Földről és levegőből is gyérítik a szúnyogokat Martfűn, július 24-én

A héten 394 településen, csaknem 133 ezer hektáron földről és levegőből is gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).  A közlemény szerint az ország számos területén továbbra is jelen vannak a szúnyogok. Míg a dél-nyugati országrészben a biológiai és földi kémiai kezelésekkel elfogadható szintre sikerült csökkenteni a szúnyogártalmat, a Duna mentén jelentős számban, míg a keleti országrészben, elsősorban a Tisza és a Körösök térségében továbbra is tömegesen vannak jelen a csípőszúnyogok.

Mint ismert, az Európai Unió szabályozása értelmében 2020-tól már nem lehet repülőgépekről végezni a kémiai szúnyoggyérítést, ezért földi úton, gépjárművekről történik a kifejlett szúnyogok számának csökkentése. Most azonban a rendkívüli helyzetre való tekintettel engedélyezték a légi kémiai irtást is.

Martfűn június 24-én pénteken, a földi kémiai szúnyoggyérítéssel párhuzamosan alkalmaznak légi kémiai védekezést. Tartaléknapok: július 25-26.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Pius 1,2 ULV szúnyogirtószer.

A földi kezeléseket napnyugta után, az éjszakai órákban végzik, a légi védekezési munkálatok naplemente előtt zajlanak.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Az elmúlt napok újabb esőzései után ismét érdemes időt fordítani a ház körüli szúnyogtenyészőhelyek felszámolására. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatói itt és itt érhetők el.

2020-07-23 13:19