül. A mobil melegen tartó pultokkal nem csak a közétkeztetéssel kapcsolatos feladatokat tudjuk ellátni, hanem azokat a városi, önkormányzati rendezvényeket is, amelyekben a konyha szintén közreműködik – egészítette ki az elhangzottakat Gondáné Erika.

– A pályázati határidő szűkös, február vége. A beruházás hogyan egyeztethető össze a konyha folyamatos működésével?

– Az akadálymentesítés nagy része valamint a veszélyeshulladék-tároló és a légkezelő gép talapzatának kiépítése az őszi szünetben történt. A tanítási szünetből kicsúszott a gázkészülékek szerelése, de ezt főzés mellett is meg tudjuk oldani.

Ezután már csak olyan feladatok lesznek, amelyekre a főzőtérben kerül sor, és amelyeket nem lehet összeegyeztetni a főzéssel. A gázkazán cserénél is szükség lesz olyan hétvégi munkálatokra, amikor a konyha nem üzemel. A légtechnikai berendezések cseréjéhez is le kell állítani a főzést, így erre a téli szünetben kerül sor.

A konyha működtetése napi szinten nagy odafigyelést vár el az itt dolgozó kollégáktól. Nem mindegy, hogy milyen körülményeket tudunk biztosítani, a jó közérzetet és a munkavégzést mi segíti elő – emlékeztetett az intézmény vezetője. – Az önkormányzat arra törekszik, hogy korszerű, minden szükségletet kielégítő konyhát tudjon biztosítani a gyermekétkeztetés terén.

Az új élelmiszer alapanyagok és főzési technológiai eljárások iránt is nyitottak az önkormányzati konyha munkatársai. Beszélgetésünkkor éppen egy, az önkormányzatokat és kifejezetten a menza konyhákat célzó, öko gazdaságok létrehozásáról szóló rendezvényre készültek. Minőségi és gazdasági szempontból is jelentős előrelépés lenne, ha Martfűn vagy a környező településeken létrejönnének ilyen típusú gazdaságok, bővítve az élelmiszerbeszállítás lehetőségét a konyhák felé.

– A táplálkozás a fizikai jólét mellett a lelki jóléthez is hozzájárul, a gyerekek és az idősek esetében is. Ha valaki nem megfelelő időben, mennyiségben és nem megfelelő alapanyagból készült ételt vesz magához, akkor nem feltétlen tud olyan teljesítményt nyújtani például az iskolában sem – hangsúlyozta Gondáné Erika. – Ennek az összetett feladatnak szeretnénk megfelelni, mind a korszerű technológiával, mind az élelmiszer alapanyagokkal, és ehhez a nyitottság és az innovációra törekvés nagyon fontos.

Herbály Jánosné

Tovább a képekhez>>>

2019-11-26 14:26