„Védenünk kell a lakosainkat!”

Március végétől a 65 év felettiek és a krónikus betegek, 2020. április 20-tól pedig valamennyi, a településünkön élő személy igényelhet védőmaszkokat az önkormányzattól. A mindennapi, elkerülhetetlen emberi kapcsolatokhoz igyekszik ezzel is védelmet nyújtani az önkormányzat, forrásait átcsoportosítva, erőn felül is eleget téve az igényeknek.A szájmaszkok beszerzéséről folyamatosan gondoskodik az önkormányzat, átadásuk pedig a család- és gyermekjóléti szolgáltatás családsegítője és a kistérségi intézmény gondozónőinek közreműködésével történik.

  A szájmaszkokat első alkalommal április 28-án vehették át azok, akik előzetesen igényelték a védőeszközöket.

– A 65 év felettieknek és a krónikus betegségben szenvedőknek hetek óta osztjuk a maszkokat, mostantól pedig már a teljes lakosság igényelheti a védőfelszerelést, csak igényelni kell – hangsúlyozta dr. Papp Antal, Martfű polgármestere. – Nem vagyok híve, hogy minden háztartásba dobáljuk be a maszkokat. Vagy laknak abban a házban, vagy nem, hányan laknak ott, martfűi az illető vagy nem - így nem lehet behatárolni az igényeket. Valljuk be őszintén, a lakosságra vonatkozó nyilvántartásaink sem a legpontosabbak. Sokkal korrektebb, hogy aki kéri, annak biztosítja az önkormányzat a maszkokat.

Tudni kell, hogy komoly elvonások történtek, a gépjárműadót és az idegenforgalmi adót is elvonták az önkormányzatoktól.  Martfűn ez 14 és további 12 milliós összegű elvonást jelent. Annak ellenére, hogy közel 10 millió forintnyi önkormányzati sporttámogatást visszavontunk, a védekezési költségek emelkedésével, az általános tartalékokhoz is hozzá kell nyúlni.

Tájékoztatva a képviselő-testület, saját hatáskörben döntöttem a sporttámogatások 80%-os visszavonásáról, hisz jelenleg társas sporttevékenységek nem folytathatóak.

Senki nem gondolhatott a költségvetés tervezésekor arra, hogy szájmaszkokat, gumikesztyűket, fertőtlenítő szereket ilyen mennyiségben kell venni. Az orvosok kérésére, a papírtörlő kiváltására, az Egészségházan kézszárítókat szereltünk fel, kézmosó adagolókat vásároltunk, érzékelős, hozzáérésmentes kézfertőtlenítő adagolókat rendeltünk. A Polgármesteri Hivatalban és az önkormányzati intézményeknél is rendszeres a fertőtlenítés.

Már most több ezres mennyiségben szereztünk be egyszer használatos szájmaszkokat, és többször használható, mosható, fertőtleníthető textilmaszkokat. Ezek nem védenek azon a szinten, mint az FFP3-as maszkok, de ha mindenki viseli, akkor olyan komoly jelentőségük van, mint a gyakori kézmosásnak és a fertőtlenítésnek.

A védőfelszerelésekre, a védekezési költségekre nincs központi keret, az önkormányzat saját forrásból biztosítja a szükséges összeget. A lakosságnak ingyenesen biztosított maszkokért is komoly árat kell fizetnie az önkormányzatnak. De mindenképpen úgy gondoljuk, hogy ez szükséges, hisz védenünk kell a lakosainkat.

Első körben azért elsősorban az idősek igényelhettek maszkokat, mert ennyit tudtunk beszerezni. Nem arról van szó, hogy el akarjuk őket szeparálni, hanem védeni szeretnénk őket. A jelenlegi helyzetben, a biztonságuk érdekében, tényleg az a legjobb, ha otthon maradnak, és próbálunk róluk gondoskodni, ételkiszállítással, bevásárlással és akár a szájmaszkkal is.

Most már kevésbé nehéz beszerezni a maszkokat. FFP2-es maszkjaink is vannak, amelyek elsősorban az egészségügyi és szociális területen dolgozó munkatársainknak lesznek kiadva. Közterületi fertőtlenítőszereket is beszereztünk. A Martfűi Városszépítő Egyesülettel együttműködve, pályázaton sikerült hátipermetezőket nyernünk. Felkészültünk a közterületek fertőtlenítésére is, ha felütné a fejét a koronavírus-fertőzés a környezetünkben – tájékoztatott dr. Papp Antal, hozzátéve: karanténba helyezettek ugyan vannak, jelenleg azonban még egyetlen igazolt fertőzöttről sem tudnak Martfűn.

Herbály Jánosné

Tájékoztató a szájmaszkok igénylési lehetőségéről>>>

Tovább a képekhez>>>

2020-04-29 15:23