Ha nem muszáj, most ne keresse fel orvosát!

koronavírus-járvány tömeges terjedésének megelőzésére fontos, hogy különösen az idősek és a betegek maradjanak otthon, még a háziorvosi rendelőt is kerüljék el, hiszen ott általában sok ember van - olvashatjuk a koronavirus.gov.hu, a kormány által létrehozott, tájékoztató honlapon.Ennek érdekében több olyan könnyítésről született döntés, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét.

A közgyógyellátásra való jogosultság a kormány döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad. Emiatt tehát senkinek nem kell elmenni a háziorvoshoz.

A keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

A stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszerei elektronikus vényen (e-recept) is rendelhetőek, a gyógyszer kiíratása ez esetben telefonon is történhet. A martfűi Egészségügyi Központ telefonszáma: 56/452-138, 56/452-139.

Bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit, rendeletben egyszerűsítették az e-recept kiváltásának feltételeit. A gyógyszer kiadható annak, aki megmondja a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja. Ez a papíralapú és az e-receptre is igaz.

Aki a koronavírusra utaló tüneteket érez magán, koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a háziorvosi rendelőbe, hanem hívja fel orvosát.

Az eljárás szerint a háziorvos ilyenkor egy kérdőív alapján telefonon kérdezi ki a beteget, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját. Amennyiben a betegség gyanúja felmerül, egy külön telefonszámon értesíti a mentőszolgálatot, amely az érintettet a lakhely szerinti területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja, ahol elkülönítik.

Herbály Jánosné

2020-03-16 13:25