A hely- és ipartörténeti emlékek megismerése és meglátogatása volt a cél

Tyereskova-piknik, jubileumi konferencia, a bronz kard átkának megtörése, helytörténeti kirándulás a cipőgyári irodaházba. Változatos programokkal csatlakozott idén is a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény.Nyitórendezvényként Tyereskova-pikniket tartottunk, ahol az első űrhajósnő martfűi „kötődéséről” és útjáról beszélgettünk. A Tisza Cipőgyárban még a felszállása napján róla nevezték el az egyik brigádot, naplóikból olvastunk is fel néhány bejegyzést. Halmai István martfűi amatőr csillagászt kértük fel, hogy Tyereskova életéről és űrutazásáról beszéljen, majd Farkas Roland, a Tyereskova Lakásszövetkezet elnöke mesélt a majd 55 éves szövetkezet történetéről. Egy kis falatozás és meleg tea után Ujlaki Csaba, a szolnoki csillagászati szakkör vezetője mutatta meg nekünk távcsövével a Szaturnuszt és a Jupitert.

2014. szeptember 26-án kaptam meg a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény működési engedélyét. Október 29-én az eddig eltelt 5 év átgondolására, a következő éveket meghatározó irányok megismerésére konferenciát rendeztünk. Megnyitóként dr. Papp Antal köszöntötte a résztvevőket, a konferencia levezető elnöke Asztalos Árpádné volt.

Az előadások témáját két csoportba lehetne osztani. A mai múzeumok elé állított feladatokat és új szerepeket elemezte Pató Mária a szolnoki Damjanich János Múzeumból, Pusztai Gabriella, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ vezetője és Pusztai Zsolt, a Túri Fazekas Múzeum igazgatója.

A cipőipar rendszerváltás utáni helyzetét, jelenét kutatja Molnár Ernő, a Debreceni Egyetem adjunktusa. Sok martfűivel, egykori vezetőkkel, dolgozókkal készített interjút, most munkája eredményeiről beszélt szakmai előadásában.

Rágyanszky István alpolgármester egy alakuló nemzetközi kapcsolatról mesélt. Partizanske, a szlovákiai város polgármestere egyfajta V4-es együttműködés kialakításán dolgozik közép-kelet-európai Bata városokkal, köztük Svit, Otrokovice, Zlin, Vukovar-Borovo.

Én, a gyűjtemény muzeológusaként az eddigi öt évről beszéltem - a teljesség igénye nélkül. A működési engedélyhez vezető útról: a gyűjtemény megóvásáért, gyarapításáért tett lépésekről és a 2016-ban megnyitott új állandó kiállításunkról. A működési engedély megszerzése után múzeumpedagógiai foglalkozásaink is beindultak, kínálatunkat folyamatosan fejlesztjük a könyvtár dolgozóival együttműködve. Évente több mint 1200 gyerek látogat el hozzánk. Rendezvényeink főbb céljáról is esett szó: a hely- és ipartörténeti emlékek megismerése és meglátogatása, a cipőgyár fénykorának, a ’60-’80-as évek hangulatának megidézése és a gyűjtemény bemutatása városunkon kívül is (Szentendre, Szolnok). Kidolgozás alatt áll stratégiánk a következő évekre, figyelembe véve azokat az új kihívásokat, megújult igényeket, melyeket ma a látogatók és a szakma a múzeumok felé állít.

Október 31-én nemes küldetésre indult hat csapat, hogy a megtörtént, 19. és 20. századi eseményeket feldolgozva, a nyomokat megfejtve megtörje a bronz kard átkát. Hogy még izgalmasabb legyen a játék, a Művelődési Központban és a külső helyszíneken korhű ruhákba öltözött szereplőkkel találkozhattak, lőhettek AMD-65 gépkarabéllyal (Airsoft replika), böngészhették a rovásírott üzeneteket. De erről többet nem mesélek, hisz jön a folytatás!

November 7-én, ezen az egykor jeles napon helytörténeti kirándulásra indultunk: Kovács Jánosné, egykori szakszervezeti vezetővel látogattunk el a Tisza Cipőgyár Irodaházába. Az épület ma a Pilkó Bt. tulajdona, ők adtak lehetőséget az első emelet 83 méter hosszú folyosójáról nyíló 30 iroda bejárására. Az irodaház 1958-ban épült, itt kapott helyet a vezérigazgató, gazdasági igazgató irodája, tárgyaló- és oktatótermek. A Műszaki fejlesztés irodája szinte érintetlen, az asztalon cipőtalpakkal és szegecsekkel, gumi- és bőrmintákkal, mintha csak kávézni ugrott volna ki a kolléganő. Külön izgalmas volt, hogy világítás hiányában zseblámpával jártuk végig az irodákat, kukkantottunk be páncélszekrényekbe és asztalfiókokba. Köszönet a Pilkó Bt-nek!

Szeretettel várunk mindenkit ezután is rendezvényeinkre!

Eiler Zita

muzeológus

Tovább a 2019.11.07 - Irodaház látogatás – Tisza Cipőgyár képgalériához>>>

Tovább a 2019.10.31 - "Kajdum Átka" - nyomozós játék képgalériához>>>

Tovább a 2019.10.29 - Konferencia: 5 éves a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény képgalériához>>>

Tovább a 2019.10.15 - Tyereskova piknik képgalériához>>>

2019-12-20 12:11